Ζήτω οι εσπαντρίγιες: Το υποτιμημένο φετίχ της χρυσής εποχής του Hollywood!

Πως ένα παπούτσι από ψάθα βρέθηκε από τα αζήτητα να παίζει το ρόλο του trendsetter!
Ζήτω οι εσπαντρίγιες: Το υποτιμημένο φετίχ της χρυσής εποχής του Hollywood!



Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Lauren Bacall, η Grace Kelly, ο Salvador Dali και ο Carry Grant; Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, μοιράζονταν την ίδια εμμονή για τις εσπαντρίγιες, απενοχοποιώντας το πρώτερα εξωστρακισμένο αυτό είδος υποδήματος κι αναδεικνύοντας το σε καθοριστικό παράγοντα του μποέμ τρόπου ζωής.

Το απλό αυτό παπούτσι των χωρικών της Καταλονίας, που χρονολογείται από την προϊστορική ακόμα εποχή, έγινε αντικείμενο λατρείας από τους αστέρες της Χρυσής Εποχής του Hollywood, συμβόλων του σεξ και του σουρεαλιστή Νταλί, καθώς και η επιτομή της καλοκαιρινής κομψότητας.

Στο άκουσμα και μόνο της παραπάνω φράσης, το μυαλό βουτάει αστραπιαία σε ταξίδια της μνήμης ανασύροντας την εικόνα της Lauren Bacall να κάνει ποδήλατο στο Key Largo, την ομώνυμη κλασική ταινία του 1947, φορώντας μια λιτή λευκή μπλούζα, μια μίντι φούστα και υφασμάτινες εσπαντρίγιες δεμένες στον αστράγαλο.

Από την άλλη, ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης  Salvador Dali αφήνει τη σφραγίδα του, κάνοντας περιπάτους στα στενά δρομάκια του Port Lligat στις παραθαλάσσιες ακτές της ισπανικής Μεσογείου με ένα μαύρο ζευγάρι πάνινων παπουτσιών από ψάθα. Δεν πρόκειται να τα αποχωριστεί ούτε στα κοσμικά σαλόνια της καλής κοινωνίας κατά την επίσκεψη του στο Παρίσι, μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο το ντύσιμο της παραλίας (όπως θεωρούσαν τις εσπαντρίγιες) στο απόλυτο φανταχτερό statement αξεσουάρ.

Στις μέρες μας πλέον, τόσο οι φωτογραφίες των Bacall και Dali με εσπαντρίγιες όσο και αυτές της Rita Hayworth από τα γυρίσματα της ταινίας «Η Κυρία από την Σανγκάη» το 1947, αποθεώνονται στα κοινωνικά δίκτυα του Tumblr και του Pinterest ως το αδιαμφισβήτητο καλοκαιρινό φετίχ.

Στο πάνθεον των υμνητών της εσπαντρίγιας, συγκαταλέγονται φωτογραφίες της Grace Kelly με τα ηλιοκαμμένα πόδια να κοσμούν τα σχοινένια αυτά παπούτσια, του Picasso που δεν τις αποχωρίζεται ποτέ αν και έχουν ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο της φθοράς τους, του Yves Saint Laurent ως ο πρωτοπόρος που τις συνδύασε με τακούνια στα τέλη της δεκαετίας του 60, καθώς και του Don Johnson στο Miami Vice.

Τον ιδεαλισμό αυτό του παρελθόντος, έρχονται οι μεγάλοι οίκοι μόδας να εκμεταλλευτούν και να αναδείξουν με τις εταιρείες μαζικής ένδυσης να ακολουθούν κατά πόδας, και τις εσπαντρίγιες να ανακυρήσσονται ομόφωνα ως το must have για άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Την αρχή θα κάνει ο οίκος της Chanel με μια κλασική προσαρμογή του υφασμάτινου υποδήματος σε καμβά και ίνες ψάθας από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει το λογότυπο της. Ενώ, εταιρείες με οικολογική συνείδηση όπως η Toms να είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών.

