Που θα βρεις τα πιο οικονομικά φυτά για να πρασινίσεις το μπαλκόνι σου

Σε μία από τιςπιο industrial ζώνεςτης πόλης, τον Βοτανικό, σε περιμένειμία πράσινη όαση. Καλλωπιστικά φυτά, δέντρα και μυρωδικά σε απίστευτα οικονομικές τιμές διεκδικούν μία θέση στο μπαλκόνι σου.
Που θα βρεις τα πιο οικονομικά φυτά για να πρασινίσεις το μπαλκόνι σου - Κεντρική Εικόνα



Ένα περιποιημένο και καταπράσινο μπαλκόνι δεν σου φτιάχνει μόνο τη διάθεση, αλλά κάνει καλό και στην υγεία σου. Τα φυτά έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν και να αυξάνουν τη δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα κάνουν τον χώρο πιο φωτεινό και δροσερό.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Ακόμη κι αν το μπαλκόνι σου μοιάζει με σεληνιακό τοπίο και εσύ δεν έχεις ιδέα από κηπουρική, μπορείς να κάνεις την αρχή εύκολα και οικονομικά. Ο προορισμός σου είναι ένας: Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για το τρίτο πιο παλιό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το οποίο έχει συμβάλει ιδιαίτερα – και συνεχίζει – στη γεωργική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας στις γεωπονικές επιστήμες και την εκπαίδευση των φοιτητών του. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο επιφυλάσσει εκπλήξεις και για το ευρύ κοινό, αφού στους χώρους του βρίσκεται ένα τεράστιο φυτώριο.

Εκεί θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, καθώς και κάποια δέντρα. Πάνω από όλα όμως θα βρεις πρόσχαρους και ευγενικούς ανθρώπους που θα σε εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο. «Ο χώρος έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οπότε πρώτα δίνουμε βάση στις ανάγκες των μαθημάτων και στη συνέχεια στην πώληση. Ξεμένουμε μερικές φορές από κάποια είδη γιατί τα ζητούν για τα μαθήματα» μου εξηγεί η κηποτεχνίτης Βάσω Ζωγοπούλου, η οποία εργάζεται στο φυτώριο εδώ και δεκαπέντε χρόνια. «Είμαστε το πιο οικονομικό φυτώριο. Οι τιμές διαμορφώνονται βάση γλάστρας και όχι ανάπτυξης του φυτού, και είναι τρεις στο θερμοκήπιο: 6, 15 και 20 ευρώ. Στον εξωτερικό χώρο θα βρεις φυτό από 50 λεπτά, όπως το λιγούστρο, έως 15 ευρώ, που έχει η μεγαλύτερη γλάστρα. Υπάρχουν αρκετά φικοειδή, κάκτοι, θάμνοι για μπορντούρα, αναρριχώμενα φυτά ή για βραχόκηπους, αρωματικά και κάποια καρποφόρα» με ενημερώνει η Βάσω.

Αξίζει να περιηγηθείς στο φυτώριο, αφού για κάποιον που ζει στην πόλη οι ευκαιρίες να βρεθεί μέσα σε τόσα φυτά δεν είναι πολλές. Απέναντι από τον χώρο όπου διατίθενται τα φυτά προς πώληση βρίσκεται το πολλαπλασιαστήριο – ο χώρος όπου φυτεύονται οι βλαστοί, παρακολουθείται η ανάπτυξή τους και τελικά εξελίσσονται στα φυτά που αγοράζεις. Η επιλογή είναι δύσκολη, ειδικά αν ξεκινάς να φτιάχνεις τώρα το μπαλκόνι σου. Ευτυχώς όμως η ομάδα που εργάζεται στο φυτώριο θα σε κατευθύνει. «Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Θα ζητήσουμε από τον πελάτη να μας πει για τις ανάγκες του και τον χώρο που πρόκειται να διαθέσει, κι εμείς προσπαθούμε να είμαστε κατατοπιστικοί. Παίζει ρόλο η περιοχή που μένει κάποιος και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα φυτά (π.χ. αν το μέρος είναι ηλιόλουστο ή σκιερό)» εξηγεί η Βάσω και δίνει κάποιες βασικές οδηγίες για να διατηρηθούν τα φυτά μας υγιή:

Νερό

Το μυστικό στη φροντίδα των φυτών είναι το πότισμα, αφού η μεγαλύτερη ανάγκη τους είναι το νερό. Τα φυτά δεν πρέπει να στερούνται το νερό αλλά και να μην ποτίζονται υπερβολικά, γιατί οι ανάγκες σε νερό διαφέρουν.

Λίπασμα

Μετά το πότισμα, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι λιπάνσεις που πρέπει να γίνονται. Αποφεύγουμε να τις κάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον χειμώνα αντίστοιχα.

Φθινοπωρινά φυτά

Τα φυτά που έχουμε στο φυτώριο (σ.σ. στον εξωτερικό χώρο) μπορούν άνετα να μπουν και τώρα στη βεράντα μας, αν για παράδειγμα μιλάμε για μία βόρεια περιοχή. Αλλά και κάποια φικοειδή, αν προστατεύεται ο χώρος. Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε και τα αρωματικά φυτά, αφού από τη στιγμή που είναι ριζωμένα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η γαρδένια θέλει το χώμα της

Μια αδυναμία την έχουμε, κι αυτή είναι η γαρδένια. Για σίγουρη επιτυχία, θα πρέπει να δώσεις βάση στο χώμα. Προτίμησε φυλλόχωμα, καστανόχωμα ή με ph τύπου 3.5 για σίγουρα αποτελέσματα. 

 

Info

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00-16.00, Σάββατο: 08.00 – 14.00