Γιατί οι γυναίκες νιώθουν χειρότερα όσο ποτέ για το σώμα τους

Τι πάει στραβά και το 80% των γυναικών αποφεύγει να κοιταχτεί στον καθρέφτη;
Γιατί οι γυναίκες νιώθουν χειρότερα όσο ποτέ για το σώμα τους



Πριν μπω στο μπάνιο το πρωί, έριξα μια ματιά στον καθρέφτη μου και σκέφτηκα: «Κορίτσι μου, πρέπει να χάσεις κανένα γραμμάριο, τα μπούτια σου βρίσκονται εκτός ελέγχου». Όμως μετά άρχισα να αναρωτιέμαι «γιατί σκέφτομαι έτσι;». Τι είναι αυτό που μας κάνει να κρίνουμε τόσο αυστηρά το κορμί μας; Έχω ένα υγιές βάρος και πραγματικά θα έπρεπε να αγαπώ και να εκτιμώ το σώμα μου. Για κάποιο λόγο όμως, απλά δεν μπορώ. Και ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι η μόνη.

Το περιοδικό Glamour, λοιπόν, ρώτησε ένα δείγμα 1.000 γυναικών από 18 έως 40 πώς νιώθουν για το σώμα τους. Το 54% των γυναικών δεν είναι ευχαριστημένες με την εμφάνισή τους και το 80% αναφέρει ότι η όψη τους στον καθρέφτη τους κάνει να νιώθουν άσχημα. Επαναλαμβάνω, το 80%! Το περιοδικό είχε κάνει την ίδια ερώτηση το 1984 και μάντεψε: Τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα. 30 χρόνια πριν, το 41% των γυναικών δήλωνε δυσαρεστημένο με το σώμα του του. Τι ήταν αυτό που πήγε στραβά μέσα στα χρόνια; Σύμφωνα με το Glamour, όλο και περισσότερες γυναίκες νιώθουν άσχημα για την εικόνα τους εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:

1. Δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους celebrities, συγκρίνουμε τον εαυτό μας μεταξύ μας.

Προφανώς, αποφασίσαμε ότι είναι κάπως ανόητο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τις ηθοποιούς και τα μοντέλα. Στο κάτω-κάτω εκείνες πληρώνονται για να δείχνουν καλά. Έχουν προσωπικούς σεφ και προπονητές. Ωστόσο, αντικαταστήσαμε τα μη ρεαλιστικά πρότυπα με άτομα που γνωρίζουμε, που βρίσκονται στον περίγυρό μας. Αν οι φίλοι μας στο Facebook και το Instagram δείχνουν καλά γιατί να μην μπορούμε και εμείς;

2. Ζητάμε παντού την επιβεβαίωση

Το Glamour μας αποκαλεί εξαρτημένες από τα…like και εξηγεί ότι ακόμα και όταν μία γυναίκα έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, αν μία από τις φωτογραφίες της δεν συγκεντρώσει αρκετά like ή σχόλια, αρχίζει να αναρωτιέται εάν πράγματι είναι όμορφη.  Το Glamour, επίσης, σημειώνει ότι και οι ίδιοι οι πλαστικοί χειρούργοι έχουν αντιληφθεί ότι η επιθυμία αρκετών γυναικών για κάποια χειρουργική επέμβαση πηγάζει από το γεγονός ότι θέλουν να δείχνουν καλύτερες στα social media.

3. Ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο on-line

Είναι γεγονός ότι 1.8 δισεκατομμύρια φωτογραφίες μοιράζονται καθημερινά σε κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς και δεν βλέπουμε καθεμία από αυτές αλλά είναι αλήθεια ότι περνάμε πάρα πολλές ώρες on-line. 4μιση ώρες είναι ο μέσος όρος του χρόνου που ξοδεύουμε, σύμφωνα με το Glamour. Με προθυμία εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε αμέτρητες φωτογραφίες και όπως καταλαβαίνεις αυτή η η υπερ-έκθεση είναι καταστροφική.

Δεν είμαι ευχαριστημένη με αυτά τα αποτελέσματα και μου φαίνονται τελείως απογοητευτικά. Σκέψου ότι παρόλο που έχουμε κάνει γενναία βήματα μπροστά όσον αφορά στην αποδοχή του σώματός μας, πάντα υπάρχει κάτι που μας αποτρέπει από το να κατακτήσουμε την αληθινή ευτυχία και αυτοεκτίμηση.

Από την Gina Vaynshteyn
Πηγή: hellogiggles.com