Πρωινό Ξύπνημα: Άλλο ένα οικογενειακό δράμα

Χρήσιμες συμβουλές ώστε η πρωινή προετοιμασία για τον παιδικό σταθμό να γίνει παιχνιδάκι.
Πρωινό Ξύπνημα: Άλλο ένα οικογενειακό δράμα



Αν ρωτήσεις μία μαμά ή ένα μπαμπά ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του με τα παιδιά, η απάντηση θα είναι μία και μοναδική:

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ!

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει χάσει την ψυχραιμία του το πρωί όταν το γλυκό του παιδάκι που μόλις έχει ντυθεί και πλυθεί, έχυσε ολόκληρο το ποτήρι με το γάλα επάνω του. Δεν υπάρχει μάνα, Ελληνίδα ή όχι, που να μην έχει βρεθεί στα πρόθυρα εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν η κορούλα της αρνείται πεισματικά να φορέσει το γκρι παντελόνι, ζητώντας επίμονα να φορέσει, τι άλλο, την αγαπημένη της φούστα. Αν υπάρχει ένας μπαμπάς που δεν έχει μαλώσει το πρωί με τα παιδιά του γιατί δεν θέλουν να πλύνουν τα δόντια τους, ας σηκώσει το χέρι του.

Από την Μπέτυ Σύγγελου

Σου προσφέρουμε λοιπόν, τις ακόλουθες συμβουλές που θα κάνουν το πρωινό ξύπνημα παιχνιδάκι και την διαδικασία προετοιμασίας για το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό την πιο χαρούμενη στιγμή της ημέρας με το παιδί σου.

Καταρχήν, προετοιμάσου. Από το προηγούμενο βράδυ αποφάσισε μαζί με την κόρη ή τον γιο σου τι θα φορέσουν το επόμενο πρωί. Ακόμα καλύτερα, αφού έχεις τσεκάρει τον καιρό στο ίντερνετ, δώσε του 2 επιλογές. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεις και την ικανότητα του να αποφασίζει, αλλά παίρνει και την χαρά ότι αυτό που θα φορέσει θα είναι κάτι που του αρέσει.

Ρίξε νερό στο κρασί σου. Παιδί είναι! Και να φορέσει ροζ φόρμα με κόκκινη μπλούζα επειδή της αρέσει, μην το παίρνεις τόσο προσωπικά. Δεν πρόκειται να προταθεί για υποψηφιότητα στα βατόμουρα, αντίθετα, θα έχεις ένα χαρούμενο παιδί που φοράει το αγαπημένο του ρούχο.

Φτιάξε λίστα. Από το βράδυ για το τι θα πρέπει το κάθε παιδί να έχει μαζί του στην τσάντα, και καθώς προχωράει η προετοιμασία, διέγραψε τα πράγματα που έχεις κάνει.
Βάλε τα παιδιά νωρίς για ύπνο. Ένα παιδί στην ηλικία των τριών ετών χρειάζεται γύρω στις 12 με 13 ώρες ύπνο ημερησίως, ενώ από την ηλικία των 5 ετών η ανάγκη αυτή μειώνεται στις 11 ώρες. Προσπάθησε λοιπόν τα παιδιά σου να κοιμούνται τις ώρες που προβλέπει η ηλικία τους και όχι οι δικές σου ανάγκες.

Ετοίμασε το φαγητό του. Αφού το παιδάκι σου αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα, και ας ελπίζουμε ότι δεν σου έχει πάρει 3 ώρες για να γίνει αυτό, εσύ που είσαι μία τόσο καλή μάνα, ή εσύ πατέρα που η λέξη οργάνωση είναι το δεύτερό σου όνομα, ετοίμασε το φαγητό του παιδιού σου, το γνωστό ταπεράκι, ή τέλος πάντων φτιάξε την τσαντούλα του ώστε το πρωί να την βρεις έτοιμη.

Τώρα μπορείς να κοιμηθείς με την ησυχία σου, (κάνε τον σταυρό σου να μην ξυπνήσει κανείς το βράδυ με κλάματα, να μην πας να αγκαλιάσεις την γυναίκα σου το βράδυ και αντί αυτής να βρεις το μικρό ποδαράκι της κορούλας σου που χώθηκε στα σκεπάσματα κάποια στιγμή το ξημέρωμα που εσύ δεν το πήρες χαμπάρι), το πρωί ξεκινάει μία νέα περιπέτεια!

Ξύπνα πιο νωρίς από όλους. Αν έχεις σηκωθεί την νύχτα λιγότερο από δύο φορές, κάνε ξανά τον σταυρό σου, υπάρχει Θεός. Τώρα μπορείς να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Απόλαυσέ το. Ετοιμάσου και όταν είσαι σίγουρη/ος ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο ξύπνα, πάντα με χαμόγελο και τραγούδια, τα παιδιά σου. Έχε στο νου σου ότι τα παιδιά, είναι η συνέχειά μας. Αν εσύ είσαι χαρούμενη/ος και εκπέμπεις θετική ενέργεια, με τον ίδιο τρόπο θα ενεργήσει και το παιδί σου. Οπότε το προηγούμενο βήμα, λίγος χρόνος για τον εαυτό σου, είναι απαραίτητο.

Δημιούργησε ρουτίνα. Στα παιδιά, όπως γνωρίζεις αρέσει να ακολουθούν μία ρουτίνα, αυτό ισχύει από την γέννησή τους. Έτσι, το πρωί προσπάθησε να μάθουν ότι όταν ξυπνήσουν, πάνε τουαλέτα, πλένονται (χέρια, πρόσωπο, δόντια), μετά ντύσιμο και τέλος πρωινό.

Βάλε μουσική και κλείσε την τηλεόραση. Όπως ξέρεις η τηλεόραση είναι μία άσχημη συνήθεια για τα παιδιά, ιδιαίτερα το πρωί που είναι πηγή απόσπασης από την διαδικασία προετοιμασίας για το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Έτσι μην ανοίγεις την τηλεόραση, στην θέση της άνοιξε το ραδιόφωνο και γέμισε με όμορφες μελωδίες το σπίτι σου.

Να είσαι ήρεμη/ος. Όσο πιο ήρεμη/ος είσαι εσύ, τόσο πιο ήρεμα θα κυλήσει αυτή η δύσκολη στιγμή της καθημερινότητάς σου. Φυσικά, μην παραλείψεις να πεις στο παιδί σου πόσο το αγαπάς και να του δώσεις ένα γλυκό φιλί για καλημέρα λίγο πριν το αποχωριστείς.

Καλή επιτυχία!