Το internet σού προσφέρει μία ατελείωτη αγορά για ψώνια χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Από τα ψώνια της ημέρας και την αγορά εισιτηρίων μέχρι ρούχα και έπιπλα, το online shopping σου λύνει τα χέρια και σε βοηθάει να εξοικονομήσεις χρόνο και - αρκετά συχνά - χρήμα. Τι πρέπει όμως να προσέξεις για να βεβαιωθείς ότι ψωνίζεις με ασφάλεια;
Βγάλε μία prepaid card. Πριν προβείς σε οποιαδήποτε αγορά, είναι σημαντικό να έχεις μία κάρτα αποκλειστικά και μόνο για το internet. Η prepaid card βγαίνει εύκολα στην τράπεζά σου και δεν χρειάζεται να τη γεμίσεις χρήματα, παρά μόνο όταν πρόκειται να ψωνίσεις.
Μην κάνεις online αγορές όταν είσαι σε δημόσιο χώρο. Όταν χρησιμοποιείς μια ασύρματη υπηρεσία internet (Wi-Fi) σε κοινόχρηστους χώρους, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι το δίκτυο είναι ασφαλές. Αυτό ισχύει ακόμα και αν σου έχει δοθεί κωδικός πρόσβασης για να το χρησιμοποιήσεις.
Ασφάλισε τον υπολογιστή σου. Βεβαιώσου ότι έχεις ένα πρόγραμμα antivirus, ώστε να κρατάς όσο γίνεται μακριά τους επίδοξους χάκερς.
Πριν πληκτρολογήσεις τα στοιχεία της κάρτας σου, βεβαιώσου ότι το site είναι ασφαλές. Δες αν υπάρχει το σύμβολο του λουκέτου στο address bar (ή κάπου αλλού στο παράθυρο του browser) και μία διεύθυνση (web address) που να ξεκινά με https:// (το s για το secure).
Έλεγξε την εγκυρότητα του site που θέλεις να χρησιμοποιήσεις: ζήτα τη γνώμη φίλων, διάβασε κριτικές στο internet, καθώς και τους όρους χρήσης. Προσφορές που είναι ‘πολύ καλές για να είναι αληθινές’ θα πρέπει να σου κινήσουν υποψίες, μιας και μπορεί να είναι δείγμα ότι το site μπορεί να πουλάει παράνομα ή πειρατικά προϊόντα.
Όταν κάνεις μια συναλλαγή με πιστωτική κάρτα, δεν θα πρέπει να σου ζητηθεί ποτέ το PIN ή ο κωδικός του online banking. Ωστόσο, όταν κάνεις online μια πληρωμή, θα σου ζητηθεί ο 3 ή 4ψήφιος αριθμός ασφαλείας («κωδικός CVV2»), ο οποίος βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος της κάρτας σου.
Εκτός κι αν έχει δοθεί ρητή άδεια, τα sites δεν επιτρέπεται να αποθηκεύουν τα στοιχεία της κάρτας σου μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, ανάλογα με το αν η έδρα της εταιρίας από την οποία ψωνίζεις είναι εντός ή εκτός της Ε.Ε. Ενημερώσου από τους Όρους Χρήσης για πιθανούς φόρους.
Μερικά site ενεργούν ως «μεσάζοντες» όταν αγοράζεις κάτι online – για παράδειγμα εάν χρησιμοποιείς site δημοπρασιών, όπου υπάρχουν πολλοί προμηθευτές που πωλούν αγαθά. Το PayPal είναι ένα πολύ γνωστό παράδειγμα αυτού του τύπου υπηρεσίας. Περνάς την πληρωμή στο site και στη συνέχεια τη μεταφέρουν στον πωλητή, έτσι ώστε ο δεύτερος να μην είναι σε θέση να δει τα τραπεζικά σου στοιχεία.
Αν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο, μην το αγοράσεις από το πρώτο site που το βρεις. Κάνε μία αναζήτηση γιατί είναι πολύ πιθανό να το βρεις σε κάποιο άλλο, σε πιο χαμηλή τιμή.
Χρησιμοποίησε την επιλογή «add to basket» για να μην ψάχνεις μετά τα προϊόντα που θέλεις. Στο τέλος, μπορείς να αφαιρέσεις όσα δεν πρόκειται να αγοράσεις.
Βεβαιώσου ότι επιλέγεις το σωστό νούμερο σε ρούχα και παπούτσια, αφού υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Συμπλήρωσε σωστά όλα τα στοιχεία επικοινωνίας και πρόσθεσε επιπλέον πληροφορίες όπου χρειάζεται.