Τι να πω και τι να εξηγήσω...

Κακή διάθεση, αγωνία, ειδήσεις συνέχεια, τηλέφωνα συζητήσεις για τράπεζες λογαριασμούς χρεοκοπία και ... καλοκαίρι.
Τι να πω και τι να εξηγήσω...



Κακή διάθεση, αγωνία, ειδήσεις συνέχεια, τηλέφωνα συζητήσεις για τράπεζες λογαριασμούς χρεοκοπία και  ... καλοκαίρι.

Μαμά πότε θα πάμε διακοπές;
Μαμά θέλω lego, ποτέ δεν μου παίρνεις lego...

Μαμα θα πάμε στο λούνα παρκ

Όσο και να θέλω να προστατέψω τα παιδιά μου από τους φόβους μου  και να μην τους στερήσω τίποτε, τα πράγματα είναι δύσκολα. Αισθάνομαι ότι κάτι πρέπει να τους πω, αλλά συγχρόνως αναρωτιέμαι μήπως είναι μικρά, μήπως δεν καταλαβαίνουν. Άλλη μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και να τι ανακάλυψα:

Τι να πείτε

Μην προσπαθήσετε να κρύψετε από τα παιδιά τι συμβαίνει ή να ωραιοποιήσετε την πραγματικότητα. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στη διάθεση των γονέων τους σαν να έχουν ραντάρ. Αν δεν τους εξηγήσετε τι συμβαίνει η καλπάζουσα φαντασία τους μπορεί να δημιουργήσει σενάρια καταστροφής και επιπλέον εντάσεις.

Να είστε ειλικρινής με τα παιδιά, χωρίς να τους λέτε περισσότερα από όσα χρειάζεται να ξέρουν και μπορούν να καταλάβουν. Αποφύγετε τις λεπτομέρειες και διατηρήστε την ψυχραιμία σας, χωρίς να τα τρομοκρατείτε. Όσο πιο ήρεμοι και με  μεγαλύτερο αυτοέλεγχο είναι οι γονείς τόσο καλύτερα τα παιδιά προσαρμόζονται στις κρίσεις.

Εξηγείστε τους με απλά λόγια ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας έχει αλλάξει και τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά τους.

π.χ. Έχουμε αποφασίσει σαν οικογένεια να κάνουμε περισσότερη οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα πράγματα που απολαμβάναμε δεν μπορούμε να τα κάνουμε πια. Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ δεν θα αγοράζουμε παρά μόνο όσα γράφουμε στη λίστα. παιχνίδια θα αγοράζουμε μόνο τα Χριστούγεννα ή στα γενέθλιά σας. στον κινηματογράφο δεν θα παίρνουμε 2 ποπκορν, θα παίρνουμε ένα και θα το μοιράζεστε.

Να έχετε προετοιμαστεί για τη συζήτηση αυτή ώστε να ξέρετε τι θα πείτε στα παιδιά. Μην αυτοσχεδιάζετε γιατί η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να σας κάνει να υποκύψετε στις απαιτήσεις τους.  Καθυσηχάστε τα, χρησιμοποιήστε το χιούμορ και τονίστε τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή:

-Μαμά θα είμαστε φτωχοί τώρα;

-Δεν θα είμαστε ποτέ φτωχοί, γιατί έχουμε ο ένας τον άλλο

Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να λέτε όχι στα παιδιά σας και να βάζετε όρια. Μην έχετε ενοχές. Δεν τα στερείτε από κάτι, αντιθετα τα διδάσκετε σημαντικά μαθήματα ζωής: να έχουν εγκράτεια, να μην είναι απαιτητικά, να καταλάβουν έννοιες όπως η οικονομία και η αποταμίευση.
Δείτε την κρίση σαν μια ευκαιρία να διδάξετε στα παιδιά σας να είναι ανθεκτικά και δυνατά στη ζωή. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι εξουθενωτικές αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Δείχνοντας ότι διατηρείτε την αγωνιστικότητά σας και βρίσκετε λύσεις χωρίς να παραιτείστε, τους προσφέρετε μία εμπειρία που είναι δώρο ζωής.

Διακοπές παπαλα!

Τις διακοπές τις σχεδίαζα μήνες πριν. Ήταν μια κουραστική χρονιά, και η ιδέα του κορμιού μου στην ξαπλώστρα χωρίς άγχος μια που πλέον έχουμε περάσει το στάδιο μπρατσάκια-πάνες και τα συναφή έμοιαζε λυτρωτική. Κάποιες φορές στις φαντασιώσεις μου κρατούσα κι ένα κοκτέιλ στο χέρι.

Και τώρα διακοπές παπαλα!. Κι εντάξει εγώ, μπορώ να διαχειριστώ την απογοήτευσή μου, θα πιω το κοκτέιλ στη μπανιέρα μου. 

Αυτά όμως; Ένα καλοκαίρι στο διαμέρισμα; ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ!!! Και μόνο που το σκέφτομαι με λούζει κρύος ιδρώτας. Μέχρι να  δροσίσει για να πάμε στο πάρκο εγώ θα χρειάζομαι ουίσκι, τεκίλες, έναν γιατρό τέλος πάντων.

Υπάρχει ζωή το καλοκαίρι αν δεν μπορείς να πας διακοπές; Κι όμως υπάρχει. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι πόλεις τον Αύγουστο είναι πολύ πιο ανθρώπινες από τους υπόλοιπους μήνες. Δεν έχει κόσμο, δεν έχει κίνηση, δεν έχει θόρυβο και είναι όλη δικιά σας!

Τι μπορεί να κάνει κανείς αν δεν μπορεί να φύγει από την πόλη το καλοκαίρι

Μικρές καθημερινές αποδράσεις. Μια βόλτα στη θάλασσα από το πρωί ως το βράδυ και ξανά σπίτι.
Διανυκτέρευση σε σκηνή στο μπαλκόνι (εντάξει δεν είναι ακριβώς κάμπινγκ αλλά τα παιδιά το βρίσκουν περιπετειώδες και διασκεδαστικό)
Το παλιό παραδοσιακό μπουγέλο: με λάστιχο στο μπαλκόνι ή με μπουκάλια στη γειτονιά
Πικ νικ στο πάρκο ή και αλλού
Εξερεύνηση της πόλης: μουσεία, εκδηλώσεις ή ότι άλλο προσφέρεται
Κάτι καινούργιο: δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής (αναζητήστε με λέξεις-κλειδιά δωρεάν μαθήματα στην πόλη σας, και ίσως εκπλαγείτε με αυτά που θα ανακαλύψετε)
Απόλαυση στο σπίτι. Μπορεί να μην μπορείτε να πάτε διακοπές, αλλά δικαιούστε να δώστε λίγα ρεπό στον εαυτό σας. Μην αναλώνεστε κάνοντας δουλειές. Παίξτε με τα παιδιά σας, φωνάξτε μια φίλη που έχετε καιρό να δείτε και ξέμεινε στην πόλη, πιείτε ένα ποτήρι κρασί με τον άντρα σας, κοιτάξτε απλά τα αστέρια στον αυγουστιάτικο ουρανό, γεμίστε τη μπανιέρα με άλατα και βουτήξτε μέσα (α! και το κοκτέιλ)