Είναι η Hillary Clinton το πρόσωπο των σειρών του φθινοπωρου;

Φαίνεται ότι η Αμερικανική τηλεόραση προετοιμάζει το κοινό για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Tea Leoni as Madam Secretary



Αυτό αναρωτιέται η δημοσιογράφος των NY Times, Alessandra Stanley, η οποία σε πρόσφατο άρθρο της αναφέρει ότι η Αμερική είναι περισσότερο έτοιμη από ποτέ για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και αυτό αποτυπώνεται στις νέες σειρές του φθινοπώρου. Πως, θα μου πείτε.

Δυο από τις νέες σειρές της σεζόν είναι το Madam Secretary, όπου η Tea Leoni υποδύεται τη πολιτικό του τίτλου και το State of Affairs, όπου η Katherine Heigl (η Izzie Stevens του Grey’s Anatomy) υπηρετεί ως αναλύτρια της CIA την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Αυτό που ξεχωρίζει η Stanley και στις δυο σειρές, είναι ότι παρά τον κυνισμό που επικρατεί για την Washington στην Αμερική αυτή τη περίοδο και οι δυο ηρωίδες παρουσιάζονται με σεβασμό και θαυμασμό.

Τώρα, σκεφτείτε το εξής: αρκετά χρόνια πριν ο Barack Obama εκλεγεί ως ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ,  είδαμε σε μια από τις επιτυχημένες σειρές όλων των εποχών, το 24, να συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Η σειρά προβαλλόταν από ένα από τα μεγάλα εθνικά δίκτυα της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δυο αυτές νέες σειρές.

Είναι προφανές ότι η παρουσίαση τέτοιων χαρακτήρων δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις εκλογές, ωστόσο σίγουρα προετοιμάζει το έδαφος. Σκεφτείτε, ότι για τους Αμερικανούς η τηλεόραση έχει υψηλή χρηστική αξία και αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητας τους. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πόσο πιο συχνή είναι η παρουσίαση ομοφυλόφιλων χαρακτήρων ή η πολυπολιτισμικότητα  στις σειρές τα τελευταία χρόνια και πόσο έχει αλλάξει η αντιμετώπιση των πολιτών σε αντίστοιχα θέματα.

Αν αυτός είναι ο τρόπος για τους οπισθοδρομικούς (σε τέτοια θέματα) Αμερικανούς να αλλάξουν σιγά σιγά τη φιλοσοφία τους, γιατί όχι;