Πάβλοβα και χειμώνας! Μια συνταγή που θα ερωτευτείς κι εσύ

Πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα για να την πετύχεις.
Πάβλοβα και χειμώνας! Μια συνταγή που θα ερωτευτείς κι εσύ



Η πάβλοβα δεν είναι στα αγαπημένα μου γλυκά, ίσως γιατί είναι κάτι τελείως άσχετο με σοκολάτα, αν και κανείς δεν σου απαγορεύει να τη στολίσεις με λίγη ρευστή κουβερτούρα. Αλλά ξέρεις τώρα, είναι ένα λευκό πράγμα, πολύ γοητευτικό στην όψη, αλλά λίγο αδιάφορο στη γεύση, συνήθως.

Με λίγα λόγια - κατ'εμέ - δεν είναι και για συνέχεια, είναι για να εντυπωσιάσεις στο τελείωμα ενός δείπνου, είναι για να ξεκουραστεί το μάτι και το στομάχι από τα βαριά και - ίσως - σοκολατένια γλυκά που καταναλώνουμε με μανία μέσα στο χειμώνα. 

Εν τω μεταξύ, η πάβλοβα ζητάει φρούτα, αλλά ποιος λέει ότι πρέπει ντε και καλά να τη στολίσουμε με φράουλες και άλλα κόκκινα; Μπορούμε να την κάνουμε πιο χειμερινή, αξιοποιώντας τα φρούτα της εποχής, που δεν είναι και τόσο γοητευτικά όσο τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά αλλά που πάντα έχουμε στο σπίτι, σε μια προσπάθεια να πάρουμε τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντιστέκεται στις ιώσεις του χειμώνα.

Καμιά φορά, αυτά τα φρούτα, που είναι συνήθως μήλα και αχλάδια, βλέπεις ότι έχουν μαραζώσει αρκετά, εκεί που στέκουν μόνα τους στην φρουτιέρα, περιμένοντας να τους δώσει κάποιος σημασία. Ε, βγάλε τα από τη μιζέρια, δώσε τους λόγο ύπαρξης, κάνε τα πιο ελκυστικά κι έπειτα σκέπασε με αυτά τη πάβλοβά σου και το αποτέλεσμα δεν θα σε απογοητεύσει. 

Πρώτα, πρέπει να σου πω κάποια πράγματα για την μαρέγκα, τη βάση της πάβλοβας. Που ίσως τα ξέρεις, τα έχεις ξαναδιαβάσει, τα έχεις κάνει πράξη, δεν είναι κάτι που ανακάλυψα εγώ, είναι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις, αν θες να έχεις ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Γιατί η μαρέγκα είναι χημεία και στη χημεία δε μπορείς παρά να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

