Πού βρίσκω ήλιο στην Αθήνα (cafe, bar, φαγητό και αγαπημένα στέκια)

Κορίτσια στον ήλιο! Από το Φάληρο μέχρι τη Ραφήνα, η Αττική είναι γεμάτη μέρη που θυμίζουν καλοκαίρι.
Πού βρίσκω ήλιο στην Αθήνα (cafe, bar, φαγητό και αγαπημένα στέκια)



Κάθε φθινόπωρο η ίδια κατάσταση: «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια, για ακρογιαλιές και αστέρια». Η μετάβαση στην καθημερινότητα δεν είναι καθόλου εύκολη ακόμη κι αν οι μοναδικές διακοπές σου ήταν στο εξοχικό της κολλητής σου στη Λούτσα. Να όμως που επέστρεψες, αφήνοντας πίσω τη γλυκιά καλοκαιρινή ραστώνη, με τη φωτογραφία στο desktop του υπολογιστή να αποτελεί τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με τις ηλιόλουστες ημέρες που πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Σκοπός μου βέβαια δεν είναι να μελαγχολήσεις ούτε να πέσεις σε κατάθλιψη. Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε, αλλά μην ξεχνάς ότι ζούμε στην Ελλάδα «κι εδώ έχει πάντα ήλιο» - να δω τι άλλη αρχαιότητα θα θυμηθώ για να σου φτιάξω το κέφι. Βάλε, λοιπόν, αντηλιακό, αφού γνωρίζεις ότι η χρήση του είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο, και ετοιμάσου να κάνεις ένα διάλειμμα από το φθινόπωρο.

Κτήμα Τατοϊου

Στα πρώην βασιλικά κτήματα θα κάνεις περιπάτους στα μονοπάτια, θα αθληθείς μαζί με τον σκύλο σου και θα απολαύσεις ήρεμες βόλτες με το ποδήλατο. Η τεχνητή λίμνη Κιθάρα θα σε φέρει πιο κοντά στη φύση και οι ανοιχτοί χώροι που θα βρεις στα κτήματα είναι ιδανικοί για πικ νικ. Και κάπως έτσι, θα επιστρέψεις στο σπίτι σου αναζωογονημένη και με ροδαλά μαγουλάκια.

Φάληρο, μαρίνα Φλοίσβου

Στο Φάληρο το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ, και αρκεί μία βόλτα κατά μήκος της παραλίας για να το εμπεδώσεις. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και το τραμ σε εξυπηρετεί για να φτάσεις οικονομικά έως εκεί, ενώ την ίδια στιγμή καταφέρνει και διατηρεί μία υπέροχη ηρεμία. Καφετέριες, εστιατόρια και τα τοιαύτα έχουν αυξηθεί στη μαρίνα Φλοίσβου και σε προκαλούν να τα επισκεφτείς μετά τη βόλτα σου. 

Βάρκιζα

Για να φτάσεις στη Βάρκιζα μπορείς να περάσεις από τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη (σταθμοί - σήμα κατατεθέν της «Αθηναϊκής Ριβιέρας), αλλά η αλήθεια είναι ότι η πρώτη αποτελεί έναν πιο εναλλακτικό προορισμό. Μπορείς να κάνεις windsurf αν είσαι λάτρης των θαλάσσιων σπορ, αλλά και να απολαύσεις το φυσικό τοπίο. Μόλις πεινάσεις, σε περιμένουν θαλασσινά μεζεδάκια δίπλα στο κύμα.

Καστέλλα

Η Καστέλα θυμίζει κάτι από Λυκαβηττό μέχρι να δεις τη θάλασσα να ξεπροβάλλει από κάποιο ύψωμα. Θα κάνεις τη βόλτα σου στη «Συνοικία της Δεξαμενής», θα χαθείς στα σοκάκια του Προφήτη Ηλία και θα καταλήξεις σε κάποια από τις πάμπολλες ψαροταβέρνες της περιοχής. Εκεί, δεν έχεις παρά να αφήσεις το θαλασσινό αεράκι να σε ξεμυαλίσει.

Ταράτσα Μπάιος

Σεζλόνγκ, παποτό, ταινία κάτω από τα αστέρια – αυτό ήταν το τρίπτυχο του καλοκαιριού στην ταράτσα του Μπάιος. Δεν έχεις λοιπόν, παρά να επιστρέψεις στον «τόπο του εγκλήματος» για να αναβιώσεις μία καλοκαιρινή νύχτα, ακόμη κι αν χρειαστεί να πάρεις μαζί σου ζακέτα.

Κήπος της Ένωσης Πτυχιούχων Ανωτάτης  Σχολής Καλών Τεχνών, Πλάκα

Μία από τις πιο όμορφες αυλές της Αθήνας θα συναντήσεις στο ιστορικό κτήριο της Ένωσης Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην οδό Πανός. Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ο κήπος της ΑΣΚΤ αποτελεί ένα από τα λίγα αστικά μυστικά που δύσκολα θέλεις να μοιραστείς. Κάτω από καταπράσινα δέντρα, σε ένα ήρεμο και φιλότεχνο περιβάλλον, θα πιεις τον καφέ σου σαν να ήσουν στην πλατεία κάποιου γραφικού χωριού.

Λεμονόκηπος, Νέα Φιλαδέλφεια

Καταπράσινα δέντρα, λουλούδια που μοσχοβολάνε και χρωματιστά έπιπλα συνθέτουν το σκηνικό της δροσερής αυλής του Λεμονόκηπου, του εστιατορίου που βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας. Το μαγαζί στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του ’30 και η κουζίνα του, αν και σύγχρονη, διατηρεί πολλά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.

Museum Café – Restaurant, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Αν αναζητάς μία ευκαιρία αναζωογόνησης και χαλάρωσης, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το café του Μουσείου Γουλανδρή στην Κηφισιά. Το café – εστιατόριο βρίσκεται σε έναν κήπο με σπάνιο – για τα αστικά δεδομένα – φυσικό κάλλος. Αιωνόβια δέντρα, αρωματικά βότανα και μία λίμνη με νούφαρα, χελωνάκια και ψάρια σού δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην καρδιά ενός δάσους.

Scherzo, Πετρούπολη

Κάτι η απέραντη θέα από ψηλά, το πλακόστρωτο εξωτερικό και τα χρώματα που παραπέμπουν σε κυκλαδίτικο νησί, το Scherzo αποτελεί αναμφισβήτητα τον απόλυτο προορισμό διαφυγής εντός των τειχών της πόλης. Η προνομιακή του θέση, στον λόφο του Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, σού επιτρέπει να ατενίζεις μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου και να απολαμβάνεις ένα σπάνιο δροσερό αεράκι.  

Φάρος, Μάτι

Με την πρώτη ματιά δεν σου γεμίζει το μάτι, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Φάρος κρύβει ένα μικρό μυστικό μόλις βρεθείς στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Τραπεζάκια μπροστά στη θάλασσα - κάποια μάλιστα βρίσκονται πάνω στον βράχο εκεί που σκάει το κύμα – σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό που δεν έχει καμία επαφή με τη φασαρία του δρόμου. Μην απορήσεις αν γίνει το αγαπημένο σου στέκι, ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο.

Αν ωστόσο είσαι βόρεια, δες εδώ τις αγαπημένες μας αυλές στην Κηφισιά.