Αλευρόπιτα με γαλακτοκομικά Γάλπο

Από την παραγωγή στην κατανάλωση
Αλευρόπιτα με γαλακτοκομικά Γάλπο



Ακούω συνέχεια από τους ανθρώπους γύρω μου: ''χωρίς τυρί δε μπορώ να ζήσω''. Μα ποιος μπορεί να αρνηθεί το τυρί; Το τυρί συμπληρώνει κάθε γεύμα, το τυρί χορταίνει χωρίς πολλά - πολλά, το τυρί είναι τίμιο φαγητό, για όλα τα γούστα, παντός καιρού. Πολλοί φίλοι στα σόσιαλ ζήλεψαν τρελά με τις φωτογραφίες που ανεβάζαμε συνέχεια από την επίσκεψή μας στην Εβροφάρμα, πριν λίγες ημέρες. Γιατί εκεί ήταν ο παράδεισος του τυριού. 

Και είδαμε και άφθονο γάλα και γιαούρτι και όλη τη διαδικασία από την παραγωγή στην κατανάλωση. Η Εβροφάρμα είναι μια πολύ γνωστή και αξιόπιστη ελληνική γαλακτοκομική και τυροκομική μονάδα, με έδρα το Διδυμότειχο. Η δραστηριότητά της βασίζεται στην αξιοποίηση των πρώτων υλών του τόπου και είναι συνυφασμένη με την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Πίσω από την Εβροφάρμα βρίσκεται η αξιαγάπητη οικογένεια Παπαζηλάκη, η οποία διαθέτει ιδιόκτητο στάβλο για να διασφαλίζει γάλα ανώτερης ποιότητας, το οποίο αποτελεί και το βασικό συστατικό των προϊόντων, ενώ χρησιμοποιεί καινοτόμες και σύγχρονες  κτηνοτροφικές πρακτικές κατά τη διαδικασία παραγωγής. 

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της, που παράγονται τα προϊόντα της ΓΑΛΠΟ, πραγματοποιούνται φυσικοχημικοί έλεγχοι του νωπού γάλακτος, ενδιάμεσων προϊόντων καθώς και των τελικών προϊόντων για να ακολουθήσει η διάθεση στην αγορά. Επίσης διατηρούνται δείγματα από τα προϊόντα που ελέγχονται μακροσκοπικά και οργανοληπτικά στην ημερομηνία λήξης τους. Άλλωστε είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που  πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002 το 1995. 

Στα Lidl ανά την Ελλάδα, βρίσκουμε τα προϊόντα ''Γάλπο'' και ξέρουμε ότι απολαμβάνουμε πάντα το καλύτερο ποιοτικά και γευστικά αλλά και στην καλύτερη τιμή. Γιατί τα γαλακτοκομικά είναι είδη πρώτης ανάγκης και μια οικογένεια δεν πρέπει να τα στερείται για κανένα λόγο. 

Ευχαριστώ θερμά την διοργανώτρια Gravity The Newtons γι'αυτό το ταξίδι, τα Lidl φυσικά, που μας προσφέρουν πάντα το καλύτερο και τους υπέροχους οικοδεσπότες της Εβροφάρμας, που μας ετοίμασαν μια υπέροχη ξενάγηση και πικ - νικ στον αγρό! Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία! 

Η οποία εμπειρία δεν τελείωσε με το τέλος του ταξιδιού. Έλαβα προϊόντα Γάλπο και στο σπίτι - τα οποία, έτσι κι αλλιώς, βρίσκονται μόνιμα στο ψυγείο μου - οπότε, είπα να τα τιμήσω, φτιάχνοντας την αγαπημένη μου πίτα με γάλα και τυρί φέτα! 

Η αλευρόπιτα έχει καταγωγή από τη Θεσσαλία, αλλά γενικά είναι γνωστή σε πολλά μέρη της Ελλάδας με διάφορες παραλλαγές και μοιάζει κάπως με την μπατζίνα. Πρόκειται για μια πανεύκολη πίτα, που γίνεται με χυλό, όχι με ζύμωμα. Είναι πιο τίμια πίτα που θα φτιάξετε ποτέ. Είναι εύκολη, οικονομική, χορταστική. Φτιάξε τον βασικό χυλό και ρίξε μέσα ό,τι έχεις και αγαπάς, τόσο από τυριά όσο και από αλλαντικά. 

Για ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους, ανακατεύεις σε μια λεκάνη 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με 2 χτυπημένα αβγά, 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι και αποξηραμένο δυόσμο. Ρίχνεις σιγά - σιγά γάλα φρέσκο, μέχρι να έχεις έναν χυλό σαν του κέικ, λίγο σφιχτό. Προαιρετικά, μπορείς να ρίξεις και 1 σφηνάκι τσίπουρο. 

Ρίξε μέσα στον χυλό χοντροκομμένη φέτα, στρώσε καλά τον χυλό σε ρηχό ταψάκι και οπωσδήποτε ράντισέ το με μπόλικο ελαιόλαδο. Αυτή τη φορά, εγώ έβαλα και χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες και λεπτές φέτες ντομάτας, οπότε το ελαιόλαδο το έριξα στο τέλος, πάνω από όλα αυτά. Ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να κάνει τραγανή κρούστα. Άφησε να κρυώσει λίγο και απόλαυσε με ένα ποτηράκι δροσερό κρασί!