Tattoo maniacs: 10 γνωστοί Έλληνες μας δείχνουν τα τατουάζ τους

Πόση σημασία έχουν τα tattoo που χτυπούν στο σώμα τους οιΈλληνες celebrities;
Tattoo maniacs: 10 γνωστοί Έλληνες μας δείχνουν τα τατουάζ τους - Κεντρική Εικόνα



Δέκα αγαπημένα πρόσωπα της ελληνικής showbiz φωτογραφίζονται για το περιοδικό People και δείχνουν τα tattoo τους. Τι σημαίνουν για αυτούς και τι συμβολίζουν; 

Γιώργος Μανίκας

Η προσωπογραφία του γιου του κοσμεί το αριστερό χέρι του νεαρού παρουσιαστή τους τελευταίους έξι μήνες. «Δεν είμαι από αυτούς που ήταν φαν των tattoo και δεν έβρισκα το λόγο να χαράξεις κάτι στο σώμα σου, το οποίο θα σε συντροφεύει για πάντα. Όμως, μόλις ο γιος μου έκλεισε τον πρώτο του χρόνο, ένιωσα την επιθυμία και την ανάγκη να αποτυπώσω πάνω μου το προσωπάκι του. Ήμουν απόλυτα σίγουρος πως θέλω να το κάνω, δεν μου πήρε χρόνο να το αποφασίσω. Η παρουσία του έφερε πολλή χαρά στη ζωή μας» εξομολογείται στο People. «Στα πρώτα του γενέθλια έψαξα και βρήκα μια φωτογραφία του που χαμογελάει και πήγα στο studio να τη χαράξω για πάντα επάνω μου. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από τις πιο αγαπημένες μου, όταν ο μικρός ήταν σε εκείνη την ηλικία. Πρόσφατα απέκτησε ένα ακόμα τατουάζ, αφιερωμένο στο παιδί του. «Στο δάχτυλό μου έγραψα το όνομά του, Άγγελος – Ιωάννης» λέει.

Μύρωνας Στρατής

Η αλλαγή της δεκαετίας σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα στη ζωή του τραγουδιστή. «Η κρίση της ηλικίας των 30 εμένα μου βγήκε στα τατουάζ. Μέχρι τότε ήμουν αρνητικός, αλλά μοιραία επηρεάστηκα από τη σχέση που διατηρούσα τότε και τα αγάπησα κι εγώ. Έτσι ξύπνησα ένα πρωί και είπα “θέλω να κάνω τατουάζ και να είναι λίγο μεγάλο”. Το επεξεργαζόμουν για αρκετό καιρό στο μυαλό μου και μόλις ήρθε μέσα μου η αποδοχή, το έκανα» παραδέχεται στο People. Τα πρώτα σχέδια που χτύπησε ήταν ένα λουλούδι, ένα ρολόι, μια κιθάρα και μια κασέτα. «Το πιο πρόσφατο το έκανα πριν από περίπου δύο εβδομάδες και είναι ένα αεροπλάνο. Ο λόγος που το έκανα είναι γιατί αγαπάω πολύ τα ταξίδια» εξηγεί. Φυσικά, από το σώμα του δεν θα μπορούσε να λείπει κάτι που σχετίζεται με τη μαγειρική. «Έχω χτυπήσει ένα κατσαρολάκι κι ένα παγωτό, γιατί λατρεύω τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Έψαξα πολύ για να βρω τον άνθρωπο που θα ζωγραφίσει τις σκέψεις μου πάνω στο σώμα μου και αυτός είναι ο Δημήτρης Αρώνης, που έχει το studio Dermagrafics και πλέον είναι ο άνθρωπός μου» λέει. Υπάρχει κάποιο σχέδιο που ξεχωρίζει; «Την κιθάρα μου, η οποία είναι αυτή που μου είχε αγοράσει ο μπαμπάς μου όταν ήμουν 15 χρόνων. Θυμάμαι ότι κοιμόμουν κρατώντας την αγκαλιά για καμιά εβδομάδα» σχολιάζει γελώντας. Άραγε θα έκανε κοινό tattoo με τη σύντροφό του; «Να κάνω τατουάζ για μια συγγενική μου σχέση το καταλαβαίνω. Τώρα, το να το κάνεις με την κοπέλα σου είναι λίγο επικίνδυνο και υπερβολικό. Προτιμώ τη σχέση μου να τη ζω» εξομολογείται.

