Donald Trump: Ένας υποψήφιος πρόεδρος βγαλμένος από σαπουνόπερα

Όλα πρέπει να ξέρεις για τον αμερικανό μεγιστάνα που υπόσχεται να ξανακάνει την Αμερική "σπουδαία".
Donald Trump: Ένας υποψήφιος πρόεδρος βγαλμένος από σαπουνόπερα



Στις 14 Ιουνίου 1946 γεννιέται το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας των Frederick C. και Mary MacLeod Trump. Ο πατέρας του μεγαλομεσίτης στο επάγγελμα, αποτελεί πηγή έμπνευσης για το γιο του. Μόνο που ο Donald είναι από αυτά τα παιδιά που οι στόχοι και τα όνειρα του ξεπερνούν αυτά των πρεσβυτέρων τους. Δεν ξεκίνησε από το μηδέν αλλά έφτασε στο άπειρο. 

Λίγο πολύ η ιστορία του είναι γνωστή κι αν γραφόταν τώρα, θα ήταν με αριθμούς και όχι με λέξεις. Ψάχνοντας για αυτόν πληροφορίες, βλέπεις δολάρια και κάποια αρκετά μηδενικά δίπλα από το όνομά του. Αλλά ποιος είναι τελικά ο νέος υποψήφιος που διακδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και κατ’ επέκταση και την Προεδρία της Αμερικής το 2016;

Με ζωή βγαλμένη σαν από σαπουνόπερα και πρωταγωνιστές ουρανοξύστες, γυναίκες, τηλεοπτικά show, καλλιστεία και αρκετά εκαταμμύρια, ο Donald Trump είναι ένας από τους πιο γνωστούς αλλά και (για πολλούς) αντιπαθείς ανθρώπους των ΗΠΑ. 

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις πολλές πληροφορίες που αξίζει κανείς να γνωρίζει για τον μελλοντικό (;) Πρόεδρο της Αμερικής: 

- Ως παιδί είναι πολύ ατίθασος και μπλέκει συνέχεια σε μπελάδες, γι' αυτό και οι γονείς του τον στέλνουν σε στρατιωτική σχολή, στα 13 του μόλις χρόνια. Αποφοιτά το 1964 και στη συνέχεια σπούδάζει στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Παίρνει το πτυχίο του στα οικονομικά, το 1968.

- Στα 25 του μετακομίζει στο Manhattan, όπου έρχεται σε επαφή με σπουδαίους ανθρώπους που τον βοηθούν να αποκτήσει έναν ισχυρό κοινωνικό κύκλο. Το 1980, η κίνησή του να εντάξει το ξενοδοχείο Commodore στον όμιλο Grand Hyatt, αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική του επιτυχία, η οποία τον καθιστά έναν από τους πιο γνωστούς real estate developer της πόλης του.

- Το 1977 παντρεύεται το μοντέλο από την Τσεχία Ivana Zelnickova Winklmayr, με την οποία κάνει τρία παιδιά. Μένουν παντρεμένοι μέχρι το 1992.

- Η Ιvana κερδίζοντας $20 εκατομμύρια από το διαζύγιό της με τον μεγιστάνα, συμβουλεύει (με μια ατάκα που θα μείνει στην ιστορία) όσες χωρίζουν από αντίστοιχα πλούσιους συζύγους "Don't get mad. Get everything". 

- Παρά τις οικονομικές αναποδιές που τον οδηγούν να φλερτάρει κάποιες φορές με τη χρεοκοπία, ο Trump ως σπουδαίο επιχειρηματικό μυαλό (και με αρκετή τύχη και διασυνδέσεις), επανέρχεται και σήμερα έχει στην κατοχή του 100 εταιρίες, αξίας περίπου $4 δισεκατομμυρίων.

- "Μια μικρή τρύπα μπορεί να βουλιάξει ένα ολόκληρο καράβι", έχει πει σχολιάζοντας τις δύσκολες επιχειρηματικές στιγμές που έζησε. 

- Ο "Trump World Tower", ουρανοξύστης 72 ορόφων ήταν ο υψηλότερος του κόσμου, μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. 

- Το 2004, αποκτά το δικό του reality show, με τίτλο “The Apprentice”, στο κανάλι NBC. Στο "παιχνίδι" συμμετέχουν 16 έως 18 υποψήφιοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διαγωνίζονται με σκοπό να αποδείξουν ότι αξίζουν μια θέση στις επιχειρήσεις Trump, με ετήσιο συμβόλαιο $250.000. Το επεισόδιο λήγει πάντα με την ατάκα του Donald "You're fired", όταν μένει ένας παίκτης λιγότερος. