10 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν βγουν οι ταινίες

Δείτε ποιες ταινίες βασισμένες σε μυθιστόρημα έρχονται και διαβάστε το βιβλίο πριν την ταινία. Αν είστε απ’ αυτούς...
10  βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν βγουν οι ταινίες



Χωρίς να θέλω να γίνω αποδέκτης αρνητικών επιφωνημάτων, για μένα ισχύει το εξής: αν υπάρχει η ταινία, γιατί να διαβάσω το βιβλίο; Αλλά, γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχετε κι εσείς, που είστε βιβλιοφάγοι και που όποτε ένα βιβλίο μεταφέρεται σε ταινία δεν έχετε καλύτερο από το να σχολιάζετε πόσο διαφορετική είναι η ταινία και «αυτό δεν υπάρχει στο βιβλίο», «αυτό τ’ αλλάζει όλα».

Για εσάς λοιπόν ακολουθεί η λίστα με τα βιβλία που σίγουρα θέλετε να διαβάσετε πριν γίνουν ταινίες.

1. The Giver

To δυστοπικό μυθιστόρημα της Lois Lowry μεταφέρεται για πρώτη φορά σε ταινία με την Meryl Streep και τον Jeff Bridges. Η ιστορία αναφέρεται σε μια μελλοντική κοινωνία, η οποία στην αρχή παρουσιάζεται ουτοπική, αλλά μετά καταλαβαίνουμε ότι είναι δυστοπική. Τα συναισθήματα έχουν εξαλειφθεί από την ανθρώπινη φύση κι εμείς παρακολουθούμε ένα αγόρι στο 13ο και το 14ο χρόνο ηλικίας του, όταν καλείται να φυλάξει τη μνήμη όλης της ανθρωπότητας μέσα του.

2. Wild

Η Reese  Witherspoon, η οποία επιτέλους επανέρχεται σε ταινίες που της αξίζουν, πρωταγωνιστεί στη μεταφορά του Wild. Το βιβλίο είναι τα απομνημονεύματα της Cheryl Strayed, η οποία αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι με τα πόδια στο μονοπάτι του Pacific Crest, χωρίς όμως να έχει κάνει πεζοπορία ποτέ στη ζωή της. Μιλάμε για μια διαδρομή που φτάνει μέχρι τα 240 χιλιόμετρα κι αυτό για να ξεφύγει από την άσχημη ψυχολογική της κατάσταση.

3. Inherent Vice

H ταινία έχει ήδη ακουστεί με το πρώτο trailer να έχει κυκλοφορήσει πριν λίγες εβδομάδες. Το μυθιστόρημα του Thomas Pynchon είναι noir thriller τοποθετημένο στη δεκαετία του 70 και τη δίκη της Οικογένειας Manson σαν σύγχρονο γεγονός. (Το 1967 ο Charles Manson κατάφερε να περάσει σαν guru με δική του φιλοσοφία, στην πραγματικότητα πολύ κοντά στη Σαϊεντολογία, απέκτησε οπαδούς και τους ονόμασε Οικογένεια Manson). Την ταινία σκηνοθετεί ο Paul Thomas Anderson και πρωταγωνιστεί ο αγαπημένος του πια Joaquin Phoenxi μαζί με τους Josh Brolin, Owen Wilson, Reese Witherspoon και Benicio Del Toro.

4. Serena

H Jennifer Lawrence και ο Bradley Cooper συνεργάζονται για 28η φορά (άντε 3η) στη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ron Rash, τοποθετημένο στην εποχή της Μεγάλης Κρίσης της Αμερικής, τη δεκαετία του 20. Εκείνος είναι ένας μεγιστάνας ξυλείας κι εκείνη η σύζυγος του που έχει βαλθεί να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει ακριβώς ό,τι κι ένας άντρας στη δουλειά.

5. Suite Francaise

Μπορεί η κινηματογραφική του μεταφορά να μην περιλαμβάνει τεράστια χολυγουντιανά ονόματα, όμως η ιστορία του βιβλίου είναι αρκετή για να αξίζει τη προσοχή σας. Το ομώνυμο βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία αγάπης μια Γαλλίδας (στη ταινία η Michelle Williams) κι ενός Γερμανού στρατιώτη στην υπό κατοχή Γαλλία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εκδόθηκε 60 χρόνια αφού η συγγραφέας Irene Nemirovsky πέθανε στο Auschwitz.

6. Child 44

Μάλλον το πιο αναγνωρισμένο βιβλίο της λίστας κι ελπίζω η καλύτερη ταινία. Το μυθιστόρημα του Tom Rob Smith τοποθετείται στη Σοβιετική Ρωσσία του Stalin,  την εποχή όπου υποτίθεται ότι δεν υπάρχει έγκλημα κι επικρατεί ασφάλεια. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο πράκτορας Leo Demidov ο οποίος ερευνά μια σειρά φόνων με θύματα παιδιά. Η ιστορία βασίζεται στη πραγματική ιστορία του δολοφόνου Andrei Chikatilo, ο οποίος καταδικάστηκε και εκτελέστηκε για φόνους 52 παιδιών. Τον Demidov υποδύεται ο Tom Hardy, ενώ συμμετέχουν και οι Gary Oldman, Noomi Rapace και Jason Clarke.

7. Carol (βασισμένο στο βιβλίο The Price of Salt)

Το βιβλίο της Patricia Highsmith, της συγγραφέα του Ταλαντούχου Κύριου Ρίπλεϊ, έχει εκδοθεί και με τους δυο τίτλους και είναι ένα thriller μυθιστόρημα με ηρωίδες δυο ομοφυλόφιλες γυναίκες. Η συγγραφέας εξέδωσε το βιβλίο το 1952 με το ψευδώνυμο Claire Morgan. Στη ταινία θα δούμε τις Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson και τον Kyle Chandler.

8. Trash

To Trash είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Andy Mulligan και επικεντρώνεται στη ζωή τριών παιδιών στην Αφρική, όπου μαζεύουν σκουπίδια για να επιβιώσουν.

9. Truth (βασισμένο στο βιβλίο Truth and Duty)

Δεύτερο αγαπημένο της λίστας, το βιβλίο Truth and Duty έχει γραφτεί από την τηλεοπτική παραγωγό ειδήσεων Mary Mapes και αναφέρεται στην απόλυση εκείνης και του παρουσιαστή Dan Rather επειδή αποκάλυψαν ότι ο George W. Bush δεν πήγε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το cast, με τους Cate Blanchett και Robert Redford στους κεντρικούς ρόλους. Ποιος βάζει στοίχημα ότι η Blanchett πάει για Όσκαρ πάλι;

 

10. Rosewater (βασισμένο στο βιβλίο Then They Came for Me)

Είναι η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του κωμικού παρουσιαστή Jon Stewart (του γνωστού, εκείνου του Daily Show με την υψηλότερη τηλεθέαση σε αμερικανικό talk show). Το βιβλίο είναι στην ουσία τα απομνημονεύματα του Ιρανού δημοσιογράφου Maziar Bahari, ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε για τρεις μήνες. Το μοναδικό πράγμα που θυμάται από τον φύλακα και βασανιστή του ήταν ότι μύριζε ροδόνερο. Τον δημοσιογράφο στη ταινία υποδύεται ο Gael Garcia Bernard.