Μιλώντας δημόσια: 5 συμβουλές για να κοντρολάρεις τον πανικό

Η Alexandra Levit* μας εξηγεί πώς θα ξεχάσουμε τον πανικό ανεβαίνοντας στη σκηνή.
Μιλώντας δημόσια: 5 συμβουλές για να κοντρολάρεις τον πανικό - Κεντρική Εικόνα



Σύμφωνα με την ιστοσελίδα για ιατρικά θέματα WebMD, χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από το άγχος της δημόσιας ομιλίας. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να μιλήσουν δημόσια. Η συγκεκριμένη φοβία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην εξέλιξη της καριέρας σου, καθώς θεωρείται ότι τα άτομα που δυσκολεύονται να μιλήσουν δημόσια δεν είναι κατάλληλα για προαγωγή.

Το να είσαι το κέντρο της προσοχής και να έχεις όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω σου μπορεί να είναι στρεσογόνο ειδικά αν είσαι φύσει εσωστρεφής. Το σώμα σου αντιδρά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσε στην περίπτωση που θα δεχόσουν επίθεση. Τα συμπτώματα δηλαδή είναι παρόμοια με εκείνα που εξωτερικεύονται όταν βρίσκεσαι σε κίνδυνο.

Ειδικότερα περιλαμβάνουν:

Την αύξηση του παλμού σου και το κόψιμο της ανάσας
Ξηροστομία και δυσκολία στην αναπνοή
Τρέμουλο στα χέρια, τα γόνατα, τα χείλη και τη φωνή
Εφίδρωση στα χέρια
Ναυτία και στομαχόπονο
Αλλαγές στην όραση

Παρόλο που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσεις εντελώς τον πανικό της δημόσιας ομιλίας, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις προκειμένου να μειώσεις το άγχος σου. Κάποια είναι πιο προφανή, όπως οι βαθιές ανάσες και η άριστη γνώση του αντικειμένου σου.

Παρακάτω μερικές ιδέες που ίσως να μην είχες σκεφτεί:

Δώσε προθεσμία στη φοβία σου

Κάποιος δάσκαλος κάποτε μου πρότεινε να αποδεχτώ τη φοβία μου - μέχρι ενός σημείου. Μπορούσα να είμαι νευρική κάποιες ώρες πριν την κρίσιμη «στιγμή», αλλά τη στιγμή που ανακοίνωναν το όνομά μου, έπρεπε να πω στον εαυτό μου «τέλος χρόνου». Τότε έπρεπε να κάνω την αυτοπεποίθησή μου να υπερνικήσει τη φοβία μου. Τις πρώτες φορές έπρεπε να προσπαθήσω πολύ μέχρι να το καταφέρω, αλλά στο τέλος το συνήθισα.

Φόρτωσε το πρόγραμμά σου

Όταν έχεις αρκετά πράγματα να κάνεις, δε θα έχεις χρόνο να σκεφτείς πόσο άσχημα θα νιώσεις όταν έρθει η ώρα της «έκθεσης». Έτσι, τη μέρα της παρουσίασης, προγραμμάτισε όσα περισσότερα ραντεβού μπορείς ώστε να τρέχεις από δω κι από κει, αφήνοντας τον ελάχιστο δυνατό χρόνο για να προετοιμαστείς πριν έρθει η ώρα να μιλήσεις. Το να είσαι με την ψυχή στο στόμα όλη μέρα μπορεί όντως να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πανικού σου.

Ξεγέλασε το σώμα σου

Ίσως καταφέρεις να αποβάλλεις από το κορμί σου το άγχος τρώγοντας φρούτα ή λαχανικά λίγο πριν την παρουσίαση. Με αυτό τον τρόπο δε θα αισθάνεσαι τη ναυτία που προκαλεί το άδειο στομάχι αλλά ούτε και θα νιώθεις παραφουσκωμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με την τσίχλα. Το μάσημα της τσίχλας λειτουργεί σαν μασάζ στο σαγόνι που βοηθά στη μείωση της έντασης. Εάν φοβάσαι ότι η φωνή σου θα τρέμει όταν ξεκινήσεις να μιλάς, κάνε ζέσταμα προβάροντας την εισαγωγή της ομιλίας σου στον καθρέφτη της τουαλέτας.

Γίνε ένα με το κοινό σου

Εάν το κοινό σου περιλαμβάνει ανθρώπους που δε γνωρίζεις, μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες συστάσεις την ώρα που όλοι μπαίνουν στο χώρο της παρουσίασης. Το να έρθεις σε τετ-α-τετ επικοινωνία με κάποιους από αυτούς, θα σε κάνει να δεις με διαφορετικό μάτι το κοινό σου. Ίσως και να τους δεις σαν προσωπικότητες που απλά ενδιαφέρονται να ακούσουν αυτά που έχεις να τους πεις και θέλουν να σε δουν να τα πηγαίνεις καλά. Αν ήδη γνωρίζεις τα άτομα που θα συνθέτουν το κοινό σου, λίγη κουβέντα μαζί τους πριν ξεκινήσεις επίσημα την ομιλία σου μπορεί να βοηθήσει να διώξεις την ένταση.

Ξέχνα το κόλπο με το «γυμνό» κοινό

Πάντα πίστευα ότι το παλιό κόλπο, να ξε-αγχώνεσαι φαντάζοντας ότι το κοινό σου είναι γυμνό ή φοράει μόνο τα εσώρουχά του, είναι κάπως ανόητο. Προτιμώ να φαντάζομαι ότι στο κοινό βρίσκονται οι κολλητοί μου και η οικογένειά μου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να είναι όσο επικριτικοί όσο κάποιοι άγνωστοι, ούτε θα συμπληρώσουν φόρμες αξιολόγησης για τις επιδόσεις μου στο τέλος της ομιλίας. Είναι απλά εκεί για να με αποθεώσουν, όταν τελειώσω τη φοβερή μου διάλεξη!

*H Alexandra Levit είναι Αμερικανίδα συγγραφέας, σύμβουλος, ομιλήτρια και ειδική σε θέματα εργασιακού περιβάλλοντος.

Πηγή: http://quickbase.intuit.com