Τι είναι τα parabens;

Το ακούς και το ξανακούς αλλά τελικά τι είναι τα συντηρητικά αυτά;
Τι είναι τα parabens; - Κεντρική ΕικόναΤελευταία ακούς όλο και πιο συχνά για τα parabens στα προϊόντα ομορφιάς. Οι εταιρίες με καλλυντικά φροντίζουν να διαφημίσουν στους πελάτες τους ότι τα προϊόντα είναι από φυτικά συστατικά δηλαδή paraben-free. Τι είναι όμως όλο αυτό;

Τα parabens είναι μια ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται για την συντήρηση πολλών προϊόντων περιποίησης όπως αντηλιακά, σαμπουάν και conditioner, make up, έλαια, αρώματα κ.ά. Για πολλά χρόνια υπήρχε σαν συστατικό αλλά μόνο την δεκαετία του '50 άρχισε η ανησυχία.

Κατά πόσο τελικά εισχωρούν τα parabens στο δέρμα; Ο βαθμός διείσδυσης εξαρτάται και από άλλες ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την συντήρηση των καλλυντικών αλλά και τον τρόπο κατασκευής τους. Η ασφαλής περιεκτικότητα των parabens είναι 0,01-0,03% όπως αναφέρει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Άρα την επόμενη φορά που θα αγοράσεις κάποιο καλλυντικό ρίξε και μια ματιά στα συστατικά ώστε να αποφύγεις όσο μπορείς τις μεγάλες ποσότητες συντηρητικών.