Διακοπές χωρίς τα παιδιά! Μπορώ;

Ποσο εύκολο ειναι να αφήσω τα παιδια μου για ν περάσω όμορφα εγω;
Διακοπές χωρίς τα παιδιά! Μπορώ;



Και κάπου εκεί στα μεσα του καλοκαιριού  αρχίζει η έντονη επιθυμία για ξεχωριστές διακοπές,χωρις τα παιδια εννοώ,3 μερουλες μόνο.Αλλα μετα αρχίζουν οι τύψεις... ειναι σωστό; Μήπως ειμαι αδιάφορη μαμα και τα δικα μου θελω υπερτερούν;

Τη στιγμή που άρχισα να νιώθω ενοχές και μονο με την παραπάνω σκέψη 

Έπεσα πανω  σε ενα ενδιαφέρον άρθρο της Αλίκη Νικοπούλου, Ψυχολόγος MSc Mental Health and Well-being of children, young people and families, και πραγματικά με βοήθησε.

Διακοπές χωρίς τα παιδιά! Μπορώ;

Πολλές φορές και μόνο η σκέψη πυροδοτεί τύψεις και ενοχές. Η ανάγκη για διακοπές χωρίς τα παιδιά φαίνεται να παίρνει ένα χαρακτήρα εγωιστικό και οι υποχρεώσεις της οικογενειακής ζωής σκανδαλίζουν το μυαλό. Υπάρχει τελικά η χρυσή τομή ή ο ερχομός ενός παιδιού σηματοδοτεί και το τέλος των ξένοιαστων ρομαντικών εξορμήσεων για το ζευγάρι; 

Σε κάθε περίπτωση οι διακοπές χωρίς τα παιδιά δεν υποδηλώνουν αδιάφορους ή ανεύθυνους γονείς , αλλά τηφυσιολογική ανάγκη τους να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας , να ανανεώσουν τη σχέση τους και να ξεκουραστούν. Ο ρόλος του γονέα απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και αφοσίωση στις ανάγκες των παιδιών και πολλές φορές οι προσωπικές ανάγκες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η διατήρηση μια καλής ερωτικής και επικοινωνιακής σχέσης μεταξύ των συντρόφων  και η προσωπική πληρότητα και ηρεμία είναι σημαντικοί παράγοντες για την ισορροπία μέσα στην οικογένεια. Οι διακοπές χωρίς τα παιδία δίνουν την ευκαιρία για ανανέωση και αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές,όπως περισσότερο ύπνο, διασκέδαση χωρίς χρονοδιάγραμμα, χρόνο για τον εαυτό μας και ποιοτικό χρόνο για το ζευγάρι.

Πολλές φορές οι γονείς γίνονται υπερπροστατευτικοί και προβάλλουν τους δικούς τους φόβους στα παιδιά και τολεγόμενο άγχος του αποχωρισμού είναι κάτι που συχνάτους προβληματίζει. Έως το δεύτερο έτος της ηλικίας τους, τα παιδία έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν δεσμούς ασφάλειας με τους γονείς. Με απλά λόγια είναι σε θέση να συνεχίσουν να νιώθουν ασφάλεια, ακόμα και αν χρειαστεί να αποχωριστούν για λίγο τους γονείς τους, αρκεί να έχουν προετοιμαστεί για αυτό τον αποχωρισμό, να γνωρίζουν τη χρονική διάρκεια και το λόγο. Παράλληλα, η επιβεβαίωση των γονιών στο ότι τα παιδία μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς την παρουσία τους για κάποιες μέρες, ενισχύει την ανεξαρτησία  και την πίστη στον εαυτό τους. 

Ουσιαστικά δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, η απόφαση έχει να κάνει αποκλειστικά με τα δικά μας θέλω!