Κώστας Μαρτάκης

Ένας πάπυρος, όπου μέσα έχει χαράξει τα ονόματα της οικογένειάς του, ήταν το πρώτο τατουάζ που έκανε πριν από τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια προστέθηκε ένας σταυρός («πιστεύω πολύ στον Θεό και είναι σαν να νιώθω τη δύναμή. Του συνεχώς δίπλα μου»), ενώ πριν από ένα χρόνο έκανε κι ένα σμήνος από αετούς. «Οι αετοί συμβολίζουν την ελευθερία, είναι ανεξάρτητα όντα. Αυτά τα χαρακτηριστικά αντιπροσωπεύουν απόλυτα την προσωπικότητά μου» λέει. «Μάλιστα, μπορεί να μην πετάνε σε σμήνη, αλλά εγώ κατάφερα να έχω ένα σμήνος πάνω μου!» προσθέτει γελώντας. Προς το παρόν, δεν έχει πολλά τατουάζ, όμως σκοπεύει να κάνει κι άλλα. «Για μένα είναι ένα είδος έκφρασης, σαν μια μικρή ιστορία χαραγμένη πάνω στο σώμα μου» λέει. Η απόφαση για κάθε τατουάζ έρχεται μετά από αρκετή σκέψη, ενώ συνήθως επιμελείται ο ίδιος τα σχέδια. «Τη γραμματοσειρά για τα ονόματα της οικογένειάς μου την έφτιαξα μόνος μου και ο σταυρός είναι δικό μου σχέδιο».

Τάμτα

Το πρώτο της τατουάζ το έκανε πριν από οκτώ χρόνια. Κατάφερε να ενώσει με συμβολισμούς τρεις μεγάλες αγάπες της –την κόρη της, τη μουσική και τη χώρα της– σε ένα όμορφο σχέδιο που στολίζει την πλάτη της. «Το διαμόρφωσα στα δικά μου δεδομένα, μπλέκοντας μαζί αυτά που αγαπάω. Ό,τι σχέδιο έχω πάνω μου σημαίνει κάτι, δεν είναι αφηρημένο. Θέλω να έχει νόημα για μένα, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να το μετανιώσω, όσα χρόνια κι αν περάσουν» λέει. Το τελευταίο το χτύπησε στα πλευρά και εκμυστηρεύεται πως «είναι πολύ ιδιαίτερο για μένα και συναισθηματικά φορτισμένο». Ο λόγος; «Η μαμά μου έγραψε στα γεωργιανά τη φράση “Φως της ζωής μου” –έτσι με αποκαλούσε όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι– κι εγώ τη χάραξα για πάντα πάνω μου» λέει με συγκίνηση. Η αδυναμία που είχε στον αγαπημένο της τραγουδιστή Michael Jackson χαράχτηκε σε δύο δάχτυλα των χεριών της. «Την ημέρα της κηδείας του χάραξα το “Beat it” –ένα από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας του– και μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό του χτύπησα tattoo το στίχο “Make a change” από ένα τραγούδι του». Πριν από λίγους μήνες, η κόρη της τραγουδίστριας ενηλικιώθηκε και έκανε κι αυτή το πρώτο της τατουάζ. «Δεν με ρώτησε. Πήγε από μόνη της κι έκανε ένα μικρό σχέδιο».

