Πώς να βοηθήσεις την έφηβη κόρη σου σου να ξεπεράσει ένα χωρισμό

3 πράγματα που ίσως βοηθήσουν την κόρη σου όταν θα ζει ένα δράμα.
Πώς να βοηθήσεις την έφηβη κόρη σου σου να ξεπεράσει ένα χωρισμό



Γροθιά στο στομάχι είναι οι χωρισμοί στην εφηβεία. Τα συναισθήματα είναι έντονα καθώς οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη γι αυτούς ερωτική απόρριψη που πολλές φορές μπορεί να στιγματίσει την εξέλιξη της ζωής τους αλλά και τον τρόπο που θα αντιμετωπίζουν τις επόμενες σχέσεις τους.

Όταν λοιπόν έρθει η στιγμή του χωρισμού και η έφηβη κόρη σου θα ζει ένα δράμα ο ρόλος σου σα μάνα ενδεχομένως να είναι καταλυτικός για το πόσο θα «θρηνήσει» τον χωρισμό της και τι σημάδια θα της αφήσει.

Φυσικά, για να μπορέσεις να επουλώσεις τις πληγές της θα πρέπει τα προηγούμενα χρόνια να έχεις χτίσει τη σχέση σας και να μιλάτε την ίδια γλώσσα.

Παρακάτω λοιπόν θα βρεις μερικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσες να χειριστείς μία τέτοια κατάσταση:

Άκου την

Καταρχήν, η λέξη κλειδί είναι η συζήτηση. Αν η κόρη σου μπει σε διαδικασία διαλόγου, άκου την προσεκτικά, μίλα της, δείξε ότι την καταλαβαίνεις και δώσε τις συμβουλές σου περί σχέσεων. Κάνε την να καταλάβει για ποιο λόγο μπορεί μία σχέση να είναι εφήμερη, γιατί πολλές φορές ένας χωρισμός είναι ωφέλιμος και βοήθησέ την να απομυθοποιήσει τον πρώην φίλο της. Μην ξεχάσεις να της πεις το κλισέ αλλά αληθινό: «Γιατί να θέλεις να είσαι με κάποιον που δε θέλει να είστε μαζί;». Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είσαι επικριτική και να διογκώσεις τα δικά της λάθη. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για να μπει σε διαδικασία διαλόγου είναι να είσαι διαθέσιμη και παρούσα όταν σε χρειαστεί.

Φτιάξε ατμόσφαιρα

Αν δε βγάζεις άκρη με τον διάλογο προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα όμορφο κλίμα μέσα στο σπίτι. Μαγείρεψε το αγαπημένο της φαγητό, βάλε μουσική, κάλεσε στο σπίτι ανθρώπους που ξέρεις ότι συμπαθεί, απέφυγε τους τσακωμούς και φτιάξε την ενέργεια του χώρου που ζει. Μπορείς επίσης να της αποσπάς την προσοχή αναθέτοντάς της διάφορες ευχάριστες δραστηριότητες έτσι ώστε να μην προλαβαίνει να σκέφτεται πολύ.  Αν ξέρεις ότι πάντα ήθελε να ξεκινήσει κολυμβητήριο ή κάποιο μουσικό όργανο πάρε την πρωτοβουλία και ανακοίνωσέ της ότι την έγραψες στα μαθήματα. Κοινώς φτιάξε της το κέφι.

Μίλησε στα αδέρφια

Σημαντικός παράγοντας σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα αδέρφια. Ειδικά, αν μιλάμε για μεγαλύτερες ηλικίες τότε η βοήθειά τους μπορεί να είναι πολύτιμη. Βεβαιώσου ότι θα της τονώσουν την αυτοπεποίθηση, ότι θα την βγάλουν έξω να διασκεδάσει και ότι θα την κάνουν να κατανοήσει τη μοναδικότητά της.

Τέλος, έλεγξε ότι δεν παρουσιάζει σημάδια κατάθλιψης και σε αντίθετη περίπτωση ζήτα τη συμβουλή ψυχολόγου.