  • - Ξεχώρισε πολύ καλά τα ασπράδια από τους κρόκους, δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος κρόκου μέσα στα ασπράδια σου
  • - Χρησιμοποίησε απόλυτα καθαρά και στεγνά μπολ/μίξερ/κουτάλια κλπ. 
  • - Χτύπα τη μαρέγκα πάντα σε μίξερ με ανοξείδωτο κάδο και σε δυνατή ταχύτητα από την αρχή μέχρι το τέλος. Ίσως έχεις ακούσει ότι σφίγγει και με τον αβγοδάρτη, αλλά δεν υπάρχει λόγος να σου φύγει το χέρι, αν έχεις μίξερ. Εγώ έχω τη Red Diamond κουζινομηχανή της Bosch για όλες αυτές τις νόστιμες δουλειές!
  • - Χτύπα τη μαρέγκα μέχρι το σημείο που θα μένει ακίνητη και δεν θα πέφτει από τον κάδο, αν τον αναποδογυρίσεις. Δεν θέλει παραπάνω γιατί θα χάσει πάλι την υφή της και θα νερουλιάσει. 
  • - Πρόσθεσε τη ζάχαρη, λίγη-λίγη, αφού σφίξει η μαρέγκα, όχι νωρίτερα. Και ποτέ μη βάλεις καστανή ζάχαρη, θέλει λευκή, κρυσταλλική
  • - Στο τέλος του χτυπήματος κι αφού έχεις προσθέσει τη ζάχαρη, ρίξε και 2 σταγόνες ξύδι ή χυμό λεμονιού, βοηθάει στο να διατηρήσει η μαρέγκα τη λευκότητά της και να γυαλίσει όμορφα στο ψήσιμο. 
  • - Φυσικά, στο τέλος του χτυπήματος, μπορείς να προσθέσεις και κάποιο χρώμα ζαχαροπλαστικής, για πιο παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα
  • - Θέλει χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο, πιο υψηλή στην αρχή, δηλαδή γύρω στους 150 βαθμούς και πιο χαμηλή μετά το πρώτο τέταρτο και μέχρι το τέλος, δηλαδή γύρω στους 120. Θέλει φούρνο με αέρα, γιατί οι αντιστάσεις την κιτρινίζουν και μπορεί να την κάψουν επιφανειακά. Όταν γίνει πολύ τραγανή εξωτερικά και κάνει σπασίματα, σβήσε εντελώς τον φούρνο και άσε την μέσα μέχρι να κρυώσει τελείως. 
  • - Φυλάμε την ψημένη μαρέγκα για όσες μέρες θέλουμε, αρκεί να είναι μακριά από υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Την πάβλοβα δε μπορούμε να τη φυλάξουμε για πολύ, εφόσον έχει επάνω φρούτα και κρέμα που θα βγάλουν υγρασία. 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε λοιπόν στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, σε δυνατή ταχύτητα. Τα 2 ασπράδια, θα βγάλουν μια πάβλοβα σε ικανοποιητικό μέγεθος για 4 άτομα, γιατί σκέψου ότι θα μπει και η κρέμα και τα φρούτα και η κάθε μερίδα θα είναι φυσιολογική, με τα όλα της. 

Αφού σφίξουν και προσθέσουμε τη ζάχαρη (περίπου 200γρ για τα 2 ασπράδια) και το λεμόνι, σύμφωνα με τα παραπάνω, παίρνουμε το μείγμα και το απλώνουμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αν θέλουμε, κάνουμε μια πάβλοβα που να έχει ύψος και βάθος ή χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ταψιά, τα οποία θα ψηθούν παράλληλα και στο σερβίρισμα, τοποθετούμε τη μία πάβλοβα πάνω στην άλλη, όπως έχω κάνει εγώ. 

Ψήνουμε συνολικά για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά μέσα στον φούρνο και παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα μήλα ή/και τα αχλάδια σε λεπτές φέτες, τα ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με μπόλικο μαύρο ρούμι (ή κόκκινο γλυκό κρασί) και προσθέτουμε 150 γρ. ζάχαρη και ξύσμα από 1 λεμόνι. Τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να καραμελώσουν και να δέσει το σιρόπι, με προσοχή μην καούν.

Έπειτα τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και ετοιμάζουμε την κρέμα. 

Έβαλα τη νέα μους τυριού Φιλαδέλφεια, ένα προϊόν που βρήκα στο www.zampple.com αυτού του μήνα (προϊόντα που έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάζεις και να αξιολογείς). Πολύ χρήσιμο προϊόν, ειδικά για τη ζαχαροπλαστική, έχει υπέροχη υφή και την αξιοπιστία του γνωστού brand.

Το ανακάτεψα με λίγη κανέλα και σιρόπι από τα φρούτα. 

Παίρνουμε τις μαρέγκες, τις σπάμε στο εσωτερικό, γεμίζουμε με την κρέμα, καλύπτουμε με τα φρούτα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Όσο πιο άτσαλα τα σπάσεις, τόσο πιο παιχνιδιάρικο και όμορφο θα είναι το αποτέλεσμα.

Η πάβλοβα έχει ένα καλό που εμένα με τρελαίνει! Δεν χρειάζεται να είναι τέλεια στην όψη, όσο πιο ''τσαλακωμένη'' τόσο πιο εντυπωσιακή και καλύτερα να έχει ύψος. 

Βάλτε τη στο κέντρο του τραπεζιού και χώστε όλοι μέσα τα πιρούνια σας!