Μήπως τα sneakers σου έχουν ημερομηνία λήξης;

Είναι ένα έξοδο να αγοράσεις αθλητικά παπούτσια αν δεν… λιώσεις τα προηγούμενα αλλά μήπως μέχρι να φτάσουν εκεί έχουν λήξει και δεν το έχεις καταλάβει;
Μήπως τα sneakers σου έχουν ημερομηνία λήξης;



Το κάθε πότε θα αγοράζεις νέα sneakers εξαρτάται από πολλές παραμέτρους: από την ποιότητα τους, από το βάρος σου, από την εποχή, από τον τύπο άσκησης που τα θες αλλά και πόσο συχνά τα φοράς, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Vionic Shoes, Philip Vasyli. Το να αλλάζεις τα αθλητικά σου παπούτσια ανά 4 μήνες μπορεί να σου προσφέρει αρκετά πράγματα που δεν είχες φανταστεί.

«Αν υποθέσουμε πως διαλέγεις τα κατάλληλα παπούτσια για την δραστηριότητα που τα θες, τότε η συχνότητα που τα φοράς θα καθορίσουν και το πόσο θα επιβιώσουν, πάντα βάσει της δομής τους», εξηγεί ο Vasyli. Και όταν αναφερόμαστε στη δομή ενός παπουτσιού εννοούμε την ενδιάμεση σόλα. Το πιο συχνό υλικό που χρησιμοποιείται είναι η Ethyl Vinyl Acetate, η οποία μετατρέπεται σε αφρό και απορροφά τους κραδασμούς ενώ παίρνει το σχήμα της πατούσας.

Τι λέει όμως ο ειδικός για συγκεκριμένες δραστηριότητες:

Αν θες να τρέχεις: «Οι δρομείς συνήθως σκίζουν τα παπούτσια τους. Το καλό θα είναι να αλλάζουν παπούτσια ανά 400 χιλιόμετρα. Θα πρέπει να αξιολογούν τα παπούτσια τους από ένα σημεία και μετά».

Αν θες να κάνεις πεζοπορία: «Τα παπούτσια για την πεζοπορία έχουν την ίδια αρχή με εκείνα για το τρέξιμο. Τα χιλιόμετρα χρήσης είναι το κλειδί. Αλλά επειδή το περπάτημα είναι διαφορετικό από το τρέξιμο μπορούν να διαρκέσουν παραπάνω. Αν δεν τα χρησιμοποιείς τόσο συχνά, η ενδιάμεση σόλα έχει διάρκεια ζωής περίπου 9 μήνες. Αυτό δεν σημαίνει πως η κατασκευή του παπουτσιού καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά απλά δεν είναι κατάλληλο για την δουλειά που το θες». Αν θες να τρέχεις στο διάδρομο ή να χρησιμοποιείς ελλειπτικό: «Τα μηχανήματα αεροβικής δεν απαιτούν τόση τριβή, κάτι που σημαίνει πως αυτά τα παπούτσια μπορούν να ζήσουν για περισσότερο από ένα χρόνο».

Αν θες να κάνεις χορό: «Είναι παρόμοια με εκείνα της πεζοπορίας ωστόσο δεν γίνεται να υπολογίσεις τα… χιλιόμετρα χορεύοντας. Για να καταλάβει κάποιος πως χρειάζονται αλλαγή τα παπούτσι του, θα πρέπει να νιώσει ότι η μεσαία σόλα είναι σκληρή και δεν λυγίζουν πια».

Κάνεις δίαιτα; Σου βρήκαμε 10 γλυκά που μπορείς να τρως χωρίς τύψεις