Σάκης Ρουβάς: Συγκλόνισε ή απογοήτευσε στη συναυλία της χρονιάς;

Η συναυλία τελείωσε, το πανηγύρι στα Media τώρα αρχίζει!
Σάκης Ρουβάς: Συγκλόνισε ή απογοήτευσε στη συναυλία της χρονιάς;



Αυτό ήταν λοιπόν, τελείωσε και η συναυλία/πρωτοσέλιδο του Σάκη Ρουβά για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Το δώρο γενεθλίων του Σάκη έκανε τελικά περισσότερο θόρυβο από εκείνο που κάνουν τα βεγγαλικά την νύχτα της πρωτοχρονιάς.

Δεν ξέρω αν και πόσο ικανοποιήθηκε το πλήθος που μαζεύτηκε στην πλατεία Νέα Σμύρνης, αλλά και οι διοργανωτές και ο τραγουδιστής τον πέτυχαν τον στόχο τους. Κεντρικό θέμα στο δελτίο ειδήσεων έγινε ο Σάκης. Μετά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και το Σαββατοκύριακο του Γιάνη Βαρουφάκη στην Αίγινα, ήταν η συναυλία του Σάκη.
10 χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στην πλατεία , 15 έλεγαν άλλοι, 20 χιλιάδες επιμένει το Mega και γενικά η απόκλιση θυμίζει πολιτική συγκέντρωση.

Μερικές χιλιάδες, πάνω-κάτω δεν έχει τόση σημασία, το θέμα είναι ότι όντως ήταν μια σούπερ πετυχημένη συναυλία. Τόσο πολύ κόσμο σπάνια συγκεντρώνει ένας καλλιτέχνης, έστω και χωρίς εισιτήριο.

Φυσικά η συναυλία -που έγινε θέμα  σε όλες τις κυριακάτικες εκπομπές και θα συνεχίσει  και την επομένη βδομάδα- όπως όλες οι ιστορίες που μεγεθύνονται από το φακό των media κατέληξε να γίνει πεδίο μάχης. Στρατόπεδα με πολέμιους και υπέρμαχους, υποστηριχτές και μη… και μη χειρότερα δηλαδή.

Άκουγα το πρωί στην εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου τη ρεπόρτερ που έλεγε ότι ο Σάκης δεν είναι ο μόνος που επικρίνεται. Και ο Νταλάλας τα είχε ακούσει  απ’ το Ζαμπέτα κάποτε και τον είχε προειδοποιήσει να μην τολμήσει να αγγίξει αυτά τα τραγούδια.

«Είναι έργα που δε πρόκειται να τα τραγουδήσει άλλος όπως τα ’χει πει ο Μπιθικώτσης. Ουδείς… οιοσδήποτε κι αν τα τραγουδήσει καταστράφηκε... καταστράφηκε!
Αυτά θα παραμείνουνε, όπως παραμείνανε να πούμε.. οι κολόνες του Παρθενώνος .. εκατομμύρια έτη θα τραγουδιέται αυτό μόνο με τον Μπιθικώτση... με κανέναν άλλονε!».

Αυτά είπε σε μια σπάνια συνέντευξη του το 1989 ο συνθέτης, ο οποίος αν είπε όλα αυτά για τον Νταλάρα τότε, ευτυχώς για εκείνον που δεν ζει σήμερα για να ακούσει τον Ρουβά.

Βασικά άσχετα με ό,τι ακούστηκε μέχρι τώρα, κανείς δεν απαγόρευσε στο Σάκη να τραγουδήσει το Άξιον Εστί, παρότι που όλο αυτό ήταν μια προσωπική φιλοδοξία του ίδιου και μια πρόκληση όπως ανέφερε. Εκείνο που θα έπρεπε να τον είχε σταματήσει είναι η συνείδησή του και πιθανώς οι φωνητικές του ικανότητες, όμως η αυτοπεποίθηση και η υπέρμετρη φιλοδοξία του αποδείχτηκαν ισχυρότερες.

Δεν ξέρω πολλά πράγματα από μουσική, όμως δεν χρειάζεται να έχεις ειδικές γνώσεις για να καταλάβεις ότι δεν φτάνει μόνο να κάνεις τη φωνή σου  μπάσα, για να δώσεις βάθος και δραματικό αποτελέσματα .

Εννοείται ότι υπάρχουν και εκείνοι που τους άρεσε ο Σάκης. Να τα λέμε και αυτά. Μάλιστα τα δελτία ειδήσεων βρήκαν την ερμηνεία του συγκλονιστική. «Συγκλόνισε ο Ρουβάς» έγραφε το σουπεράκι στο δελτίο του Αντ1,  άλλα πόσο βαρετά  θα ήταν αν είχαμε όλοι την ίδια γνώμη. Άλλωστε όπως λένε, η  χρησιμότητα μιας άποψης είναι θέμα άποψης.

Από την άλλη ό,τι και αν λέμε εμείς οι απέξω ήταν όντως μια πετυχημένη συναυλία, ή καλύτερα ήταν μια πάρα πολύ πετυχημένη συναυλία από εκείνες που η Νέα Σμύρνη δύσκολα θα ξαναδεί. Τέτοια μαζική προέλευση κόσμου λέει κάτι μια και η επιτυχία δεν κρίνεται, αναλύεται, άσχετα με το γεγονός ότι υπάρχουν εποχές που η Κοινή Γνώμη είναι η χειρότερη γνώμη.