Οι πιο εντυπωσιακοί σιδηροδρομικοί σταθμοί του κόσμου

Γνωστοί αρχιτέκτονες έβαλαν όλοι τους την τέχνη. Από το βοτανικό κήπο της Μαδρίτης, στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO στη Βομβάη.
Οι πιο εντυπωσιακοί σιδηροδρομικοί σταθμοί του κόσμου



Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να περάσεις ανάμεσα από τον κόσμο για να προλάβεις το τρένο, στάσου για μια στιγμή και κοίταξε ψηλά. Ενώ υπάρχουν τόσοι πολλοί άσχημα φτιαγμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί, υπάρχουν επίσης άλλοι τόσοι που αποτελούν πραγματικά αριστουργήματα, σχεδιασμένοι από γνωστούς αρχιτέκτονες. Μάλιστα κάποιοι κρίθηκαν υπερβολικοί ή ακόμα και αντιαισθητικοί. Άλλοι είναι παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. 

1. Η είσοδος της Gare do Oriente, σιδηροδρομικό σταθμό στη Λισαβόνα. Ολοκληρώθηκε το 1998 από τον Santiagio Calatrava.

2. To Chhatrapati Shivaji Terminus στη Βομβάη, άνοιξε το 1887 και σχεδιάστηκε από τον Frederick William Stevens. Είναι μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Πρόκειται για έναν συνδυασμό βικτοριανού γκόθικ και παραδοσιακού ινδικού στυλ. 

3. To Kings Cross Station του Λονδίνου λειτούργησε το 1852 και σχεδιάστηκε από τον Lewis Cubitt. Η δυτική πτέρυγα ανακαινίστηκε το 2012 κατασκευασμένη κυρίως από χάλυβα. 

4. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, στην οδό Pancras είναι ένα αδιαμφισβήτητο ορόσημο του Λονδίνου σχεδιασμένο από τον William Henry Barlow. Έχει ονομαστεί “καθεδρικός ναός των σιδηροδρόμων”. Άνοιξε το 1868, ενώ τη δεκαετία του 1960 βρέθηκε πολύ κοντά στο κλείσιμο.

  

5. Η υπερσύγχρονη, εντυπωσιακή αψίδα της Λιέγης, στο σιδηροδρομικό σταθμό Guillemins, άνοιξε το 2009, έχει ύψος 105 μέτρα και είναι κατασκευασμένη από γυαλί, χάλυβα και σκυρόδεμα. Σχεδιάστηκε από τον Santiago Calatrava.  

6. Αποτελούμενος από 20 διαφορετικά είδη μαρμάρου και πέτρας και διαφορετικά στυλ, ο Antwerpen-Centraal Station στην Αμβέρσα του Βελγίου, σχεδιάστηκε από τον Louis Delacenserie. Οταν άνοιξε το 1905 επικρίθηκε για την υπερβολή του.  

7. Οταν η Μαδρίτη λειτούργησε το νέο τερματικό σταθμό της το 1992, οι κάτοικοι της πόλης ψήφισαν να μετατραπεί ο παλιός (1892) σε ένα χώρο που θα μπορούσαν οι επιβάτες να έχουν πρόσβαση στα τρένα με τα πόδια και να αγοράζουν εισιτήρια μέσα σε έναν όμορφο βοτανικό κήπο.  

8. Το 2007 ένας τεράστιος, μοναδικός, γυάλινος θόλος χτίστηκε για να καλύψει το αρχικό κτήριο του 1880 του σταθμού Gare de Strasbourg στη Γαλλία. Σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Johann Eduard Jacobsthal.

9. Ο πανέμορφος αυτός σιδηροδρομικός σταθμός στην Κουάλα Λουμπούρ λειτούργησε το 1910 και σχεδιάστηκε από τον Arthur Benison Hubback, σε μια σειρά από διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.

10. Ο Grand Central Terminal στη Νέα Υόρκη εξυπηρετεί 21,6 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο όμορφος σταθμός του κόσμου. Τον σχεδιασμό του είχαν αναλάβει από κοινού τα αρχιτεκτονικά γραφεία Reed και Stem , Warren και Wetmore και άνοιξε το 1913.

11. Στο Μαπούτο, την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης βρίσκεται ο πιο γραφικός σιδηροδρομός σταθμός, βικτοριανού στυλ. Σχεδιάστηκε από τον Gustave Eiffel - γνωστός για τη δημιουργία του Πύργου του Άιφελ.

12. Η νέα είσοδος του Kanazawa Station στην Ιαπωνία, πυροδότησε την οργή αρκετών κατοίκων της πόλης όταν άνοιξε το 2005. Ο λόγος ήταν η έντονη αντίθεση του με την καλά διατηρημένη ιστορική πόλη.

13. Στη Μελβούρνη, ο σιδηροδρομικός σταθμός καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Το αρχικό κτήριο του 1859 ανακαινίστηκε το 2005 με μια τελείως διαφορετική στέγη που διώχνει τη ρύπανση.  

14. Ο ασυνήθιστος αυτός σιδηροδρομικός σταθμός Hundertwasser-Bahnhof Uelzen στη Γερμανία επανασχεδιάστηκε από τον Αυστριακό καλλιτέχνη Friedensreich Hundertwasser το 2000.

15. Το 2015 αναμένεται να ανοίξει ο νέος σταθμός στο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου-μεταφορών Hub στη Νέα Υόρκη. Εχει ήδη θέσει νέα πρότυπα αρχιτεκτονικής με την πτυσσόμενη γυάλινη και μεταλλική οροφή.