Τι δεν πρέπει να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου (για σίγουρη επιτυχία)

Ενα συνοπτικό, αλλά πλήρες CV είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να βρεις δουλειά.Είναι αυτό που δίνει πάντα μία πρώτη εικόνα για εσένα στον πιθανό εργοδότη σου.
Τι δεν πρέπει να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου (για σίγουρη επιτυχία)



Η σύνταξη του βιογραφικού δεν είναι εύκολη δουλειά. Από τη μία πρέπει να βάλεις όλα εκείνα που δείχνουν πόσο ικανή επαγγελματίας είσαι, από την άλλη δεν πρέπει να αμελήσεις και την ανθρώπινη πλευρά σου. Και κάπως έτσι, καλείσαι να δείξεις μέσα σε λίγες γραμμές πόσο άξια και χρήσιμη μπορείς να γίνεις στους μελλοντικούς σου εργοδότες. Όσο σημαντικά είναι αυτά που πρέπει να συμπεριλάβεις, άλλο τόσο είναι και αυτά που πρέπει να αποκλείσεις. 

Φανταχτερό στήσιμο

Η απλότητα είναι το μυστικό της επιτυχίας. Συχνά, οι υποψήφιοι θεωρούν ότι όσο πιο «φανταχτερό» είναι το βιογραφικό τους (βλέπε σχέδια, χρώματα, εικόνες) τόσο περισσότερη εντύπωση θα κάνουν. Στην πραγματικότητα όμως η υπερβολή στο layout  ενός βιογραφικού μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των εργοδοτών από το περιεχόμενό του.

Φωτογραφίες από διακοπές

Ο μελλοντικός σου εργοδότης δεν θα εκτιμήσει το ηλιοκαμένο δέρμα ούτε το boho στιλ σου. Η φωτογραφία που θα συνοδεύει το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι άκρως επαγγελματική: μαλλί κομμωτηρίου, ελαφρύ μακιγιάζ και σωστή επιλογή ρούχων.

Προβλέψιμο λεξιλόγιο

Οι εργοδότες λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες βιογραφικά, γι’ αυτό και πρέπει να κάνεις το δικό σου να ξεχωρίσει. Χρησιμοποίησε «δυνατές» λέξεις για να περιγράψεις τα κατορθώματά σου.

Η ιστορία της ζωής σου

Το βιογραφικό δεν είναι η ιστορία της ζωής σου, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να συμπεριλάβεις κάθε πρακτική, εθελοντική εργασία και εξωτερική συνεργασία που έχεις κάνει. Προτίμησε να αναφέρεις τις πιο πρόσφατες και σχετικές με τον στόχο σου δουλειές και φυσικά αυτές που διέπρεψες. Μία καλή ιδέα είναι να το χωρίσεις σε κατηγορίες: σπουδές, προϋπηρεσία, ενδιαφέροντα, χόμπι κτλ.