Οι μαμάδες «τίγρεις»Tiger Mums!!!

Και ξαφνικά η κόρη μου δηλώνει ότι θέλει να σταματήσει την συγχρονισμένη κολύμβηση. Δέχομαι ή την πιέζω να συνεχίσει;
Οι μαμάδες «τίγρεις»Tiger Mums!!!



Και ξαφνικά η κόρη μου δηλώνει ότι θέλει να σταματήσει τη συγχρονισμένη κολύμβηση, στην  οποία ήθελε να γραφτεί σαν τρελή. Καινούργιο δίλημμα. Το δέχομαι ή την πιέζω να συνεχίσει; Κι αν μετά ξεκινήσει κάτι άλλο και το σταματήσει και αυτό. Θα  καταλήξει να είναι ένας άνθρωπος που στην πρώτη δυσκολία κάνει πίσω; Και θα είμαι υπεύθυνη εγώ γι αυτό;

 Κι εκεί που αναρωτιόμουν τι να κάνω έπεσα σε ένα άρθρο  των Times (2011), που αναφερόταν στις μαμάδες «τίγρεις». Επηρεασμένες από την κινέζικη παραδοσιακή αντίληψη ότι πρέπει να πιέζεις τα παιδιά να πετύχουν τόσο στα μαθήματά τους όσο και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, οι μαμάδες τίγρεις δεν επιτρέπουν στα παιδιά να τα παρατάνε, αντίθετα τα πιέζουν να συνεχίσουν παρά τις δυσκολίες, τη γκρίνια και τα παράπονα.  Και για να υποστηρίξουν την ορθότητα της μεθόδου παρουσιάζουν τις πραγματικά εξαιρετικές επιδόσεις των παιδιών αυτών.

Η γκουρού των μαμάδων τίγρεων καθηγήτρια  Chua έχει συντάξει τους παρακάτω κανόνες

  • Όχι μικρότερος βαθμός του A
  • Τίποτε λιγότερο από την καλύτερη επίδοση σε όλα τα μαθήματα εκτός από τη γυμναστική και τα καλλιτεχνικά
  • Απαγορεύεται η τηλεόραση
  • Απαγορεύονται τα παιχνίδια στον υπολογιστή
  • Απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις
  • Απαγορεύεται η συμμετοχή στα θεατρικά έργα του σχολείου
  • Απαγορεύονται τα παράπονα για τη μη συμμετοχή στις γιορτές του σχολείου
  • Απαγορεύονται όλα τα μουσικά όργανα εκτός από το πιάνο και το βιολί
  • Απαγορεύεται το παιδί να επιλέξει τις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

Διαβάζοντας το άρθρο τρόμαξα. Σίγουρα δεν θέλω να είμαι αυτού του τύπου η μαμά και ας μην είναι το παιδί μου το καλύτερο σε όλα. Αυτό είναι  να απολαμβάνει τις δραστηριότητές του και να του μένει χρόνος να παίζει, να βλέπει τους φίλους του, ακόμα και να βαριέται. Αλλά σίγουρα δεν θέλω να τα παρατάει και εύκολα.

Συμβουλές για γονείς

 

  • Είναι πολλοί οι λόγοι που κάποιο παιδί γοητεύεται από μια καινούργια δραστηριότητα. Μπορεί ο καλύτερος του φίλος να ασχολείται με αυτό. Ή μπορεί κάποιος ενήλικας να το παρουσίασε ως κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πριν ξεκινήσετε την εγγραφή ξεκαθαρίστε στο παιδί σας ότι  μετά τα πρώτα δοκιμαστικά μαθήματα, θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει ή όχι.
  • Αν σας ζητήσει να τα παρατήσει, πρέπει να αναρωτηθείτε  τι προκάλεσε αυτήν την αλλαγή στο παιδί; Μπορεί να μάλωσε με κάποιο άλλο παιδί, μπορεί  ο προπονητής να είναι πολύ αυστηρός, μπορεί το παιδί να δυσκολεύεται να αποδώσει ή μπορεί απλά το παιδί να κατάλαβε ότι αυτη η δραστηριότητα δεν το ικανοποιεί. Μη βιαστείτε να πάρετε απόφαση και δώστε του την ευκαιρία να αλλάξει γνώμη. Αν όμως βλέπετε ότι συνεχίζει να δυσφορεί, αφήστε το να τα παρατήσει, χωρίς να το κάνετε να αισθάνεται άσχημα. Η παιδική ηλικία είναι συνυφασμένη με τις εξερευνήσεις και τις δοκιμές. Μερικά πράγματα σου ταιριάζουν απόλυτα και άλλα όχι.
  • Η πραγματική ερώτηση είναι πότε πρέπει να αφήσω το παιδί μου να τα παρατήσει. Είναι σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά από νωρίς, ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρουν χωρίς κόπο. Τα παιδιά πρέπει να έχουν χρόνο να χαλαρώσουν και να είναι παιδιά. Έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν κάτι που δοκίμασαν και δεν τα ικανοποιεί. Σίγουρα όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται κατά συρροή, οπότε θα πρέπει να τεθούν κάποια όρια.

Οπότε σταματήσαμε την συγχρονισμένη κολύμβηση και ξεκινήσαμε μοντέρνο χορό … είπαμε η παιδική ηλικία είναι συνυφασμένη με τις εξερευνήσεις και τις δοκιμές!!!!