Spring rolls - δέηση στην άνοιξη

Ασιατική έμπνευση, 100% ελληνική εκτέλεση
Spring rolls - δέηση στην άνοιξη



Διανύω εβδομάδα χωρίς κρέας, όπως και πολύς κόσμος - για ευνόητους λόγους. Να, λοιπόν, μια ιδέα για σνακ ή και βραδινό φαγητό, χωρίς κρέας. Ελαφρύ, χρωματιστό, υγιεινό, σε κάθε μπουκιά θα νιώθεις την άνοιξη πιο κοντά. Κι ελπίζω κι εκείνη να δει πόσο πολύ τη λαχταράμε και τη θέλουμε πίσω. 

Τα δικά μου spring rolls είναι φούρνου, που σημαίνει λιγότερο λιπαρά. Για την ακρίβεια, δεν έχουν ίχνος λιπαρής ουσίας και δεν την έχουν καμία ανάγκη. Το τραγανό φύλλο κρούστας Καρδίς - μια απίθανη ελληνική σειρά με ζύμες και πίτες από τα Lidl - είναι γεμισμένο με ένα μίγμα λαχανικών και αρωμάτων και για να γίνουν τα spring rolls πιο χορταστικά και θρεπτικά, πρόσθεσα και μαυρομάτικα φασόλια.

Αυτά τα μκρά σκανδαλιάρικα που σου κλείνουν το μάτι. Που δεν θέλουν μούλιασμα και βράζουν εύκολα σε μισή ώρα και κάτι. 

Ψιλόκοψε όλα τα λαχανικά σου με πολλή αγάπη, είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσεις τη διαδικασία! Χρειάζεσαι οπωσδήποτε καρότα και λάχανο και από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ό,τι άλλο σου αρέσει. Εγώ έβαλα και κρεμμυδάκι φρέσκο, 1 μικρό κρεμμύδι ξερό μονάχα, για να μη βαρύνει η γεύση, έβαλα και πιπεριά Φλωρίνης και μπόλικο μαϊντανό. Όσο έβραζαν τα φασόλια, έβαλα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά μου σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και τα άφησα να αχνίσουν σε σιγανή φωτιά, χωρίς καθόλου λάδι. Όταν μαλάκωσαν λίγο, πρόσθεσα λίγο βαλσάμικο και ένα μίγμα μεσογειακών μυρωδικών που έχω έτοιμο σε βαζάκι. Έπειτα, πρόσθεσα και τα φασόλια και τα έφερα όλα μαζί 2-3 βόλτες στο τηγάνι. Άφησα το μίγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ ξεπάγωνε και η ζύμη. Να ξεπαγώσετε καλά τη ζύμη, για να μη σπάσει το φύλλο, όταν το ανοίξετε. 

Το κάθε ρολάκι θέλει 2-3 στρώσεις από το φύλλο και πλάτος 10εκ. Όση ώρα σου πάρει να τυλίξεις τα ρολά, να έχεις σκεπασμένα τα υπόλοιπα φύλλα με μια νωπή πετσέτα, για να μην ξεραίνονται. Τύλιξε όμορφα τα ρολά σου, βάλε τα σε ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι και με ένα πινέλο άλειψε την επιφάνειά τους με έναν κρόκο χτυπημένο με λίγο νεράκι. 

Ψήσε τα για μισή ώρα στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά. Παράλληλα, ετοιμάζεις μια πικάντικη σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες, για να έχεις κάτι να τα βουτάς - είναι πιο απολαυστικά έτσι. 
Βάλε σε σιγανή φωτιά ψιλοκομμένες ντομάτες με 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση και μισή καυτερή πράσινη πιπερίτσα ψιλοκομμένη. Αφήνεις τη σάλτσα να δέσει καλά και λίγο πριν αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις λίγο αλατάκι. Επάνω στη σάλτσα, στο σερβίρισμα, τρίψε και λίγο ξύσμα lime, θα δώσει υπέροχο άρωμα - ε, χρειάζεται μια εξωτική πινελιά!

Έτοιμα για σερβίρισμα και τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου!