H Εμμανουέλα μαγειρεύει: Αρωματικό κοτόπoυλο με γιαούρτι

Θα σε κάνει να χαμογελάσεις στην πρώτη μπουκιά!
H Εμμανουέλα μαγειρεύει: Αρωματικό κοτόπoυλο με γιαούρτι



Βρίσκομαι στην τρίτη μέρα μιας αυτοσχέδιας δίαιτας - δεν τη συνιστώ. Δηλαδή, εγώ γνωρίζω τι λειτουργεί στο δικό μου σώμα και τι μπορώ να αντέξω και πώς μπορώ να χάσω κάποια περιττά κιλά που έβαλα το χειμώνα, χωρίς να λιμοκτονήσω. Αλλά αν εσύ θέλεις να χάσεις βάρος και δεν ξέρεις τι να κάνεις, καλύτερα να μην κάνεις του κεφαλιού σου ή τη δίαιτα της φίλης σου, απευθύνσου σε έναν διαιτολόγο.

Σε γενικές γραμμές, ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε. Να μην τρώμε πολλά γλυκά και να αποφεύγουμε τηγανητά και πολλούς υδατάνθρακες. Ας πούμε ότι αυτό αποφάσισα να κάνω κι εγώ, οπότε ίσως κάποια πιάτα που μοιράζομαι από εδώ και πέρα μαζί σας να είναι πιο ελαφριά και, όσο γίνεται, απενοχοποιημένα. Ωστόσο, όσοι με παρακολουθείτε, ξέρετε ότι δεν μπορώ να θυσιάσω τη νοστιμιά, αυτή θα είναι ο στόχος κάθε πιάτου, όπως πάντα. Και η νοστιμιά, από μόνη της, δεν παχαίνει. 

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό, που ψωνίζω από τα LIdl, βλέπω τα φρούτα και τα λαχανικά με άλλο μάτι. Έτσι όπως είναι φρέσκα και λαχταριστά στο μανάβικο, τα φαντάζομαι απευθείας στο πιάτο μου σε άπειρους συνδυασμούς. Οπότε, τα έχω βάλει πιο πολύ στη ζωή μου. Ακόμα κι αν δεν ακολουθείς ποτέ κάποια συγκεκριμένη διατροφή, προσπάθησε να τρως πιο πολλά φρούτα και λαχανικά - μόνο καλό σού κάνουν!

Κάθε πρωί, μετά τον καφέ, χτυπάω στο μπλέντερ διάφορα φρούτα και πασπαλίζω τον χυμό με λίγη κανέλα - είναι σαν να τρώω ένα πολύ ενδιαφέρον γλυκό. Μετά τον χυμό, τρώω λίγα αμύγδαλα - το Lidl έχει επίσης πολύ μεγάλη ποικιλία και σε ξηρούς καρπούς. Και αυτό το σούπερ πρωινό με κρατάει μέχρι αργά το μεσημέρι. 

Το μεσημεριανό μου θέλω να είναι χορταστικό, για να μην τσιμπολογήσω άσκοπα το απόγευμα. Σήμερα έφτιαξα κάτι πολύ διαφορετικό από τις συνήθεις μου γεύσεις και το ευχαριστήθηκα. 
Τα ψώνια της εβδομάδας μου πάντα περιλαμβάνουν και κάτι σε κοτόπουλο. Πριν ένα μήνα, το μυαλό μου απευθείας θα πήγαινε στο α λα κρεμ, με πλούσια σάλτσα από κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα. Αλλά τέρμα, παιδιά, δεν ξαναπαίρνω κρέμα γάλακτος μέχρι τον Οκτώβριο. Με ένα απαλό στραγγιστό γιαούρτι μπορεί να γίνει επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα σάλτσα και σίγουρα πιο ελαφριά. Το γιαούρτι είναι καμβάς και το κάνεις ό,τι θες. Ταιριάζει υπέροχα με πολλά αρωματικά και μπαχαρικά και δεν είναι μόνο για σαλάτες. Μπορείτε με αυτό να μαρινάρετε κρεατικά και να το εντάξετε στη μαγειρική σας.

Για το σημερινό πιάτο προτιμήστε φιλέτο κοτόπουλου και κόψτε το σε μπουκίτσες. Κόψτε επίσης και 1 κρεμμύδι σε κυβάκια και 1 πράσινο μήλο σε μεγάλα κομμάτια. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζω το κρεμμύδι με το κοτόπουλο. Όταν ασπρίσει το κρέας, προσθέτω το μήλο, αλάτι, πιπέρι, ξύσμα από 1 λεμόνι ή λάιμ και λίγο ζεστό νεράκι. Αφήνω να μαλακώσει το κοτόπουλο, για 20' περίπου. Θα μπορούσατε να σοτάρετε το μήλο σε λίγο βούτυρο και να το προσθέσετε στο σερβίρισμα πάνω στο κοτόπουλο, όμως εμένα μού αρέσει που λίωνει λίγο μέσα στη σάλτσα και το κοτόπουλο αρωματίζεται από αυτό, όσο βράζουν παρέα. 

Κατά τη διάρκεια που βράζει το κοτόπουλο, προσέχουμε μην σωθεί εντελώς το νερό και κολλήσει. Παράλληλα, βράζουμε ρύζι basmati - είναι το ιδανικό για αυτή τη συνταγή. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο και η σάλτσα έχει δέσει - χάρη στο κρεμμύδι δένει πολύ εύκολα - αποσύρω από τη φωτιά, περιμένω 1 λεπτό να σταματήσει ο βρασμός, και ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα 1 κεσεδάκι γιαούρτι, αφού το έχω ανακατέψει πρώτα καλά, για να αφρατέψει. Ανακατεύω απαλά τη σάλτσα και πασπαλίζω με τριμμένο ινδοκάρυδο. 

Σερβίρω με το ρύζι και μπόλικο μαϊντανό. Θα ταίριαζε εξαιρετικά και το σχοινόπρασο εδώ. Το αποτέλεσμα είναι γλυκό και μυρωδάτο, θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Και θα σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει!