Όλη η αλήθεια για τον καρκίνο του στήθους και τα σουτιέν

Τέλος στον μύθο που ήθελε τον καρκίνο του στήθους να συσχετίζεται με την χρήση των σουτιέν έβαλαν οι επιστήμονες.
Όλη η αλήθεια για τον καρκίνο του στήθους και τα σουτιέν - Κεντρική Εικόνα



Εδώ και αρκετά χρόνια η επιστημονική κοινότητα πίστευε πως ο καρκίνος του στήθους και η εμφάνιση του έχουν σχέση με τα σουτιέν, ωστόσο νέες έρευνες ανατρέπουν τα δεδομένα.

Ερευνητές του Cancer Epidemiology, σε μελέτη τους δεν βρήκαν καμία απόδειξη που να σχετίζει τα σουτιέν με τον καρκίνο του στήθος, καταρρίπτοντας έτσι έναν μύθο περίπου 25 ετών. Πρώτη αναφορά σχετικά είχε γίνει το 1991, όταν έρευνα είχε συσχετίσει τα σουτιέν με τον καρκίνο του στήθους. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις από τον Τύπο, με τους επιστήμονες του σήμερα να αποφασίζουν να δουν αν όντως κάτι τέτοιο ισχύει.

Έτσι, προχώρησαν σε έρευνα εξετάζοντας 1044 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του στήθους και συνέκριναν τις παρατηρήσεις με εκείνες που είχαν συγκεντρώσει από 469 που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα υγείας. Στα ερωτηματολόγια όλων των γυναικών, υπήρχαν ερωτήσεις για το αν είχαν ιστορικό καρκίνου στις οικογένειες τους αλλά και για τις καθημερινές τους συνήθειες όσον αφορά τα σουτιέν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως συσχετισμός ανάμεσα στα σουτιέν και στον καρκίνο του στήθους, όπως ανακοίνωσαν και οι ερευνητές: «Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν μια γυναίκα φοράει καθημερινά σουτιέν και δεν επηρεάζει την εμφάνιση ή όχι του καρκίνου του στήθους».

Κάπως έτσι, οι… καρδιές εκατομμυρίων γυναικών (αλλά και τα σουτιέν τους), επέστρεψαν στις θέσεις τους…