Πράγματι, οι εσπαντρίγιες είναι πανταχού παρούσες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, της μητρόπολης του street style,  ή αλλιώς της μόδας του δρόμου, δημοφιλείς τόσο μεταξύ των hipster όσο και των κολλεγιόπαιδων- καθώς και στους παραθεριστές χλιδάτων θερέτρων όπως το Hamptons.

Λογικό αφού η μαλακή κι άνετη φύση τους, έχουν κατατάξει τις εσπαντρίγιες ως το πιο δημοφιλές υποκατάστατο απέναντι στις σαγιονάρες και τα πέδιλα με λουριά, τα οποία ευθύνονται για την καταπόνηση και παραμόρφωση των κάτω άκρων σε περίπτωση που τύχει και τα φορέσει κανείς για απόσταση μεγαλύτερης των 300 μέτρων!

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, οι εσπαντρίγιες έχουν γίνει έμβλημα του casual chic στιλ και το πολυπόθητο must-have αντρών και γυναικών μόλις οι πρώτες αχτίδες του ήλιου ζεστάνουν την ατμόσφαιρα.

Τι κι αν οι εσπαντρίγιες όταν βραχούν μπορεί να μυρίζουν σαν το πιστό σου κατοικίδιο που μόλις έκανες μπάνιο, και έπειτα μόλις στεγνώσουν να διαλύσουν! Δεν είναι ικανός σαν λόγος να αποτρέψουν την κυριαρχία τους στις μεγάλες πασαρέλες -από του Ralph Lauren και του Emilio Pucci μέχρι των Bottega Venetta και του Christian Louboutin, ανανεώνοντας την εμφάνιση τους με λεπτομέρειες δέρματος, δαντέλας, λαμέ και μιας ατέλειωτης ποικιλίας πολυτελών υλικών κι εκλεπτυσμένων μοτίβων και χρωμάτων.

Η επέλαση τους στην αγορά τα τελευταία χρόνια θεωρείται φυσική, μιας και ήταν ήδη ένα προϊόν με τρομερό branding και διάσημους θαυμαστές που ουσιαστικά δρούσαν σαν διαφήμιση.

Συμπτωματικά, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις εσπαντρίγιες συμπίπτει με την σύγχρονη πολιτισμική τάση που αγκαλιάζει το casual, απαιτώντας ανεπιτήδευτο αποτέλεσμα καθώς πλέον η ανάγκη του ανθρώπου για λειτουργικότητα τείνει να παραγκωνίσει τις πλουραλιστικές επιλογές αλλοτινών εποχών.

Εποχών που έρχονται και ξανάρχονται, επιβεβαιώνοντας το μότο των 90s “Less is more”. Οι εσπαντρίγιες πλέον είναι κάτι παραπάνω από μια απλή λέξη του λεξιλογίου μας. Κρύβουν μια ιστορία τόσο αρχαία όσο κι η ικανοποίηση της ανάγκη των πρώτων ανθρώπων 4 χιλιετίες πριν για ένδυση κι ασφάλεια.

Αν και στην αρχή κάποιοι δίσταζαν να τις δοκιμάσουν έχουν πλέον κερδίσει επάξια τον τίτλο του απόλυτο must του καλοκαιριού, καθώς έχουν κάτι μαγικό: μπορείς να τις φορέσεις με όλα και παντού- είτε επιλέξεις να τις συνδυάσεις με υφασμάτινο παντελόνι ή jeans, με βερμούδα ακόμη και με το μαγιό σου στην παραλία, την πόλη, την έξοδο ή τη δουλειά.

Ακόμα κι αν ήταν υποχρεωτικό να τις φοράς καθημερινά, κάν’ το με στιλ, όπως η θρυλική Lauren Bacall, αφού τίποτα δεν αξίζει όσο η διαχρονική γοητεία του ανέμελου παιχνιδίσματος των αισθήσεων το καλοκαίρι. Εσύ, ακόμη, αντιστέκεσαι;