Το μυστικό πίσω από τον θάνατο του Albert Einstein... (Photos)

Η μέρα που "σημάδεψε" τον κόσμο μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Ralph Morse! Για πρώτη φορά αποκαλύπτει όσα κατέγραψε στο ρεπορτάζ για τον θάνατοτουAlbert Einstein.
Το μυστικό πίσω από τον θάνατο του Albert Einstein... (Photos) - Κεντρική Εικόνα



Οι θεωρίες του άλλαξαν τον κόσμο. Η τεχνολογία του χρησιμοποιήθηκε-δυστυχώς-για πολεμικό όπλο. Ο Albert Einstein «έφυγε» από τον κόσμο στις 18 Απριλίου του 1955, 59 χρόνια μετά ήρθαν στο «φως» οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από την τελευταία μέρα του στη ζωή.

Σε ηλικία 76 ετών ο Albert Einstein προδόθηκε από την καρδιά του. Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο και μόνο ένας φωτογράφος κατάφερε να αποθανατίσει κάποιες στιγμές από το τραγικό γεγονός: ο Ralph Morse του περιοδικού LIFE. 

Με την κάμερα ανά… χείρας και ένα κιβώτιο ουίσκι μαζί του (για να "λαδώνει" κόσμο και να ανοίγει πόρτες), ο Morse κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό την κηδεία. Εκτός από την κλασσική, πλέον, φωτογραφία του άδειου γραφείου του Einstein λίγες ώρες μετά το θάνατο του, η συντακτική ομάδα του περιοδικού σκόπευε να δημοσιεύσει και άλλες εικόνες από εκείνη την ημέρα. Μετά από παράκληση, ωστόσο, της οικογένειας του μεγάλου φυσικού, στο LIFE αποφάσισαν να κλείσουν τα ντοκουμέντα στο συρτάρι, σε ένδειξη σεβασμού.

Η ιστορία, όμως, του πως ο Morse κατάφερε να τραβήξει αυτές τις φωτογραφίες, αγγίζει τα όρια της… επιστημονικής φαντασίας! Έλαβε ένα τηλεφώνημα το πρωινό της 18ης Απριλίου από τον αρχισυντάκτη του LIFE, ο οποίος και του ανακοίνωσε τον θάνατο του Albert Einstein. Έφυγε τρέχοντας από το σπίτι του, οδηγώντας για 90 μίλια μέχρι να φτάσει στο New Jersey, στο σπίτι του Einstein.

«Ο Einstein πέθανε στο νοσοκομείο του Princeton», θυμάται ο 96χρονος, πλέον, Morse και συνεχίζει «οπότε, πήγα πρώτα εκεί. Γινόταν ένα πραγματικό χάος. Φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, περαστικοί! Το επόμενο που έκανα, ήταν να πάω στο γραφείο του, στο Institute for Advanced Studies. Στην διαδρομή, σταμάτησα και αγόρασα μια κάσα ουίσκι. Ήξερα πως μερικοί θα ήταν διστακτικοί να μιλήσουν, αλλά οι περισσότεροι με ένα μπουκάλι ουίσκι, λίγα ποτά και χρήματα θα ήταν διατεθειμένοι να με βοηθήσουν. Έτσι όταν έφτασα στο κτήριο, άνοιξα ένα μπουκάλι με τον επιστάτη. Μετά το 5ο ποτό μου είπε πως θα μου ανοίξει το γραφείο του Einstein».

Νωρίς το απόγευμα, της ίδιας μέρας, η σωρός του Einstein μεταφερόταν από το νοσοκομείο στο σπίτι του στο Princeton, όπου παρέμεινε για κάτι περισσότερο από μια ώρα. Ο Morse ήταν τυχερός, καθώς όταν έφτανε στο σπίτι του Einstein, δυο άντρες μετάφεραν το φέρετρο του. O Morse είχε πληροφορηθεί πως η κηδεία του θα ήταν την ίδια μέρα, ωστόσο η ευκαιρία ήταν μπροστά του και δεν μπορούσε να μην τραβήξει φωτογραφίες. Αμέσως μετά κινήθηκε προς το νεκροταφείο του Princeton.

«Οδήγησα προς το νεκροταφείο και όταν έφτασα εκεί, προσπάθησα να βρω που θα θαβόταν ο Einstein. Υπήρχαν δυο ντουζίνες κηδείες εκείνη την ημέρα και ισάριθμοι τάφοι που ανοίγονταν! Βρήκα κάποιους εργάτες, τους προσέφερα ένα μπουκάλι ουίσκι και μου είπαν πως θα γινόταν η αποτέφρωση σε 20 λεπτά στο Trenton! Τους έδωσα τα υπόλοιπα ουίσκι και έφυγα για το Trenton πριν φτάσει εκεί η οικογένεια και οι φίλοι του Einstein», πρόσθεσε ο Morse.

