"Θηλασμός και εργασία -Ας το κάνουμε να πετύχει!"

Σκοπός του συνθήματος στην παγκόσμια ημέρα θηλασμούείναι η υποστήριξη στην εργαζόμενη μητέρα που θέλει να θηλάσει.
"Θηλασμός και εργασία -Ας το κάνουμε να πετύχει!"



Με αφορμή την εβδομάδα θηλασμού 2015(1-7)με θέμα "Θηλασμός και εργασία -Ας το κάνουμε να πετύχει!"αποσκοπεί στην στήριξη των εργαζομένων μητέρων που θέλουν να προσφέρουν στα μωρά τους ένα δυνατό ξεκίνημα.

H απόφαση για το αν θα θηλάσετε το μωρό σας και για πόσο ή αν θα επιλέξετε μικτό τάισμα ή αν θα το ταΐσετε με ξένο γάλα είναι μία προσωπική σας απόφαση, που θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις της ζωής σας όταν θα γεννήσετε.

Σαφώς προκρίνεται ο θηλασμός ως φυσική διαδικασία, ωστόσο ούτε η υγεία του παιδιού σας κινδυνεύει, ούτε η σχέση σας με το μωρό, αν δώσετε ξένο γάλα.Το τάισμα του βρέφους είναι κάτι παραπάνω από χορήγηση τροφής.Σας δίνει την ευκαιρία να κρατήσετε το βρέφος στην αγκαλιά σας και να επικοινωνήσετε μαζί του με το βλέμμα. Οι ώρες αυτές είναι στιγμές χαλάρωσης και ευχαρίστησης ,ενώ δημιουργούν μεταξύ σας ένα συναίσθημα εγγύτητας.Η θρεπτική αξία του ανθρώπινου γάλακτος το καθιστά ιδανική τροφή.Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες που θηλάζουν διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων  καρκίνου.Δεν θα πρέπει πάντως να νιώθετε ενοχές αν αποφασίσετε να μη θηλάσετε. Η παραγωγή γάλακτος από το μαστό θα γίνει με επιτυχία  αν ο θηλασμός αρχίσει αμέσως μετά τον τοκετό. Αν αρχίσετε με θηλασμό και στη συνέχεια για οποιονδήποτε λόγο, κρίνετε ότι αυτό δεν είναι το σωστό για σας, μπορείτε πάντοτε να μεταπηδήσετε στο ξένο γάλα.
 Το ανθρώπινο γάλα είναι η καλύτερη δυνατή τροφή για κάθε νεογέννητο. Τα βασικά του συστατικά είναι η ζάχαρη,εύπεπτες πρωτεΐνες και λίπη. Όλα αυτά σε ισορροπημένες αναλογίες που ταιριάζουν στο μωρό και το προστατεύουν από ωτίτιδες, αλλεργίες, εμετούς, διάρροια, πνευμονία, δύσπνοια, βρογχιολίτιδα και μηνιγγίτιδα. Περιέχει ακόμη και το πλήθος αλάτων, βιταμίνες και ένζυμα που υπό βοηθούν την πεπτική διαδικασία.Υπάρχουν και διάφοροι πρακτικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ του θηλασμού. Το μητρικό γάλα είναι συγκριτικά φθηνότερο,δεν χρειάζεται προετοιμασία και είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή , όπου και να βρίσκεστε. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τη μητέρα που θηλάζει είναι το γεγονός ότι ευκολότερα επανακτά τη σιλουέτα της μετά τον τοκετό.

