Σουτζουκάκι μου

Υπάρχει πιο λαχταριστή λέξη στον κόσμο των φαγητών;
Σουτζουκάκι μου



Καλά, ίσως το ''γαλακτομπούρεκο'' να είναι πιο λαχταριστή λέξη, αλλά - ας είμαστε ειλικρινείς - κανείς δε μένει ασυγκίνητος μπροστά στα σουτζουκάκια με την πλούσια κόκκινη σάλτσα. Και κάθε φορά που τα φτιάχνω, παίρνω τηλέφωνο 5-6 φίλους και τους λέω έτσι ανέμελα ότι φτιάχνω ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ, για να το ακούω και να χαίρομαι!
Αν και κλασικό φαγητό και μαμαδίστικο και μερακλίδικο, μπορεί πάντα να γίνει πιο πρωτότυπο, προσθέτοντας υλικά που η γιαγιά και η μαμά δεν είχαν σκεφτεί. Και στείλε τους ένα ταπεράκι κι εσύ μια φορά, να δουν πόσο καλά τα καταφέρνεις!

Τα δικά μου σουτζουκάκια δεν έχουν κύμινο! Ναι, δεν το αγαπώ πολύ το κύμινο, να σας πω την αλήθεια, και θεωρώ ότι χωρίς αυτό δεν χάνεται η αξία τους, αν και κάποιοι θα πουν ότι, αν δεν έχουν κύμινο δε λέγονται σουτζουκάκια. Μωρέ σουτζουκάκια θα τα λέω. Εξάλλου, η διαδικασία που ακολουθώ είναι η ίδια τυπική και χαρακτηριστική διαδικασία για τα σουτζουκάκια. Απλώς, αντί για κύμινο, βάζω άλλα ενδιαφέροντα πράγματα και το αποτέλεσμα είναι ελαφρώς πικάντικο. 

Πρώτα απ'όλα, όμως, θέλω να σας μιλήσω για τις πρώτες ύλες που διάλεξα για το συγκεκριμένο φαγητό. Γιατί, κακά τα ψέματα, αν ο κιμάς σου δεν είναι καλός, δεν έχει καμιά σημασία αν θα βάλεις κύμινο ή όχι. 

Θα έχει πάρει το μάτι σας, ίσως, τη νέα νόστιμη καμπάνια των LIDL, με τίτλο ''Αξίζει και Φαίνεται''. Είμαι πολύ περήφανη γιατί αποτελώ μέρος αυτής και θα σας κρατώ ενήμερους για όλες τις δοκιμές μου. Με αφορμή αυτή την καμπάνια, που προβάλλει με αγάπη και στηρίζει όσα παράγει ο τόπος μας - από φρούτα και λαχανικά μέχρι κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά - επισκέφτηκα το υπέροχο, τεράστιο, καταπληκτικό LIDL Γλυφάδας και τα'χασα, δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω!
Όντως, βρίσκεις τα πιο φρέσκα, όμορφα, ζουμερά, λαχταριστά φρούτα και λαχανικά. Αξίζουν και φαίνεται. Ξέρετε, έχω κουραστεί να βλέπω χτυπημένα και κακοδιατηρημένα φρούτα στους πάγκους. Όσο για το κρέας και το ψάρι, όλα συσκευασμένα, για να διατηρείται σωστά η υψηλή ποιότητα και να παραμένει αναλλοίωτη η γεύση. Όλα ελληνικά και στις καλύτερες τιμές. Ω, πιστέψτε με, στις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ τιμές!
Για αρχή, λοιπόν, διάλεξα κιμά από βόειο και σκέφτηκα να τον φτιάξω σουτζουκάκια που μου είχαν λείψει. Και κάνω μια κίνηση στ'αριστερά μου και πέφτω πάνω σε κάτι κατακόκκινες, γυαλιστερές πιπεριές Φλωρίνης και σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο να τις μπλέξω λίγο με τα σουτζουκάκια. Και το έκανα!

Να μην στα πολυλογώ, χτύπησα στον πολυκόφτη 1 πιπεριά φλωρίνης με μια σκελίδα σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο και την πρόσθεσα στα 600γρ κιμά. Έβαλα ακόμα, 150γρ. τριμμένη φρυγανιά, 1 αβγό, 2 κουτ. σούπας λιωμένο αγελαδινό βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπαχάρι και τα ανακάτεψα καλά. Έβαλα το μίγμα στο ψυγείο για μισή ωρίτσα (αν μπορείς και παραπάνω, ακόμα καλύτερα), για να πάρει ο κιμάς όλα τα αρώματα και έπειτα έπλασα μικρά σουτζουκάκια, λίγο κυλινδρικά. 

Τα σουτζουκάκια τα σμυρναίικα είναι τηγανητά και κάποιοι τα σερβίρουν σκέτα ενώ κάποιοι άλλοι τα τηγανίζουν πρώτα ελαφρώς και μετά τα βράζουν σε κόκκινη σάλτσα. Εγώ τα αλευρώνω και τα τηγανίζω σε ελάχιστο ελαιόλαδο μέσα στην ίδια την κατσαρόλα που θα βράσουν στην κόκκινη σάλτσα, κι έτσι τα υπολείμματα από το αλεύρι βοηθούν στο δέσιμο της σάλτσας. 

Το τηγάνισμα είναι ελαφρύ από όλες τις πλευρές, ίσα να σκληρύνει το κρέας, και μετά τα σβήνω με λίγο κόκκινο κρασί κι όταν εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτω 1 κουτί χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, λίγη γλυκιά πάπρικα, 1 ξύλο κανέλας, 2 καρφάκια γαρύφαλο και λίγο μπαχάρι. Και αφήνω να βράσουν τα σουτζουκάκια για 20 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Αν δεις ότι, κατα τη διάρκεια του βρασίματος, στεγνώνει το φαγητό, πρόσθεσε λίγο χλιαρό νεράκι για να μην καεί. 

Σέρβιρα τα σουτζουκάκια με ρύζι μπασμάτι και λίγο στραγγιστό γιαούρτι με πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, πάνω σε τορτίγια! 

Την άλλη εβδομάδα, θα σου δείξω τι έφτιαξα με το φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου που διάλεξα από τα LIDL! 

Σε φιλώ με σαλτσούλα στα χείλη...