Οι αναμνήσεις όμως για τον 96χρονο, σήμερα, φωτογράφο δεν σταματούν εδώ στην απίστευτη ιστορία: «Δεν έπρεπε να αποκαλύψω σε κανέναν ποιος ήμουν. Ήμουν ο μόνος φωτογράφος εκεί, οπότε είχα και μοναδική ευκαιρία να τραβήξω τις φωτογραφίες που ήθελα».

Σε κάποιο σημείο εκείνης της ημέρας, που ο Morse δεν θυμόταν, ο γιος του Einstein, Hans, ρώτησε τον φωτογράφο το όνομα του. Μια λεπτομέρεια που αργότερα θα έπαιζε μεγάλο ρόλο στην ιστορία…
«Όσο η ημέρα συνέχιζε, εγώ ενθουσιαζόμουν γιατί ήμουν ο μοναδικός με αυτές τις φωτογραφίες. Ήταν σπουδαία νέα. Ο Εinstein ήταν δημοφιλής, παγκοσμίως γνωστός και εγώ είχα τις φωτογραφίες από την κηδεία του», σχολίασε ο Morse, ο οποίος μετά το Trenton κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του LIFE, σίγουρος για την επιτυχία του…

«Όταν έφτασα στο γραφείο, παντού υπήρχαν σημειώματα που έλεγαν ‘Ralph σε θέλει ο Ed’! Ο Ed Thompson ήταν ο διευθυντής του LIFE. Ένας πραγματικά σπουδαίος δημοσιογράφος. Όταν πήγα στο γραφείο του, ο Ed μου είπε ‘Ralph, έμαθα πως έχεις ένα σπουδαίο αποκλειστικό’. Tου απάντησα καταφατικά, αλλά η απάντηση του ήταν απρόσμενη. ‘Δεν θα το δημοσιεύσουμε’. Έμαθα αργότερα πως ο Hans είχε πάρει τηλέφωνο στα γραφεία του LIFE και ζήτησε να μην δημοσιευτεί η ιστορία σαν ένδειξη σεβασμού. Έτσι, ο Ed πήρε την απόφαση να μην δημοσιευτεί ποτέ η ιστορία. Δεν μπορείς να έχεις ένα περιοδικό χωρίς διευθυντή και εκείνος παίρνει τις αποφάσεις. Ο Ed είχε πάρει τη δική του. Σκέφτηκα πως έτσι ήταν η ζωή και πήγα στην επόμενη αποστολή μου. Σκεφτόμουν, πως ο κόσμος δεν θα έβλεπε ποτέ όλες αυτές τις φωτογραφίες και θα παρέμεναν ξεχασμένες», τόνισε ο Morse, ο οποίος είδε περίπου 50 χρόνια μετά τις φωτογραφίες εκείνης της ημέρας στο «φως» της δημοσιότητας.

Το LIFE, επέλεξε τη δημοσιοποίηση ορισμένων φωτογραφιών από τις 18 Απριλίου του 1955. Φωτογραφίες από το ανοιξιάτικο πρωινό στο New Jersey, όταν ο Ralph Morse έτρεξε τον δικό του… μαραθώνιο στο κυνήγι της αποκλειστικότητας. Του θανάτου του μεγαλύτερου μυαλού στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη ιστορία, η οποία δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το κατά πόσο είναι αληθινή. Ο γιατρός που ανέλαβε την αυτοψία του Einstein, ήταν ο Thomas Harvey, αφαίρεσε τον εγκέφαλο (!) του σπουδαίου φυσικού και τον τεμάχισε, κρατώντας τα κομμάτια για ερευνητικούς σκοπούς! Ο Morse λένε πως φωτογράφησε αυτή την φρικτή στιγμή, ωστόσο ακόμη και σήμερα δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν ήταν ο εγκέφαλος του Einstein. Τι έκοβε όμως ο Harvey;

«Έχουν περάσει πολλά, πολλά χρόνια από τότε. Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες πραγματικά. Κάτι έκοβε εκεί, που δεν θυμάμαι…», κατέληξε η απίστευτη ιστορία του 96χρονου Ralph Morse, ο οποίος ξέσπασε σε γέλια…

ΠΗΓΗ: Life.time.com