Οι 7 λόγοι που έχεις καθυστέρηση (εκτός της εγκυμοσύνης)

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα για εμάς τις γυναίκες είναι η ρύθμιση του κύκλου μας, αλλά τίσυμβαίνει όταν έχουμε καθυστέρηση και δεν οφείλεται σε εγκυμοσύνη;
Οι 7 λόγοι που έχεις καθυστέρηση (εκτός της εγκυμοσύνης)Το σημαντικότερο είναι πως μια καθυστέρηση δεν σημαίνει απαραίτητα και πρόβλημα υγείας. Ο γυναικολόγος μας είναι ο υπεύθυνος για τον εντοπισμό του προβλήματος, ωστόσο αυτοί είναι μερικοί λόγοι που ενδέχεται η καθυστέρηση να έκανε την εμφάνιση της...

Αύξηση του σωματικού βάρους ή έντονη άσκηση

Αν η ζυγαριά σου αρχίζει να δείχνει απότομα πως έχεις παχύνει, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχεις καθυστέρηση. Οι διαταραχές στην όρεξη, δηλαδή είτε η βουλιμία είτε η ανορεξία, γενικά επιδρούν στον οργανισμό ενώ και οι συνεχόμενες δυνατές προπονήσεις στο γυμναστήριο μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση. «Η φύση έχει τον τρόπο της να προστατεύει το σώμα από το να μείνει έγκυος κάτω από τόσο stress. Το σώμα αποτρέπει την έμμηνο ρύση για να μην έχει πολλά οιστρογόνα», αναφέρει η γυναικολόγος, Alyssa Dweck.

Stress

Ένας από τους βασικότερους λόγους που μπορεί να έχεις καθυστέρηση είναι το stress. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες της καθημερινότητας ο εγκέφαλος, και συγκεκριμένα ο υποθάλαμος του, επηρεάζονται από το άγχος και έτσι οι ορμόνες που βρίσκονται εκεί (οι οποίες είναι υπεύθυνες για την περίοδο σου), δεν απελευθερώνονται.

Θυροειδής

Ο θυροειδής αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό ενώ σχετίζεται με αρκετές ακόμη λειτουργίες του σώματος. Αν έχεις πρόβλημα με τον θυροειδή, είτε έχεις υποθυροειδισμό είτε υπερθυροειδισμό,μπορεί να επηρεάστει ο κύκλος σου. Η επίσκεψη σε έναν ενδοκρινολόγο θα σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις το θέμα.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες, είναι μια ορμονική διαταραχή η οποία αλλάζει τα επίπεδα του οιστρογόνου, της προγεστερόνης και της τεστοστρόνης στο σώμα. Είναι πλέον πολύ κοινό οι νεαρές κοπέλες να έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ άλλα συμπτώματα είναι η τριχοφυΐα, η δυσκολία απώλειας βάρους αλλά και μελλοντικά προβλήματα κύησης. Ο γυναικολόγος είναι εκείνος ο οποίος καθορίζει το πλάνο για να απαλλαχτείς από το πρόβλημα.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Τα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό για την καθυστέρηση στον κύκλο. Το σώμα στρεσάρετε και δεν ανταποκρίνεται σωστά. Ακόμη και αν δεν γνωρίζεις αν έχεις κάποιο τέτοιο νόσημα, τότε θα πρέπει να κάνεις εξετάσεις για να διαπιστώσεις αν ο οργανισμός σου σε προειδοποιεί…

Αντισυλληπτικά

Η χρήση αντισυλληπτικών είναι ένας ακίνδυνος λόγος για τον οποίο μπορεί να έχεις καθυστέρηση. Αν χρησιμοποιείς αντισυλληπτικά πιθανότατα η καθυστέρηση οφείλεται σε αυτά, ενώ με τη διακοπή τους επανέρχεται ο κύκλος στην κανονική διάρκεια του.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Όταν οι γυναίκες κάτω των 40 ετών υποφέρουν από ορμονικές διαταραχές, υπάρχει καθυστέρηση στην περίοδο τους και αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι πως υπάρχει πρόωρη εμμηνόπαυση. Τα σημάδια για την πρόωρη εμμηνόπαυση εκτός από την καθυστέρηση είναι το αίσθημα ζέστης, η νυχτερινή εφίδρωση αλλά και ο στεγνός κόλπος. Η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είναι τόσο συνηθισμένη και εξετάζεται σαν τελευταία πιθανότητα.