Μαριάντα Πιερίδη

Την περίοδο που διένυε τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χτύπησε ένα τατουάζ –έπειτα από ερώτηση στο γυναικολόγο της, o οποίος της το επέτρεψε– με το οποίο νιώθει πιο δεμένη συναισθηματικά. «Είναι ένας λωτός, σύμβολο της γονιμότητας, και γύρω του έχει βικτοριανά μοτίβα» εξηγεί. Όμως δεν ήταν το πρώτο της τατουάζ. «Πρώτη φορά έκανα πριν από δώδεκα χρόνια στο γοφό μου και την ίδια χρονιά χτύπησα στην πλάτη μου. Τα δύο πρώτα τα έχω σε σημεία που δεν τα βλέπω, οπότε πολλές φορές τα ξεχνάω» λέει. Η τραγουδίστρια πριν από μερικούς μήνες θέλησε να κάνει ένα cover-up στο σχέδιο που κοσμεί την πλάτη, καθώς με το πέρασμα του χρόνου έχασε τη ζωντάνια του, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. «Δυστυχώς, μου το χτύπησαν πολύ άσχημα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ κακό. Ένα κοντινό μου πρόσωπο με παρότρυνε να πάω στο Black Diamond Tattoo και να εμπιστευτώ τον Peter Angel, ο οποίος όντως κατάφερε να μου διορθώσει τη ζημιά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο όμορφο, που εμπιστεύομαι μόνο το συγκεκριμένο studio πια» αναφέρει. Στα σχέδιά της είναι ένα ακόμα τατουάζ; «Φυσικά. Έχω σκοπό να κάνω κάτι συμβολικό για το γιο μου, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχει πολύ χρώμα».

Μηδενιστής

Το σώμα του είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής, όμως «Μια ζωγραφιά», η οποία είναι το πρώτο τραγούδι του που έγινε μεγάλη επιτυχία, χαράχτηκε για πάντα στο χέρι του. Ο λόγος που επέλεξε να κάνει tattoo το σήμα της δισκογραφικής του εταιρείας, Panik Records; «Ήμουν ο πρώτος καλλιτέχνης που υπέγραψα και το πρώτο μας τραγούδι σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Έτσι, ύστερα από οκτώ μήνες, αποφάσισα να χαράξω το λογότυπο. Τους το έκανα δώρο» λέει στο People. Στο αριστερό του χέρι υπάρχει η μορφή της Παναγίας – έχει γράψει κάτω από το πρόσωπό της «You saved my life thousand times». «Ως πιτσιρικάς, πέρασα διάφορα στάδια και τελικά στάθηκα τυχερός» εξηγεί. Έχει επίσης τατουάζ τη μορφή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που είναι ο προστάτης του. Μάλιστα, ο Μηδενιστής στις 17 Οκτωβρίου ανοίγει το δικό του tattoo studio στα νότια προάστια, το Just Think About It. «Έχω κάνει μια διαφορετική προσέγγιση στο χώρο και μέσα θυμίζει περισσότερο spa. Συνεργάζομαι με τον Λουκά, που είναι πολύ γνωστός tattoo artist. Πάντα ονειρευόμουν να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο χώρο και χαίρομαι που επιτέλους ήρθε η κατάλληλη στιγμή» αναφέρει.

