Όταν το 1978 κυκλοφόρησε το ντίσκο τραγούδι I will survive κανένας δεν περίμενε την απήχηση που θα είχε ή ότι θα γινόταν ο ύμνος των απανταχού χωρισμένων.
Ωστόσο, το κομμάτι αυτό, που καθόρισε την ντίσκο κουλτούρα όσο λίγα, έχει μια πολύ περίεργη ιστορία. Τι κι αν το έχουμε ταυτίσει με την ανάκαμψη μας μετά από το τέλος μιας σχέσης, η πραγματικότητα είναι ότι γράφτηκε για έναν τελείως διαφορετικό λόγο: τις δυσκολίες στις ζωές των ανθρώπων.
Ναι, καλά διάβασες. Το κομμάτι γιορτάζει την ανθρώπινη δύναμη κι αντοχή μπροστά στις δυσκολίες και εις πείσμα καιρών και συνθηκών διατρανώνει ότι θα επιβιώσουμε!
Στην κατάσταση που είμαστε σαν χώρα, ταιριάζει γάντι. Μήπως να το σκεφτόμασταν να γίνει το νέο μας μότο στις διαδηλώσεις για τα μέτρα;
Πίσω στα 70s
Το κομμάτι κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1978 και όταν η Gloria Gaynor έκανε τα φωνητικά για του hit κατετεθέν της, ήταν πράγματι σε κρίση, αλλά δεν ήταν μια ρομαντική.
Τι κι αν ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες τραγουδίστριες στο ραγδαία αναπτυσσόμενο μουσικό στερέωμα της disco, η «Η Βασίλισσα της Disco», όπως την είχαν χαρακτηρίσει οι New York Times μετά από μια συναυλία της στο Queens, βίωνε την απόγνωση και το άγχος για την καριέρα της που παρουσίαζε σημάδια καμπής.
Χωρίς υπερβολές αυτό το τραγούδι ήταν η τελευταία ευκαιρία της Gaynor για να κάνει την πολυπόθητη επιτυχία. Σε αυτήν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βρισκόταν, είχε ένα τρομακτικό ατύχημα πέφτοντας από τη σκηνή, που την άφησε με σοβαρές κακώσεις του νωτιαίου μυελού.
Εντωμεταξύ, οι συνθέτες του κομματιού Freddie Perren και Dino Fekaris ήταν αντιμέτωποι με τα δικά τους επαγγελματικά αδιάξοδα, καθώς είχαν να κάνουν επιτυχία πολλά χρόνια και οι υπεύθυνοι της δισκογραφικής με την οποία είχαν συμβόλαιο είχαν θέσει οικονομικές ρήτρες για την περίπτωση που το μουσικό δίδυμο δεν καταφέρει να παράγει τα επόμενα hit.
Κάποιοι λένε ότι το I will survive γράφτηκε πολύ πριν μπει η Gaynor στη συγκεκριμένη ιστορία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το τραγούδι γράφτηκε κατά παραγγελία στο στούντιο.
Ο συνδυασμός του εναλλακτικού του ήχου, τα φωνητικά και το ασυνήθιστο μινόρε της Gaynor έκαναν αυτή τη χορευτική μπαλάντα ορόσημο του δυναμισμού και της αποφασίστικότητας απέναντι σε ζωφερές καταστάσεις. Όμως, η ιστορία προς τη δόξα ξεκίνησε όταν ο DJ του θρυλικού Studio 54, Richie Kaczor, το άκουσε και έγινε ο πρώτος DJ στην Αμερική που αναγνώρισε τις δυνατότητές του.
Δεν περνάει λίγος καιρός, και όλοι οι DJ στην Αμερική το αποθεώνουν, ενώ οι πωλήσεις του εκτοξεύονται μέχρι το τέλος της χρονιάς κάνοντας ρεκόρ με 2 εκατομμύρια αντιτυπα.
Το κομμάτι I Will Survive αγαπήθηκε από τις γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τον εαυτό τους και πάλι μετά από μια κακή σχέση. Και ενώ η disco μουσική σύντομα θα αρχίσει να φθίνει, η Gaynor και το τραγούδι σήμα κατατεθέν της εδραιώνονται στην ιστορία της ποπ μουσικής, αποδεικνύοντας τη δύναμη της θετικής σκέψης που μπορεί να λειτουργήσει για οποιοδήποτε πρόβλημα και προβληματισμό μας.
Η απήχηση του φαινομένου I will survive
Αν και γίνεται εξωφρενικά δημοφιλές με τις single γυναίκες στα μπαρ, ειδικά μετά που τα καραόκε γίνονται γνωστά κι έξω από την Ιαπωνία, η LGBT κοινότητα ολόψυχα ενστερνίζεται το μήνυμα ότι «Θα επιβιώσει» από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του κομματιού.
Από την άλλη, η επιδημία του AIDS από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ενίσχυσε την πραγματική ανάγκη για τους ομοφυλόφιλους-κι όχι μόνο- να έχουν ένα ύμνο επιβίωσης, και αρκετές gay ομάδες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ονομάσει το τραγούδι ως το νούμερο ένα gay ύμνο όλων των εποχών.
Ακόμα, η Gaynor έχοντας εξασφαλίσει εισιτήριο διαρκείας προς τη δόξα και τη δια βίου φήμη της, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το τραγούδι ως ένα ευαγγελικό εργαλείο για να διαδώσει το μήνυμα της θρησκείας, μια κίνηση η οποία δεν βρίσκει σύμφωνη τους θαυμαστές της. Τέλος, έχει, επίσης, συγγράψει ένα βιβλίο με τίτλο We Will Survive, στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς πώς το τραγούδι βοήθησε τους θαυμαστές της στις δύσκολες στιγμές τους.