Το κοτόπουλο με τις φακές

Δες τις φακές αλλιώς!
Το κοτόπουλο με τις φακές



Όσες φακές δεν έχω φάει σε όλη μου τη ζωή, τις έχω φάει τώρα μέσα σε 2 μήνες. Ανακάλυψα, ξαφνικά, ότι μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες. Μάθαμε από μικροί να τις τρώμε σούπα με κόκκινη σάλτσα, αλλά οι φακές είναι πολλά περισσότερα. 

΄Οπως όλα τα όσπρια, έτσι και οι φακές ταιριάζουν πολύ με κοτόπουλο και κρέας, οπότε δοκίμασε να παίξεις λίγο μαζί τους, βάλε και μυρωδικά και λαχανικά της αρεσκείας σου και απόλαυσε κάθε φορά τις φακές σε διαφορετική εκδοχή. Προσωπικά, προτιμώ τις ψιλές φακές και δεν τις βράζω πολύ, θέλω να κρατάνε στο δόντι. 

Γι'αυτό το πιάτο, αγόρασα τρυφερό μπουτάκι φιλέτο από ελληνικό κοτόπουλο, από τα αγαπημένα μου LIDL και επειδή είχα κι άλλες πιπεριές Φλωρίνης από τα πορηγούμενα ψώνια μου για τα σουτζουκάκια - θυμάσαι; - είπα να τις αξιοποιήσω. 

Έφτιαξα μια μαρινάδα, χτυπώντας πολύ καλά στο μπλέντερ μου 1 πιπεριά Φλωρίνης με λίγο ελαιόλαδο, κρέμα μπαλσάμικο με άρωμα πορτοκάλι, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα και θυμάρι και κάλυψα τα φιλέτα με αυτή. Τα άφησα όλη νύχτα στο ψυγείο και τα έψησα στο γκριλ την επόμενη μέρα, μέσα στην ίδια τη μαρινάδα, προσθέτοντας και μερικά ολόκληρα τοματίνια σκόρπια μέσα στο ταψί.

Παράλληλα, έβραζα τις φακές, αλλά τις έβγαλα πολύ νωρίτερα από το κανονικό, γιατί μετά τις έριξα κι αυτές στο ταψάκι με το κοτόπουλο και τα ξαναέβαλα μαζί στον φούρνο για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά οι φακές με τη σάλτσα. Έπειτα, άπλωσα επάνω μερικά κομματάκια γραβιέρας - άλλη μια σπουδαία αγορά μου από τα LIDL - ξαναέβαλα στον φούρνο για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και σέρβιρα ζεστά. 
Το κοτόπουλο θέλει έντονες γεύσεις και ταιριάζει πολύ με το άρωμα εσπεριδοειδών, το ίδιο και οι φακές. Και αν γουστάρετε πολύ το σκόρδο, βάλτε παραπάνω, του ταιριάζει πολύ. Ακόμα και μια ώρα να αφήσετε τα φιλέτα στη μαρινάδα, γίνεται καλή δουλίτσα. Τέλος, αν δε σας αρέσουν τόσο οι φακές, δοκιμάστε το και με αρακά ή ρεβύθια!