Αυτή την πίτα την κάνουν στην Ιρλανδία την ημέρα του Άγιου Πατρίκιου. Παραδοσιακά μαζεύονται όλοι γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και ξεκινούν το δείπνο τους από αυτά τα λαχταριστά πιτάκια με μοσχαρίσιο κρέας και πατάτες.
Υλικά (για 4 πιτούλες)
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1/4 λάχανο, κομματιασμένο
- 180 γραμμάρια πατάτες κομμένες σε κύβους
- 370 γραμμάρια κιμάς από μοσχάρι
- 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού Worcestershire σος
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
- Αλάτι, Πιπέρι
- Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κομμάτια ζύμης για φύλλα διαμέτρου 23 εκατοστών το καθένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το λάχανο και τις πατάτες. Σοτάρουμε τα υλικά για 7-9 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το μοσχάρι και το μαγειρεύουμε ανοίγοντάς το με ένα πιρούνι για άλλα 5 λεπτά, μέχρις ότου δεν έχει πλέον ροζ σημεία. Ρίχνουμε μέσα την πάστα ντομάτας την Worcestershire σος, το θυμάρι και 1 κούπα νερό.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες για περίπου 15 λεπτά ακόμα. Λιώνουμε ελαφρώς το μείγμα με ένα πιρούνι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης σε φύλλα διαμέτρου των 35 εκατοστών, τα οποία κόβουμε σε 4 ομοιόμορφα κομμάτια. Γεμίζουμε το ήμιση κάθε κομματιού με 1/2 κούπα γέμιση -αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο στις εξωτερικές πλευρές, τις οποίες αλείφουμε με λίγο νερό- και διπλώνουμε τα πιτάκια, πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλά μας για να ενωθούν. Σφραγίζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι, πιέζοντάς το ελαφρά πάνω σε αυτές και χαράζουμε τρεις γραμμούλες στην πάνω πλευρά της ζύμης με ένα μαχαίρι.
- Μεταφέρουμε τα πιτάκια σε δύο λαμαρίνες, καλυμμένες με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν για 10-12 λεπτά, περιστρέφοντας τη λαμαρίνα στα μισά.
Tip
Μπορείτε έχετε έτοιμα για ψήσιμο πιτάκια στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης. Απλά θυμηθείτε να αυξήσετε για λίγο τον χρόνο ψησίματος στα 28-30 λεπτά.