Υπέροχοι αθηναϊκοί φούρνοι: Γιατί η νηστεία το θέλει το ψωμάκι της (Μέρος B)

Δες που αλλού θα φας γευστικό ψωμι και νηστίσιμες λιχουδιές.
Υπέροχοι αθηναϊκοί φούρνοι: Γιατί η νηστεία το θέλει το ψωμάκι της (Μέρος B)



Το πρώτο μέρος περιελάμβανε πέντε φούρνους της Αθήνας, σκέτα διαμάντια. Δεν θα μπορούσαμε να «ρίξουμε» το δεύτερο μέρος, οπότε η έρευνα συνεχίστηκε, «γράφοντας» πολλά χιλιόμετρα και παίρνοντας μπόλικα γραμμάρια. Είναι βλέπεις δύσκολο να αντισταθείς.

Έξαρχος |Καπανδρίτι
Όσοι μένουν στην περιοχή πίνουν νερό στο όνομά του. Και στο χωριάτικο ψωμί του. Είναι γνωστός στα μήκη και πλάτη της Αθήνας γιατί το ψωμί του είναι αλλιώτικο από τα άλλα. Βαρύ, μεστό και συμπαγές. «Μία φέτα αρκεί για να χορτάσεις», λέει ο κος Έξαρχος και έχει δίκιο.

Ψήνεται στον ξυλόφουρνο που υπάρχει εντός του μαγαζιού και δεν περιέχει βελτιωτικά ή συντηρητικά, παρά μόνο καλό αλεύρι, αλατάκι, νερό και προζύμι. Αν «ανέβεις» μέχρι εκεί, πάρε κι ένα γαλακτομπούρεκο φεύγοντας. Η κρέμα του είναι άλλο πράγμα!

Πλατεία Καπανδριτίου| 22950 53181

Σπανός |Νέο Ηράκλειο
Το 1991, ο κύριος Λευτέρης άνοιξε στη οδό Καραγιώργη, ένα φούρνο παραδοσιακό, με μότο του  «Εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται». Αυτό τα λέει όλα. Το μαγαζί του έγινε γρήγορα γνωστό για την καλή του ποιότητα και την άριστη εξυπηρέτηση.

Κι επειδή ό,τι λέει ο κύριος Λευτέρης γίνεται, εκεί ζυμώνει και εκεί ψήνει το ψωμάκι του με … πρόγραμμα. Από Δευτέρα έως Παρασκευή έχει με παραδοσιακό προζύμι, την Τρίτη και την Πέμπτη βγάζει με καλαμπόκι ενώ την Τετάρτη και το Σάββατο (για τους πιο απαιτητικούς και γνώστες του είδους) παράγει με αλεύρι «Ζέας».

Δίπλα στο ταμείο θα δεις αραδιασμένα τσουρεκάκια. Δώσε την ευκαιρία σου στο γεμιστό με σοκολάτα και θα επιστρέψεις σίγουρα στου Σπανού.

Στ. Καραγιώργη 47, Νέο Ηράκλειο | 210 2714577

Κασσιανή| Πετρούπολη
Η μαμά Κασσιανή Οικονομίδη, με το γιο Δημήτρη Οικονομίδη έχουν ένα φούρνο σε ένα δρομάκι της Πετρούπολης που αν δεν πας, ίσως δεν καταλάβεις τι θα διαβάσεις. Θα βρεις σίγουρα μεγάλη ποικιλία σε ψωμί. Πολύσπορο, σίκαλης, ζυμωτό, χωριάτικο, τζιαπάτα, και πόσα ακόμα στα ράφια για να επιλέξεις. 

Αν όμως πλησιάσεις προς τα γλυκά μην γυρίσεις το βλέμμα. Ζήτησε μόνο να δοκιμάσεις και θα καταλάβεις. Σοκολατάκια, τρίγωνα Πανοράματος (που θυμίζουν τα αυθεντικά τα σαλονικιώτικα), προφιτερόλ με αφρώδη σου, τάρτες, εκλέρ, μηλόπιτες. Αναρίθμητα καλούδια και όλα πεντανόστιμα. 

Ελευθερίου Βενιζέλου 129 & Ανατολικής Ρωμυλίας, Πετρούπολη |210 5019480 

Τάκης |Aκρόπολη
Ένας φούρνος ξακουστός και φημισμένος. Ένας αστικός μύθος (και ο ιδιοκτήτης) λέει ότι ο πατέρας του Τάκη ήταν αυτός  που πρωτοέφερε το 1962, το κουλούρι από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις, αυτό θα δοκιμάσεις πρώτα. Ειδικά η version με γέμιση σοκολάτας… άλλο πράγμα. 

Όχι ότι θα μείνεις εκεί, 30 είδη ψωμιού, σάντουιτς, μπισκότα, κέικ, κουλουράκια. Να πω κι άλλα;

Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη |210 9230052

 

Δες εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος στους καλύτερους φούρνους της Αθήνας.