Βαρέθηκες τα μελομακάρονα; Απολαυστική τιραμισού χωρίς αυγά




Πολλοί κάνουν το τιραμισού με φρέσκα αυγά, όμως και χωρίς αυτά βγαίνει πολύ ωραίο και είναι κατάλληλο ακόμα και για εγκύους, που στην άλλη περίπτωση απαγορεύεται να το αγγίξουν. Πάντως θυμηθείτε ότι όσο πιο πολύ μείνει στο ψυγείο, πριν σερβιριστεί, τόσο καλύτερο θα είναι.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γραμμάρια φρέσκα σαβουαγιάρ
  • 75 ml μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • 1 κούπα espresso (5 δόσεις καφέ) ή 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • Κακάο (όσο πάρει)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμάζουμε πρώτα τον καφέ. Πέντε δόσεις espresso ή 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίου καφέ σε 150 ml ζεστού νερού είναι αρκετό. Τον τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο, ρίχνουμε μέσα το ποτό και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  2. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε το τυρί με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λείο και αφράτο, αλλά σφιχτό. Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την οποία όταν είναι έτοιμη τη ρίχνουμε στο μπολ με το μασκαρπόνε. Ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα δύο μείγματα.
  3. Επιλέγουμε ένα μεγάλο γυάλινο πυρέξ και αφού βουτήξουμε τα σαβουαγιάρ στον καφέ (προσοχή να μην ποτίσουν, τα βουτάμε για 1 το πολύ 2 δευτερόλεπτα) τα απλώνουμε στον πάτο. Ρίχνουμε πάνω τους μέρος του μείγματος, πασπαλίζουμε με ένα σουρωτήρι με το κακάο και από πάνω απλώνουμε ένα δεύτερο στρώμα από σαβουαγιάρ βουτηγμένα στον καφέ.
  4. Στο τέλος απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα με το μασκαρπόνε. Πασπαλίζουμε και πάλι την επιφάνεια με κακάο μέχρι να καλυφθεί όλη. Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο τουλάχιστον για 8 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Tip

Το κλασικό tiramisu σερβίρεται κομμένο σε κομμάτια. Όμως μια εναλλακτική ιδέα είναι να δημιουργήσετε κατευθείαν το γλυκό μέσα σε ποτήρια και να το σερβίρεται σε αυτά.