Χωριάτικο παστίτσιο

Θυμίζει Πάσχα στο χωριό!
Χωριάτικο παστίτσιο



Χωριάτικο και εναλλακτικό, τέτοιο παστίτσιο δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Νομίζω ότι αν είχα εστιατόριο, αυτό θα ήταν από τις σπεσιαλιτέ μου. Γιατί προσφέρει κάτι διαφορετικό στον ουρανίσκο, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τις ελληνικές γεύσεις που έχουμε συνηθίσει και αγαπάμε. Είναι ένα φαγητό πολύ σπιτικό που ζεσταίνει τα μέσα σου. 

Επιτέλους, ο καιρός έγινε πιο ανοιξιάτικος - το ίδιο και τα πιάτα μας! Άνοιξη στα πιάτα σημαίνει λαχανικά εποχής, χρώμα, αναπάντεχοι συνδυασμοί και φαγητά που δεν είναι απαραίτητο να καταναλωθούν καυτά για να είναι απολαυστικά. Αυτό το χωριάτικο παστίτσιο είναι εξίσου απολαυστικό σε θερμοκρασία δωματίου και το ίδιο ζουμερό. 

Το μανάβικο στα Lidl είναι τόσο ελκυστικό, με τα ολόφρεσκα και αψεγάδιαστα φρούτα και λαχανικά του γεμάτα χρώματα, που με προκαλεί να φτιάχνω περισσότερα υγιεινά πιάτα και  να γεμίσω το σπίτι μου με μπόλικη άνοιξη! Παράλληλα, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε ελληνικά λουκάνικα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και με υπέροχους συνδυασμούς μυρωδικών, για όλα τα γούστα. Κι εγώ τα λατρεύω τα άτιμα!

Λοιπόν, σκεφτείτε τι χρειάζεται ένα παστίτσιο για να λέγεται παστίτσιο. Ένα ζυμαρικό, ένα κρεατικό σε σάλτσα και αφράτη μπεσαμέλ. Και στις 3 αυτές κατηγορίες μπορείς να παίξεις με πολλά είδη, δεν χρειάζεται να κολλάς σε όσα έχεις συνηθίσει από παιδί. Ζυμαρικό είναι και το κριθαράκι, όχι μόνο τα χοντρά μακαρόνια. Κρέας είναι και το λουκάνικο, όχι μόνο ο κιμάς. Η μπεσαμέλ μπορεί να γίνει και με πολτοποιημένα λαχανικά μέσα στο γάλα και δεν χρειάζεται να είναι πάντα λευκή! 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε να έχουμε ένα πιάτο πολύ ξεχωριστό που σίγουρα θα ξετρελάνει τους αγαπημένους μας! Δηλαδή, από τη μια λες ότι είναι τόσο καλό που δεν θέλω να το μοιραστώ με κανέναν και από την άλλη λες ότι είναι τόσο καλό που θέλω να το μοιραστώ με όλο τον κόσμο!

Βράσε πρώτα το κριθαράκι al dente, παράλληλα σε ένα φαρδύ τηγάνι ζέστανε ελαιόλαδο και ρίξε μέσα χωριάτικο λουκάνικο ψιλοκομμένο. Όχι μόνο του. Μαζί με κολοκυθάκια σε κυβάκια, χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση και μερικά ντοματίνια ολόκληρα. Ανακάτευε συνέχεια, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν όλα τα υλικά. Πρόσθεσε λίγο νερό από το ζεστό κριθαράκι και συνέχισε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να φτιάξουν μια ωραία, ζουμερή σάλτσα, αλλά να μην λιώσουν εντελώς. Πρόσθεσε το κριθαράκι μέσα στο τηγάνι, ανακάτεψε λίγο και άσε τα όλα μαζί να πάρουν μια βράση. Απόσυρε από τη φωτιά και φτιάξε τη μπεσαμέλ. 

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις τη δική σου μπεσαμέλ και μην το αναβάλεις άλλο. Η μπεσαμέλ είναι μια από τις 5 βασικές σάλτσες που πρέπει να ξέρει όποιος ασχολείται με τη μαγειρική. Η βάση της είναι το μίγμα βούτυρο (ή λάδι) - αλεύρι, σε ίσες ποσότητες, κι έπειτα προτίθεται το υγρό, που είναι συνήθως γάλα και το μυστικό είναι στο συνεχές και καλό ανακάτεμα, μέχρι να πήξει η σάλτσα, χωρίς να κολλήσει στον πάτο. Πρώτα λιώνεις το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, έπειτα ρίχνεις το αλεύρι, ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα διαρκώς, για 1 περίπου λεπτό, μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς το μίγμα κι έπειτα ρίχνεις το υγρό όλο μαζί και ανακατεύεις συνεχώς με αβγοδάρτη. 

Σήμερα, το υγρό μου ήταν βραστά καρότα, λιωμένα στο μπλέντερ, μαζί με κόκκινη πιπεριά και γάλα. Αυτό το κρεμώδες μίγμα ενώθηκε με το βούτυρο-αλεύρι και έφτιαξε μια βελούδινη πορτοκαλί μπεσαμέλ. Για 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 2 κουταλιές αλεύρι θέλεις περίπου 1 λίτρο υγρού, ώστε να μη βγει πολύ πηχτή.

Όταν είναι έτοιμη η μπεσαμέλ, αποσύρεις από τη φωτιά και τη στολίζεις με αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γλυκιά πάπρικα και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατεύεις και είναι έτοιμη να σκεπάσει απαλά το παραπάνω μίγμα με το κριθαράκι. 

Μετέφερα το κριθαράκι σε βαθύ πήλινο σκεύος και έριξα από πάνω τη μπεσαμέλ. Πασπάλισα με λίγο κεφαλοτύρι ακόμα και έψησα στους 180 βαθμούς - αντιστάσεις και αέρα - για 30'. 

Είναι ένα όνειρο που σε μεταφέρει νοερά σε Πάσχα στο χωριό, παρέα με νοστιμιές της γιαγιάς και της μαμάς και έναν ήλιο δυνατό από πάνω σας που σας υπόσχεται πως το καλοκαίρι είναι κοντά!