Αθηνά: Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη…

Η ιστορία της Αθηνάς ξεκινά από την αριστοκρατική Κεφαλονιά και μέσα από τις περιγραφές της μας ταξιδεύει στην Αθήνα στις αρχές του περασμένου αιώνα, στη Ρωσία με όλη της την αίγλη και τα πλούτη, στην Αίγυπτο και στην ελληνική κοινότητα της εποχής, στην ξακουστή Αλεξάνδρεια και στη φημισμένη Βενετία.
Αθηνά: Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη…



Έψαχνα βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές θυμάμαι όταν στα χέρια μου έπεσε το βιβλίο του Κώστα Καρακάση, ‘Αθηνά Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη…’. Παρόλο που δεν συνηθίζω πλέον να διαβάζω Έλληνες συγγραφείς, στο συγκεκριμένο με τράβηξε ο τίτλος του. Α! Και το γεγονός ότι το είχαν διαβάσει ήδη οι δύο κολλητές μου.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Οι πρώτες ημέρες των διακοπών κύλησαν έχοντας διαβάσει μόνο λίγες σελίδες, αλλά στο πλοίο της επιστροφής έμελλε να μπω για τα καλά στη ζωή της Αθηνάς.   Βλέπεις ο συγγραφέας μπλέκει ανθρώπινες ιστορίες, οικογενειακές περιπέτειες και έρωτα, κάτι που κάνει την ιστορία ακόμα πιο ελκυστική.

Η ηρωίδα του βιβλίου, η Αθηνά νιώθει ευτυχία που δεν γεννήθηκε όμορφη, αλλά όποιος διαβάσει το βιβλίο μόνο όμορφη μπορεί να τη φανταστεί στο μυαλό του. Μία ομορφιά που ξεπερνά το εξωτερικό και αντικειμενικό κάλλος. Η ιστορία της ξεκινά από την αριστοκρατική Κεφαλονιά και μέσα από τις περιγραφές της μας ταξιδεύει στην Αθήνα στις αρχές του περασμένου αιώνα, στη Ρωσία με όλη της την αίγλη και τα πλούτη, στην Αίγυπτο και στην ελληνική κοινότητα της εποχής, στην ξακουστή Αλεξάνδρεια και στη φημισμένη Βενετία. Η Αθηνά μεταμορφώνεται σε μία κυρία που κατάφερε μέσα σε μία πλήρως φαλλοκρατική εποχή όχι απλά να ξεχωρίσει ανάμεσα στις άλλες γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, αλλά να κερδίσει το σεβασμό πολλών και μεγάλων αντρών της εποχής εκείνης, όπως στρατηγοί, καπετάνιοι, μέχρι και τσάροι.

Αρχικά, το βιβλίο θα σε τρομάξει λόγω των άπειρων σελίδων του και του μικρού μεγέθους γραμματοσειράς του, αλλά θα σε κερδίσει με τις γλαφυρές περιγραφές του. Μαζί του θα κάνεις βουτιά στην ιστορία της εποχής εκείνης, εντός και εκτός πατρίδας, με όλες της τις δυσκολίες, την αριστοκρατία της, τις αντιξοότητες και τον πλούτο της, μέσα από την προσωπική ιστορία της Αθηνάς, που είτε υπήρξε είτε δεν υπήρξε κατορθώνει να σε συναρπάσει και να σε γεμίσει. Να είσαι σίγουρη ότι θα ξενυχτήσεις πολλά βράδια μέχρι η Αθηνά να ολοκληρώσει την ιστορία της.