Ιαπωνικά ρομπότ διαβάζουν τα συναισθήματά σου

Ρομπότ που καταλαβαίνουν πώς νιώθεις; Θα μπορούσε να είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά όπως προκύπτει από μία νέα έρευνα, η ιδέα δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Ιαπωνικά ρομπότ διαβάζουν τα συναισθήματά σου - Κεντρική Εικόνα



Δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες (για την ακρίβεια ούτε μία) για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου αφού αρκεί ο τρόπος που περπατάς, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη. Επιστήμονες ρομποτικής τεχνολογίας ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο που μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα από το ανθρώπινο βάδισμα.

Επιμέλεια: Μάρω Παρασκευούδη

Η έρευνα θα χρησιμοποιηθεί για να την εξέλιξη στη ρομποτική τεχνολογία αλλά και για να διευκολύνει την ομαλότερη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ. «Όταν καλούμαστε να σχεδιάσουμε ρομπότ που θα αλληλεπιδρούν με ανθρώπους, πρέπει να καταλάβουμε τους ανθρώπους, οπότε κάνουμε έρευνα στο να κατανοήσουμε τη μη λεκτική ανθρώπινη επικοινωνία» αποκαλύπτει η Gentiane Venture, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο. «Δεν θέλουμε να έχουμε ένα ρομπότ το οποίο θα κάνει συνεχώς ερωτήσεις, αλλά να καταλαβαίνει τι εννοείς από τη γλώσσα του σώματός σου» προσθέτει η καθηγήτρια και συνεχίζει «Μερικές μελέτες λένε ότι η μη λεκτική επικοινωνία είναι το 90% της επικοινωνίας. Η ιδέα λοιπόν του να έχουμε ένα ρομπότ που θα καταλαβαίνει τη μη λεκτική επικοινωνία των ανθρώπων θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα όπου οι άνθρωποι θα θέλουν να αλληλεπιδρούν, να παίζουν ή να εργάζονται».

Στην έρευνα πήρα μέρος τέσσερις ηθοποιοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαφορετικούς τύπους περιπάτων που μετέφεραν πέντε βασικά συναισθήματα (ουδετερότητα, ευτυχία, θυμό, θλίψη και φόβο) και η ερευνητική ομάδα προσπαθούσε να αναγνωρίσει μεταφερόντουσαν κάθε φορά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες παραμέτροι, όπως η ταχύτητα του βαδίσματος και η στάση του σώματος, μπορούν να επηρεάσουν την αναγνώριση των συναισθημάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, τα ρομπότ θα μπορέσουν κάποια στιγμή να γίνουν σύντροφοι ηλικιωμένων ανθρώπων και να τους παρέχουν φροντίδα και συντροφιά. Η Venture αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκεφτόταν τα τελευταία επτά χρόνια να χρησιμοποιήσει ρομπότ για να δουλέψουν μαζί με ηλικιωμένους. «Αν έχεις ένα ρομπότ που δεν καταλαβαίνει πώς νιώθεις, τότε δεν θέλεις να συναναστρέφεσαι μαζί του. Είναι σαν να ανοίγεις το ψυγείο σου. Δεν θέλουμε ρομπότ – ψυγεία. Θέλουμε ρομπότ που να μπορούν να σε υποστηρίξουν όταν το έχεις ανάγκη». Εκτός όμως από την υποστήριξη της τρίτης ηλικίας, τα ρομπότ που καταλαβαίνουν τα ανθρώπινα συναισθήματα θα φανούν πιο χρήσιμα και στο εργασιακό περιβάλλον, μιας και πολλές είναι οι δουλειές που έχουν αρχίσει να αυτοματοποιούνται με τη βοήθεια μηχανών. Ίσως τελικά η εποχή που οι άνθρωποι θα κληθούν να συνυπάρξουν με τα ρομπότ να μην είναι και τόσο μακρινή. Δεν έχουμε λοιπόν, παρά να ελπίζουμε σε μία ομαλή συμβίωση.

Πηγή: thedailybeast.com