Έξυπνες ιδέες για φυσικά εντομοαπωθητικά

Γιατί στο εξοχικό οι "εισβολείς" κάθε είδους καραδοκούν...
Έξυπνες ιδέες για φυσικά εντομοαπωθητικά



Προτού σπεύσεις να αγοράσεις χημικά εντομοαποωθητικά δοκίμασε τους φυσικούς τρόπους που προτείνει lifehacker.com για να κρατήσεις τους «εισβολείς» έξω από το σπίτι σου.

Ξεκίνα από την πηγή

Καθάρισε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας σου αναμειγνύοντας ένα μέρος νερού και ένα μέρος ξυδιού για να απομακρύνεις υπολείμματα τροφών και οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί δυσοσμία.

Επισκεύασε τις βρύσες που τρέχουν. Τα έντομα προσελκύονται από τις διαρροές, καθώς για να επιβιώσουν χρειάζονται νερό.

Μετέφερε την ξηρά τροφή σε σφραγισμένα βάζα και δοχεία.

Να χρησιμοποιείς κάδους απορριμμάτων με καπάκι.

Καθάριζε κουτιά από χυμούς, βάζα με σάλτσες κλπ πριν τα πετάξεις στον κάδο ανακύκλωσης του σπιτιού σου.

Σιγουρέψου ότι δεν έχουν μείνει υπολείμματα τροφών στο σιφόνι. Ρίξε μέσα μισή κούπα μαγειρική σόδα και μετά μισή κούπα ξύδι. Αφού περάσουν 5 λεπτά ρίξε άφθονο βραστό νερό.

Φτιάξε τα δικά σου φάρμακα για να αντιμετωπίσεις όλα τα είδη εντόμων

Σπρέι για όλες τις χρήσεις

Βάλε δύο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι με έλαιο μέντας σε 4,5 λίτρα νερού. Ψέκασε το μείγμα στον πάγκο και όλες τις επιφάνειες της κουζίνας.

Πατέντες για…

Μυρμήγκια: Ρίξε κόκκους καφέ γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες ή ανακάτεψε μία κούπα βορικό οξύ με μία κούπα ζαχαρόνερο. Έπειτα ρίξε το μείγμα σε μικρά βαζάκια και άνοιξε τρύπες στα καπάκια. Η μυρωδιά της ζάχαρης θα τα προσελκύσει.

Μύγες: Διώξε τις μύγες με ξύδι μηλίτη (μηλόξυδο). Συγκεκριμένα, γέμισε ένα πλαστικό ποτήρι με ξύδι μηλίτη ως τη μέση, κάλυψέ το με πλαστικό περιτύλιγμα και άνοιξε τρύπες. Η γλυκιά μυρωδιά θα τα προσελκύσει.

Αράχνες: Συνδύασε ίσες ποσότητες νερού και ξυδιού σε ένα μπουκάλι σπρέι – το μείγμα λειτουργεί σαν απωθητικό για τις αράχνες. Επίσης, κάλυψε ό,τι ρωγμές και ανοίγματα υπάρχουν στον τοίχο με το μείγμα.

Κατσαρίδες: Διώξε τις κατσαρίδες τοποθετώντας στο πάτωμα και τις εισόδους πιατάκια που περιέχουν μισή κούπα μπύρας.

Ψαράκια (σκόροι βιβλίων): Για τα ψαράκια ψέκασε με βορικό οξύ τις περιοχές που έχουν υγρασία, όπως επίσης το μπάνιο και την κουζίνα.

Και τέλος…

Ένας ακόμη τρόπος να κρατήσεις μακριά τα έντομα είναι να φυτέψεις φυτά και λουλούδια γύρω από το σπίτι και στους εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα:

•    Σιτρονέλλα, για τους εξωτερικούς χώρους (μπορεί να φτάσει τα 1,5-2 μέτρα)
•    Καλέντουλα (ή αλλιώς κατιφές) σε σημεία που τα βλέπει ο ήλιος
•    Βασιλικός και δεντρολίβανο, για τους εσωτερικούς χώρους