Δεν έχεις χρήματα; Πώς να κάνεις εκείνο το ταξίδι στην Κίνα

Ακολούθησε τις οδηγίες και ίσως σε ένα τρίμηνο μπορέσεις να σπάσεις τον κουμπαρά σου.
Δεν έχεις χρήματα; Πώς να κάνεις εκείνο το ταξίδι στην Κίνα



Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι και οι τσέπες άδειες, όμως ακόμα μπορείς να ονειρεύεσαι εκείνο το ταξίδι στην Κίνα ή στη Νέα Υόρκη  που ήθελες χρόνια να κάνεις. Αν πάντως έχεις τη διάθεση να κάνεις θυσίες χωρίς να πέσεις σε κατάθλιψη, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες και ίσως μετά από ένα τρίμηνο να είσαι σε θέση να σπάσεις τον κουμπαρά σου.

Κομμένο το κάπνισμα

Καταρχήν, κόψε το κάπνισμα. Μπορεί να είναι από τα μεγαλύτερα κλισέ και να μην πείθει τους παθιασμένους καπνιστές αλλά αποτελεί μία πραγματικότητα. Αν καπνίζεις ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως, με το κόψιμο του τσιγάρου θα εξοικονομήσεις περίπου 1500 ευρώ το χρόνο. 

Είναι τόσο απλό…

Έπειτα, υπάρχουν και τα μικροπράγματα που μας έλεγαν πάντα οι γονείς μας τα οποία μπορεί ακόμα να σου φαίνονται ασήμαντα αλλά αυτό θα το κρίνεις στο τέλος του μήνα. Δηλαδή: Ψώνιζε στις εκπτώσεις, κλείνε τα φώτα του σπιτιού σου, πήγαινε σινεμά τις μέρες των προσφορών, πάρε κρασί ή μπίρα αντί για special cocktail, μην χρεώνεσαι την προμήθεια όταν κάνεις ανάληψη από ATM,  όταν πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ φτιάχνε λίστες και μην αυτοσχεδιάζεις εκείνη τη στιγμή,  εκμεταλλεύσου τα κουπόνια, μην αφήνεις το νερό να τρέχει, μη φλυαρείς στα τηλέφωνα χωρίς λόγο, πήγαινε διακοπές τη χαμηλή τουριστική περίοδο.

Παράτα το αυτοκίνητο

Αν η δουλειά σου δε βρίσκεται στην ερημιά και η συγκοινωνία βολεύει τότε προτίμησέ την. Αν παράλληλα θέλεις να γυμνάζεσαι πήγαινε με ποδήλατο. Αν μάλιστα ζούσαμε στη Γαλλία θα σου έλεγα ότι υπάρχουν προγράμματα σύμφωνα με τα οποία οι εργοδότες  σε πληρώνουν 25 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο μετακίνησης για να πας στη δουλειά σου με ποδήλατο. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα.

Do It Yourself

Να μία καλή ευκαιρία να καλλιεργήσεις τη δημιουργικότητά σου και να μάθεις να χρησιμοποιείς τα χέρια σου. Υπάρχουν αμέτρητες πληροφορίες στο ίντερνετ για το πώς να φτιάχνεις χειροποίητα προϊόντα.  Από σαπούνια, make-up, φάρμακα, αρώματα, κεριά, κοσμήματα, χειροποίητα δώρα και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις να σιδερώνεις, να πλένεις και να ράβεις τα ρούχα σου χωρίς να τα στέλνεις στα καταστήματα της γειτονιάς. Ακριβώς το αντίθετο θα μπορούσες να κάνεις με το τσαγκάρη της γειτονιάς, αν θες να σώσεις τα ακριβά σου παπούτσια και να μην ξοδεύεσαι.

Αν πεινάς…

Μάθε να μαγειρεύεις και μη σπαταλάς τα χρήματά σου σε delivery και εστιατόρια. Ακόμη, μην υποτιμάς τη δύναμη του τάπερ στη δουλειά και του καφέ από το κουζινάκι. Δε θα σε πουν «ταπεράκια». Αλλά και να σε πουν δεν πειράζει. Επιπλέον, αν θες να κάνεις τραπέζια και πάρτι για τους φίλους σου λειτούργησε με συλλογικό πνεύμα, κοινώς, τα έξοδα με «ρεφενέ».

Σπίτι μου σπιτάκι μου

Μία κίνηση ματ που θα μπορούσες να πάρεις είναι να μετακομίσεις σε μικρότερο σπίτι ή να βρεις συγκάτοικο. Δύσκολη η απόφαση αλλά μακροπρόθεσμα σίγουρα θα σε ανακουφίσει οικονομικά.

Μην σνομπάρεις τα free events

Τέλος, άρχισε να αναζητάς εκδηλώσεις κι δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο. Θα εκπλαγείς με το πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με μηδέν ευρώ. Από εκθέσεις, συναυλίες, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μαθήματα και εργαστήρια, διαλέξεις και τόσα άλλα. Μία περιήγηση στο forfree.gr θα σε πείσει ότι ακόμα και με άδειο πορτοφόλι, οι επιλογές είναι αμέτρητες.