Ελισάβετ Σπανού

Οι πρώτες διακοπές με τις φίλες της στη Σαντορίνη έμειναν για πάντα χαραγμένες στο σώμα της. «Ένα αφηρημένο σχέδιο, με έναν ήλιο, ένα φεγγάρι κι ένα αστέρι, ήταν το πρώτο μου τατουάζ. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση και, τώρα που το σκέφτομαι, πιστεύω πως παρασύρθηκα από την ένταση της στιγμής» λέει για την πρώτη της επαφή με τον κόσμο των τατουάζ, που έγινε σε ηλικία 17 ετών. Πριν από δύο εβδομάδες, σε ένα από τα δάχτυλά της προστέθηκε το σύμβολο του απείρου και αισίως έφτασε στα δεκατρία τατουάζ. Μάλιστα, έχει κι ένα πολύ ιδιαίτερο λευκό tribal τατουάζ. «Είναι πολύ δύσκολο να μείνει στο σώμα το συγκεκριμένο χρώμα, καθώς δεν το δέχεται ο οργανισμός και έχει δύσκολη επούλωση». Η τραγουδίστρια έχει χαράξει μόνο σύμβολα και γράμματα, όμως με ένα είναι περισσότερο δεμένη συναισθηματικά. «Όταν έχασα τη γιαγιά μου, έκανα ένα δάκρυ στο δάχτυλό μου» αποκαλύπτει. Για κάθε νέο ανεξίτηλο σημάδι επισκέπτεται το Prive Tattoo. «Τα τατουάζ μου μου τα χτυπάει ο Κώστας, στον οποίο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη». Ποια η σχέση της με το «για πάντα», που συνήθως ακολουθεί ένα τατουάζ; «Όλοι ευχόμαστε να έχουμε έστω ένα “για πάντα” στη ζωή μας, αλλά τα τατουάζ μετά από καιρό δεν τα βλέπεις, οπότε η αίσθηση του “για πάντα” είναι λίγο περίεργη. Λες τελικά αυτό που κρατάει για πάντα να μην το βλέπεις;».

Βασίλης Λάτσιος

Μια σοβαρή περιπέτεια υγείας στάθηκε η αφορμή ώστε ο ραδιοφωνικός παραγωγός να χαράξει στο σώμα του μια αγαπημένη του έκφραση, η οποία στα ελληνικά μεταφράζεται ως εξής: «Αυτός που κερδίζει μια μάχη μεταξύ των αντρών είναι δυνατός, αλλά ο δυνατότερος όλων είναι αυτός που κερδίζει τη μάχη του εαυτού του». Μάλιστα, στην αρχή και στο τέλος της πρότασης έχει προσθέσει το γράμμα «Α». Γιατί; «Το Α είναι τα αρχικά των γονιών μου, Αιμίλιος και Αθηνά. Το συγκεκριμένο τατουάζ με εκφράζει απόλυτα, γιατί έχει να κάνει με ένα προσωπικό θέμα υγείας που πέρασα και μέσα από όλο αυτό διαπίστωσα πως πρέπει να παλεύεις για κάποια πράγματα μόνος σου προκειμένου να τα ξεπεράσεις. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσω να χαράζω ανεξίτηλα σημάδια. Ομολογώ πως στην αρχή οι γονείς μου δεν χάρηκαν, αλλά μου έχουν εμπιστοσύνη. Σίγουρα με τα αρχικά τους ευχαριστήθηκαν, αλλά οι γονείς πάντα βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα» εξηγεί. Προς το παρόν, όλα τα τατουάζ του συγκεντρώνονται στο δεξί του χέρι – μία μέρα μετά τη φωτογράφιση θα χάραζε ακόμα ένα σχέδιο. «Πέντε χρόνια που κάνω tattoo, πηγαίνω μόνο στο studio One Love και εμπιστεύομαι τον Γιώργο Σίντο. Θέλω να νιώθω πως έχω χημεία με τον άνθρωπο που ζωγραφίζει το σώμα μου, γιατί είναι κάτι που μένει εφ’ όρου ζωής, δεν είναι μια απλή αγορά. Εγώ του λέω τις ιδέες μου και εκείνος δημιουργεί στο χαρτί. Συνήθως χτυπάω τατουάζ μετά από αρκετή σκέψη, αν και έχει τύχει να πάρω και μια πιο βιαστική απόφαση».

Λυδία Παπαϊωάννου

Το τατουάζ που έχει χαράξει στο δεξί πλευρό έγινε σε δύο στάδια. Το επάνω μέρος χαράχτηκε την περίοδο που βρισκόταν σε road trip στην Αμερική μαζί με τις φίλες της. «Θυμάμαι ότι ήμασταν ξέγνοιαστες, χαρούμενες όταν περπατούσαμε στο Nashville, μια περιοχή με πολλούς καλλιτέχνες και μουσικούς, και η ευθυμία που ένιωσα τη συγκεκριμένη στιγμή με έκανε να μπω σε ένα studio tattoo και να κάνω το πρώτο μου ανεξίτηλο σημάδι. Δεν το σκέφτηκα πολύ, συζήτησα με τον καλλιτέχνη και του εξέφρασα την επιθυμία μου το σχέδιο να περιλαμβάνει ένα κύμα και ένα blue bird που φέρνει τύχη. Ο tattoo artist το σχεδίασε, το σχέδιο μου άρεσε και έτσι το χτύπησα» λέει. Το κάτω μέρος του σχεδίου είναι ένα κλασικό τριαντάφυλλο, σχεδιασμένο από έναν από τους καλύτερους tattoo artists στον κόσμο, τον Myke Chambers. «Ο σύντροφός μου, Κυριάκος, που είναι επίσης tattoo artist, οργανώνει το Athens Tattoo Convention και μου έκλεισε ραντεβού με τον καλλιτέχνη. Το συγκεκριμένο λουλούδι είναι ένα sailor tattoo σχέδιο που το έχει χτυπήσει πολύς κόσμος, αλλά μου αρέσει γιατί νιώθω πως έχω ένα παραδοσιακό σχέδιο πάνω μου» λέει. Ο φίλος της Λυδίας, Κυριάκος, άνοιξε πριν λίγες μέρες το δικό του tattoo studio, Dark Side Tattoo Society, κάτι που την έχει ενθουσιάσει, καθώς το εικαστικό κομμάτι της τέχνης της δερματοστιξίας της προκαλεί έντονο ενδιαφέρον.

Κώστας Μηλιωτάκης 

Δύο μικρά κινέζικα ιδεογράμματα που σημαίνουν «αγγελική μουσική» ήταν το πρώτο τατουάζ που κόσμησε το σώμα του. Δεν έχει μετρήσει ποτέ πόσα έχει χτυπήσει, όμως υπάρχουν δύο που ξεχωρίζει. Το «Ν» που έχει στον αυχένα του και είναι το αρχικό γράμμα δύο σημαντικών γυναικών της ζωής του: της κόρης του, Νεφέλης, και της μητέρας της, Νίκης. «Η Νίκη μού χάρισε το ωραιότερο δώρο της ζωής μου, την κόρη μας, οπότε με το συγκεκριμένο μονόγραμμα είμαι συναισθηματικά δεμένος» εξομολογείται. Όσο για το δεύτερο; «Έχω γράψει στο αριστερό μου χέρι τη λέξη “Respect”. Μου αρέσει ως λέξη και σχεδίασα μόνος μου τη γραμματοσειρά» αναφέρει. Πριν από λίγα χρόνια, ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη του άφησε κι ένα ανεξίτηλο σημάδι από μελάνι, για το οποίο έχει μετανιώσει. «Δυστυχώς άφησα τον καλλιτέχνη να μου κάνει ένα ελεύθερο σχέδιο στο χέρι και ομολογώ πως εκείνο το βράδυ έκλαψα πολύ. Δεν μου άρεσε καθόλου. Έπειτα από αυτό το σχέδιο, έκανα μανίκι στο χέρι. Βλέπεις, ήμουν σε μια φάση της ζωής μου που δεν ήξερα τι ήθελα κι αυτό αποτυπώθηκε στο σώμα μου» παραδέχεται. Σε λίγο καιρό θα χτυπήσει ένα νέο σχέδιο για τη μεγάλη του αγάπη, το aikido (πολεμική τέχνη), ενώ με λέιζερ θα προσπαθήσει να διορθώσει το μανίκι. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που εξαφανίζει κάποιο τατουάζ. Το είχε κάνει και πριν από δύο χρόνια, μόλις χώρισε από την τότε σύντροφό του, Αγγελική Ηλιάδη, για την οποία είχε χαράξει τα αρχικά τους.