Ψάχνεις για συγκάτοικο; 15 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις πριν μείνετε μαζί

Μία πρώτη γνωριμία και κάποιοι βασικοί κανόνες θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε μία ομαλή συμβίωση που μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε μία υπέροχη φιλία ζωής.
Ψάχνεις για συγκάτοικο; 15 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις πριν μείνετε μαζί



Η συγκατοίκηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, όσο κι αν προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο οι αμερικάνικες σειρές. Φυσικά και μπορείς να ζήσεις στιγμές που θα αναπολείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά από την άλλη, όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν απαίσιοι συγκάτοικοι που τρώνε όλο το φαγητό από το ψυγείο ή δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν γνωρίζεις καλά τη μελλοντική σου συγκάτοικο (που κι εκεί κανείς δεν σου εγγυάται μία ομαλή συγκατοίκηση), θα πρέπει να θέσετε κάποιες βάσεις προκειμένου να αποφύγετε ομηρικούς καβγάδες και ξεμαλλιάσματα. Μία πρώτη γνωριμία και κάποιοι βασικοί κανόνες θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε μία ομαλή συμβίωση που μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε μία υπέροχη φιλία ζωής. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, τι θα έλεγες για τα βασικά; Οι παρακάτω ερωτήσεις πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε.

  1. Τι έπιπλα / ηλεκτρικές συσκευές έχεις; Είναι βασικό να γνωρίζετε τι «προίκα» έχει ο καθένας και πώς μπορεί να γίνει το μοίρασμα.
  2. Πώς θα πληρώνουμε το ενοίκιο και τους λογαριασμούς; Ό,τι έχει σχέση με οικονομικά θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα για ευνόητους λόγους.
  3. Έχεις σχέση; Βασική πληροφορία γιατί δεν θέλεις να καταλήξεις να μένεις και με τον φίλο της φίλης σου.
  4. Σε ενοχλούν τα αγόρια στο σπίτι; Εξίσου βασικό που πρέπει να ξεκαθαριστεί εξ αρχής για να αποφύγεις κυρίως μεταμεσονύκτια απρόοπτα. Εννοείται ότι θα πρέπει να δώσεις κι εσύ απάντηση στην ίδια ερώτηση.
  5. Τι μουσική ακούς; Αν η μία ακούει στη διαπασών Iron Maiden και η άλλη ξημεροβραδιάζεται στα μπουζούκια, υπάρχει χάσμα αγεφύρωτο.
  6. Πώς συνηθίζεις να διαβάζεις/δουλεύεις; Θα πρέπει να γνωρίζεις αν η συγκάτοικός σου χρειάζεται απόλυτη ησυχία ή όχι για να βεβαιωθείς αν μπορείς να της την προσφέρεις.
  7. Σε ενοχλούν τα ζώα; Αν η μελλοντική σου συγκάτοικος δεν έχει κατοικίδιο, ενώ εσύ μαζεύεις όλα τα αδέσποτα της γειτονιάς, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τυχόν φοβίες ή αλλεργίες. Αν πάλι τα λατρεύετε και οι δύο, μόλις βρήκατε ένα πολύ σημαντικό κοινό.
  8. Καπνίζεις; Αν όχι, σε ενοχλεί το κάπνισμα; Καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει αν η μία εκ των δύο είναι αντικαπνίστρια και η άλλη καπνίζει φανατικά. 
  9. Που μένουν οι γονείς σου; Αν η συγκάτοικος είναι από επαρχία, πιθανότατα να θέλει να δέχεται συχνές επισκέψεις από την οικογένειά της – κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζεις.
  10. Τι ώρα συνηθίζεις να κοιμάσαι το βράδυ και να ξυπνάς το πρωί; Είναι σημαντικό να υπάρχει κατανόηση στις συνήθειες που έχει η καθεμία όσον αφορά τον ύπνο.
  11. Σε κλίμακα από το 1 έως το 10 πόσο ακατάστατη ή νοικοκυρά είσαι; Καλύτερα να γνωρίζεις εξ αρχής αν έχεις να κάνεις με ένα υποχόνδριο άτομο ή με κάποιον που δεν ξέρει ούτε πώς λειτουργεί η ηλεκτρική σκούπα!
  12. Πώς θα μοιράζουμε τις δουλειές του σπιτιού; Στην καλοπέραση είναι όλοι πρώτοι, στις δουλειές όμως;
  13. Κρυώνεις εύκολα ή ζεσταίνεσαι; Για να ξέρεις τι σου γίνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  14. Ποιες είναι οι διατροφικές σου συνήθειες; Αν εσύ λιγουρεύεσαι παϊδάκια και η άλλη είναι φανατική vegan, δύσκολα θα καθίσετε στο ίδιο τραπέζι.
  15. Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν βρεις μια μπάντα στο σαλόνι σου να κάνει πρόβες στη διαπασών...