Xιούμορ, ο δρόμος για την ευτυχία του παιδιού σου

Γιατί κανείς δε γεννιέται χιουμορίστας...
Xιούμορ, ο δρόμος για την ευτυχία του παιδιού σου



Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς το χιούμορ; Πως θα περνούσαν οι μέρες μας αν κάπου- κάπου δεν γελούσαμε με την καρδιά μας με μία αστεία γκριμάτσα του φίλου μας ή μία αστεία ιστορία; Αν δεν υπήρχε το χιούμορ, η ζωή δεν θα ήταν τόσο όμορφη και άλλωστε αυτό που μας οδηγεί στην ευτυχία, δεν είναι άλλο από τις μικρές χαρούμενες στιγμές της καθημερινότητας μας. Είναι αποδεκτό ότι το χιούμορ σε έναν άνθρωπο είναι ένδειξη ευφυΐας, δημιουργικής σκέψης και ελεύθερου πνεύματος. Είναι σημάδι έντονης κοινωνικότητας, αυθόρμητου χαρακτήρα, ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής, αλλά και ένας κρυφός τρόπος πειθαρχίας των παιδιών. Από την στιγμή που θα αποκτήσεις παιδί αυτό που εύχεσαι είναι η ευτυχία του. Πώς όμως μπορείς να το καταφέρεις αυτό;

Από την Μπέτυ Σύγγελου

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι, ένας από αυτούς είναι να μεγαλώσεις το παιδί σου καλλιεργώντας του το χιούμορ, το οποίο θα το οδηγήσει στην ευτυχία. Χιουμορίστας δεν γεννιέται κανείς, αλλά γίνεται, και όσο και αν σου φαίνεται περίεργο η καλλιέργεια της αστείας προσωπικότητας ξεκινάει από την κοιλιά της μαμάς.

Πραγματικά, σύμφωνα με έρευνες, ο εγκέφαλος με το γέλιο εκκρίνει μία ουσία η οποία περνάει μέσω του πλακούντα στο μωρό βελτιώνοντας έτσι τη διάθεση τόσο της γυναίκας όσο και του μωρού. Έτσι λοιπόν, κράτα στο μυαλό σου ότι όταν με το καλό θα μείνεις έγκυος θα πρέπει να γελάς με την ψυχή σου. Όταν το μωρό γεννηθεί, μία από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που θα αναπτύξεις μαζί του είναι αυτή του χαμόγελου. Πρόσφατα έρευνες έδειξαν ότι το χαμόγελο των νεογέννητων δεν είναι απλά μυϊκές συσπάσεις όπως πίστευαν έως τώρα. Σε αντίθεση, είναι μία καθαρή, αγνή και πρώτη μορφή επικοινωνίας του βρέφους με τους γονείς του. Κοίταξε το νεογέννητό σου μέσα στα μάτια, χαμογέλασέ του και θα δεις που αυτό θα ανταποκριθεί.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του, αρχίζει να αντιλαμβάνεται και την συμπεριφορά των κοντινών του προσώπων οι οποίοι αποτελούν το πρότυπο για αυτό. Εκεί πρέπει να βάλεις όλη σου την μαεστρία. Αστείες γκριμάτσες, περίεργοι ήχοι, δυνατά γέλια και γαργαλητά, είναι ο τρόπος που θα κάνεις το παιδί σου να γελάσει με την ψυχή του, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια της αστείας προσωπικότητάς του. Επιπλέον η συμπεριφορά σου στο σπίτι είναι το κλειδί για την μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού σου. Μην το επιπλήττεις με την πρώτη ευκαιρία, διασκέδασε μαζί του. Γέλασε όταν το παιδί σου θα αποκτήσει μουστάκι από γάλα ή όταν θα φορέσει ανάποδα τα παπούτσια του.

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι ένα ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι φέρνει και την ευτυχία στους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτό. Αν σε πονάει το κεφάλι σου και νυστάζεις, το παιδί σου όμως θέλει να παίξετε, πάρε ένα παυσίπονο, πιες καφέ και γίνε κι εσύ παιδί για λίγο. Βάλε δυνατά την μουσική, χόρεψε αστεία, κούνα τα χέρια σου σαν ρομπότ. Τραγούδα δυνατά, φτιάξε αστεία τραγουδάκια ή ποιηματάκια και ενθάρρυνε το παιδί σου να φτιάξει και αυτό τα δικά του αστεία στιχάκια. Και όταν έρθει το βράδυ διάβασε αγκαλιά με το παιδί σου αστεία βιβλία, ή παρακολουθείστε παρέα αστείες παιδικές σειρές.

Το βασικό στοιχείο λοιπόν που χρειάζονται τα παιδιά για να αποκτήσουν αίσθηση του χιούμορ είναι οι ίδιοι τους οι γονείς. Εσύ! Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσεις σε αυτό το κλίμα καθώς το παιδί σου μεγαλώνει για να καλλιεργήσει με αυτό τον τρόπο μια πιο αισιόδοξη στάση για την ζωή του. Έτσι θα είναι για πάντα ευτυχισμένο.