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού από ψυχολογική και συναισθηματική άποψη είναι εξ ίσου ακαταμάχητα με τα σωματικά οφέλη, τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος . Η άμεση σωματική επαφή είναι καθησυχαστική για το μωρό και ευχάριστη για σας. Οι ίδιες ορμόνες που διεγείρουν την παραγωγή γάλακτος συμβάλλουν ενδεχομένως  και στην προώθηση του συναισθήματος της μητρότητας . Όλες σχεδόν οι μητέρες που θηλάζουν βρίσκουν ότι η εμπειρία  αυτή τις κάνει να αισθάνονται περισσότερο δεμένες και προστατευτικές απέναντι στα μωρά τους και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες τους να τα περιποιηθούν και να τα φροντίσουν. Ο,τι και να πει κανείς για τα πλεονεκτήματα αυτά δεν θα είναι ποτέ αρκετό.
Οι μητέρες που για διάφορους λόγους χρειάζεται να απουσιάζουν περιοδικά από το σπίτι,μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν το γάλα τους στο μωρό εκθλίβοντας  το από το μαστό και διατηρώντας το στη κατάψυξη η στο ψυγείο ώστε να μπορούν ο πατέρας ή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να το χρησιμοποιήσουν.
Οποιονδήποτε τύπο θήλαστρου και να προτιμήσετε , βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέρη που έρχονται  σε επαφή με το δέρμα  η με το γάλα μπορούν να αφαιρεθούν και να αποστειρωθούν αλλιώς το θήλαστρο θα αποτελέσει έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων και το γάλα δεν θα είναι ασφαλές για το μωρό σας. Κάθε φορά που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο πλένετε προηγουμένως τα χέρια σας.

Το μητρικό γάλα θα πρέπει να αποθηκεύεται μόνο σε αποστειρωμένο δοχεία, κατάλληλα για τον σκοπό αυτό.Μην χρησιμοποιείται κοινές  πλαστικές σακούλες αποθήκευσης τροφίμων, διότι δεν προστατεύουν επαρκώς το γάλα από αλλοιώσεις .

Βρείτε μια ήσυχη γωνία και καθίστε σε ένα άνετο κάθισμα,τοποθετήστε το μωρό σε ένα μαξιλάρι θηλασμού που να μην χάνει το σχήμα και τον όγκο του με την χρήση, και το οποίο βοηθά ώστε τα μωρά να είναι στο σωστό ύψος, μειώνοντας το βάρος στα μπράτσα, τους ώμους και τον αυχένα της μαμάς.

Τις πρώτες μέρες το στήθος σας θα παράγει ένα πυκνόρρευστο κιτρινωπό υγρό, το πρωτόγαλα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες και, παρόλο που θα σας φαίνεται πολύ λίγο σε ποσότητα, είναι αρκετό και ιδιαίτερα πολύτιμο για το μωρό σας.

Κάθε φορά που θηλάζετε, το πρώτο γάλα που εκκρίνεται από το στήθος σας είναι αραιό και απλώς ξεδιψά το μωρό σας, ενώ, στη συνέχεια, εκκρίνεται το πλούσιο σε θερμίδες γάλα.

Τις πρώτες μέρες του θηλασμού  το βρέφος θα πρέπει να θηλάζει για δέκα περίπου λεπτά από τον ένα μαστό , στη συνέχεια να ρεύεται και, τέλος, να θηλάζει και από τον άλλο.
Από τη στιγμή που το μητρικό σας γάλα «κατέβει», πιθανότατα θα νιώθετε μούδιασμα στο στήθος σας κάθε φορά που θα είστε έτοιμη να ταΐσετε το μωρό σας, ενώ είναι πιθανό να αρχίσουν και διαρροές από το στήθος σας. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «αντανακλαστικό του θηλασμού».

Πολλές  γυναίκες χρειάζεται να φορούν συνεχώς επιθέματα στήθους  κατά τους πρώτους έναν με δυο μήνες, τα οποία προστατεύουν από τις διαρροές, ενώ, εάν είναι αντιβακτηριακά, αποτρέπουν τους ερεθισμούς και τις μολύνσεις.

Όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό σας, τόσο περισσότερο διεγείρεται το στήθος σας και εκκρίνει περισσότερο γάλα.

Μετά το θηλασμό ξεπλύνετε τις θηλές ή καθαρίστε τις με  υγρά μαντηλάκια ειδικά για την περιοχή για να απομακρυνθεί το σάλιο του μωρού και κατόπιν εκθλίψτε λίγο γάλα και αφήστε το να στεγνώσει πάνω στις θηλές,θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα.