Τα γλυκά της Kathy Knaus από την Αυστρία κάνουν τον γύρο του κόσμου

Vintage βιβλιοθήκες, πύργοι, σαμουράι που σκαρφαλώνουν σε τοίχους και πιάτα με σούσι αποτελούν μόνο μερικές από τις απίστευτες τούρτες που δημιουργεί η Kathy Knaus από τη Βιέννη. Το καλύτερο; Δεν είναιpâtissier, αλλά μία ακαδημαϊκός που της αρέσει να ανακατεύεταιμε σοκολάτες και ζαχαρόπαστα.
Τα γλυκά της Kathy Knaus από την Αυστρία κάνουν τον γύρο του κόσμου - Κεντρική Εικόνα



Μία μεταφράστρια και πανεπιστημιακή λέκτορας από τη Βιέννη δημιουργεί γλυκά έργα τέχνης που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις εντυπώσεις κι εκτός Αυστρίας. Από vintage βιβλιοθήκες μέχρι σύγχρονα στούντιο μόδας, η Kathy Knaus φτιάχνει γλυκά βασισμένα σε αγαπημένα της θέματα, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν είναι όντως αληθινά.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Οι δημιουργίες της δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές ενός επαγγελματία ζαχαροπλάστη, αλλά η Kathy υποστηρίζει ότι για την ίδια είναι απλά ένα χόμπι, αφού στην «πραγματική»  ζωή εργάζεται ως μεταφράστρια και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο. «Όσο μεγάλωναν τα παιδιά μου, μου έδιναν μία διαφορετική ιδέα κάθε φορά για την τούρτα των γενεθλίων τους. Κάθε χρόνο ασχολιόμουν όλο και περισσότερο, ώσπου παρακολούθησα ένα μάθημα ζαχαροπλαστικής και ξεκίνησα να φτιάχνω τούρτες και για άλλες περιστάσεις» μου εξηγεί.

Δεν μπορεί ωστόσο να μην δεχτεί την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν οι δημιουργίες της, με τη φήμη της να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στον διαδικτυακό κόσμο. «Είναι συναρπαστικό. Αυτό όμως που με χαροποιεί περισσότερο είναι ότι κάτι που δημιούργησα εντελώς μόνη μου κάνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να χαμογελούν. Μία γυναίκα από την Ιαπωνία μού έγραψε ότι τα γλυκά μου ‘κάνουν την καρδιά της να χορεύει’. Ακόμη κι αν πρόκειται μόνο για ένα λεπτό, άγγιξα με τον τρόπο μου τη ζωή αυτής της γυναίκας, κι αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ ξεχωριστό συναίσθημα» εξομολογείται. «Δύσκολο να ξεχωρίσω ποια είναι τα αγαπημένα μου θεματικά γλυκά. Μου αρέσει οτιδήποτε σε μινιατούρα, οπότε διασκεδάζω όταν ασχολούμαι με μικρές λεπτομέρειες. Αγαπώ όμως τα φλοράλ σχέδια και ελπίζω να μπορέσω να βελτιώσω την τεχνική μου στα ζαχαρωτά» προσθέτει.

Παρατηρώντας τα γλυκά της Kathy, δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς πόσο χρόνο χρειάζεται για να φέρει εις πέρας τις δημιουργίες της – ειδικά αν αναλογιστείς ότι δουλεύει με υλικά που χρειάζονται ειδική μεταχείριση. «Εξαρτάται από την τούρτα, αλλά χρειάζομαι πάντα περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζω συνήθως. Τείνω να χάνω την αίσθηση του χρόνου, οπότε δεν ξέρω ποτέ πόσο μου παίρνει η διαδικασία. Όταν όμως πρόκειται για πιο περίτεχνα σχέδια, φροντίζω να έχω φτιάξει από πριν κάποια στοιχεία της διακόσμησης, και στη συνέχεια συναρμολογώ την τούρτα μέσα σε δύο ημέρες. Εργάζομαι full-time, οπότε πρέπει να αφιερώνω τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα στα γλυκά μου. Το πιο δύσκολο project που έχω αναλάβει νομίζω ότι ήταν η γαμήλια τούρτα της ανιψιάς μου. Ήταν η πρώτη τριώροφη τούρτα μου, είχε πάνω 300 ζαχαρωτά κρινάκια κι έπρεπε να μεταφερθεί από τη Βιέννη στο St. Gallen στην Ελβετία». 

Στην Ελλάδα αποστολές δεν γίνονται, αλλά αν το επόμενο ταξίδι σου είναι στη μαγευτική Βιέννη ξέρεις τον άνθρωπο που θα σου φτιάξει το πιο ονειρεμένο γλυκό. Extra tip: Αν θέλεις να φας σαν ντόπιος, η Kathy προτείνει να επισκεφτείς τις "Heurigen" - ταβέρνες με ρουστίκ διακόσμηση, όπου θα βρεις κρασί από ντόπιους οινοπαραγωγούς και απλό αυστριακό φαγητό.