Χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο απογαλακτισμού του μωρού σας!

Δώσε τις σωστές τροφές στο μωρό σου μετά το μητρικό γάλα...
Χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο απογαλακτισμού του μωρού σας!



Όσο το μωράκι σας μεγαλώνει και οι διατροφικές του ανάγκες τροποποιούνται. Γύρω στους 4-6 μήνες έρχεται η χρονική στιγμή να εισαχθούν στο διαιτολόγιο του κι άλλες τροφές, πέρα από το πολύτιμο μητρικό γάλα. Σκεφτείτε ότι τον πρώτο χρόνο το πλασματάκι σας αναπτύσσεται πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο στάδιο της υπόλοιπης ζωής του. Χρειάζεται λοιπόν θρεπτικά συστατικά και ενέργεια από διάφορες διατροφικές πηγές, για να μεγαλώσει σωστά. Ήρθε λοιπόν η ώρα του απογαλακτισμού, της σταδιακής δηλαδή εισαγωγής κι άλλων τροφών στο διαιτολόγιο του, εκτός από το γάλα

Αν μετά την εισαγωγή κάποιας τροφής παρατηρήσετε στο βρέφος εξανθήματα, διάρροια ή έμετο, καταρροή ή δύσπνοια (συμπτώματα πιθανής αλλεργικής αντίδρασης δηλαδή) διακόψτε την τροφή και ενημερώστε τον παιδίατρο.

Μην αφήνετε μόνο το μωρό σας την ώρα που τρώει ή πίνει.

Αποφύγετε τα σκληρά φρούτα και τα άβραστα λαχανικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Δώστε του χρόνο να εξοικειωθεί με το πλαστικό πιατάκι και το κουταλάκι του. Μην το πιέζετε, τις πρώτες μέρες δώστε του μέχρι 2-3 κουταλιές, ώστε να έλθει σε επαφή με το κουτάλι.

Αν το μωρό σας δεν τρώει το φαγητό από το κουτάλι, δοκιμάστε να του δώσετε μικρές ποσότητες με την άκρη του καθαρού δαχτύλου σας. Σταδιακά θα επανέλθετε.

Αφιερώστε του αρκετό χρόνο όταν τρώει.

Μην το ταΐζετε όταν είναι κουρασμένο ή εκνευρισμένο.

Προσπαθήστε να είστε εσείς χαλαροί και ήρεμοι.
Καθίστε να φάτε μαζί με το μωρό σας την ώρα του γεύματος. Είναι ευκαιρία να σας μιμηθεί.

Μην επιμένετε να φάει κάτι αν η γεύση δεν του αρέσει ή δεν θέλει άλλο. Το μωράκι σας πρέπει να νιώσει την ώρα του φαγητού σαν ευχαρίστηση κι όχι σαν κάποια υποχρέωση που του επιβάλλετε.

Εμπιστευτείτε το παιδί σας, τις επιθυμίες του και τις αναπτυξιακές του ανάγκες. Αυτό ξέρει καλύτερα κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεται για να χορτάσει.

Ταΐστε το μωρό σας στο τραπέζι, στο ειδικό καρεκλάκι του, και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή στην βόλτα.

Μην επιβραβεύετε το μωρό, αλλά και το μεγαλύτερο παιδί σας, με το φαγητό. Προσφέρετε του την προσοχή, την αγκαλιά και το χάδι σας.

Μετά το 12ο μήνα μπαίνουν σταδιακά περισσότερες τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού και ταυτόχρονα αρχίζει να δοκιμάζει και τα δικά σας φαγητά. Φροντίζοντας τη δική σας καθημερινή διατροφή θυμηθείτε ότι δίνετε στο παιδί σας σωστές διατροφικές συνήθειες.

Τα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι:
Αλάτι: πάνω από τους 7 μήνες το βρέφος πρέπει να τρώει λιγότερο από 1gr αλάτι την ημέρα. Το γάλα του εμπορίου και του θηλασμού παρέχει τη σωστή ποσότητα αλατιού.

Το αλάτι δεν πρέπει να προστίθεται στο φαγητό και αλμυρά φαγητά, όπως και επεξεργασμένα τρόφιμα, πρέπει να αποφεύγονται.

Ζάχαρη: αποφύγετε να προσθέτετε ζάχαρη και μην δίνετε στα παιδιά γλυκά, διότι προκαλεί παχυσαρκία και τερηδόνα.

Μέλι: το μέλι δεν πρέπει να δίνεται στα βρέφη κάτω του ενός χρόνου.

Ξηρούς καρπούς: μέχρι το παιδί σας να γίνει 6 ετών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί.

Τροφές με χαμηλά λιπαρά: δεν είναι κατάλληλες για παιδιά κάτω των 2 ετών
.

Αγελαδινό γάλα: δεν το δίνουμε μέχρι το παιδί να γίνει ενός έτους.

BABY WORLD 35 JoinUs S1 from join us on Vimeo.