8 πράγματα που μόνο όσοι έχουν περάσει κατάθλιψη μπορούν να καταλάβουν

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ λύπης και κατάθλιψης που πολύ λίγοι μπορούν να καταλάβουν;
8 πράγματα που μόνο όσοι έχουν περάσει κατάθλιψη μπορούν να καταλάβουν



Η λύπη και η στενοχώρια είναι φυσιολογικά συναισθήματα που όλοι βιώνουμε και σύντομα τα ξεπερνάμε. Γιατί όμως κάποιοι από εμάς βυθίζονται βαθιά μέσα στη θλίψη και παραμένουν παγιδευμένοι σε αυτήν, πιστεύοντας ότι τίποτα δεν έχει πια νόημα;

Η κατάθλιψη, έχει χαρακτηριστεί η νόσος του 21ου αιώνα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα απειλήσει έναν στους δέκα από εμάς κάποια στιγμή της ζωής μας.Το σημαντικότερο σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι η κακή διάθεση: ένα επίμονο αίσθημα λύπης, απελπισίας ή και αγωνίας. Πολύ συχνά, όμως, η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται με αρνητική διάθεση, αλλά με έντονο άγχος. 

Η απογοήτευση που νιώθεις όταν σου λέει κάποιος “ξεπέρασέ το” 
Δυστυχώς, η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που μπορείς απλά να ξυπνήσεις ένα πρωί και να γίνεις ξαφνικά καλά. Έτσι, η συγκεκριμένη φράση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση γιατί δείχνει ότι ο άλλος δεν είναι σε θέση να καταλάβει. 

Οι περισσότεροι μπερδεύουν την κατάθλιψη με τη λύπη
Υπάρχει μια συχνή παρανόηση από τους περισσότερους, οι οποίοι θεωρούν πως αν είσαι συνεχώς λυπημένος/η, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχεις κατάθλιψη. Όμως, δεν είναι έτσι. 

Δεν υπάρχει... μικρή νίκη 
Για κάποιον που πάσχει χρόνια από κατάθλιψη, κάθε κατόρθωμα είναι μια μεγάλη νίκη. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μένουν συνεχώς στο κρεβάτι, πολύ απλά γιατί το να συναστραφούν με άλλους ανθρώπους, μέχρι το να κάνουν μπάνιο ή να ντυθούν αποτελεί μια επίπονη διαδικασία. 

Η έλλειψη ενέργειας σημαίνει πολλά περισσότερα 
Η κατάθλιψη πολλές φορές μειώνει την όρεξη, ενώ αυτός που πάσχει νιώθει ότι απλά δεν έχει ενέργεια για τίποτα. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, να γελάσει και να δουλέψει. 

Υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα
Η κατάθλιψη εκδηλώνεται και με σωματικά συμπτώματα που πολλές φορές μοιάζουν με εκείνα του στρες, όπως η δύσπνοια που συχνά περιγράφεται σαν ένα βάρος στο στήθος, οι ενοχλήσεις από το γαστρεντερικό σύστημα (π.χ. ναυτία, διάρροια), οι ταχυκαρδίες, οι πόνοι (π.χ. στο στήθος, στην πλάτη), τα μουδιάσματα στα άκρα και ο πονοκέφαλος. 

Πράγματα που κάποτε ήταν διασκεδαστικά, πλέον δεν είναι 
Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις πιο μικρές χαρές στη ζωή, κάνοντας την καθημερινότητα δραματική. Η έξοδος με φίλους, μια αγκαλιά, ένα τρυφερό φιλί μπορούν εύκολα να χάσουν την αξία τους. 

Η δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων 
Όταν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, δυσκολεύεται να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του. Σαν αποτέλεσμα νιώθει απαίσια και αισθάνεται ότι κανείς δεν τον καταλαβαίνει.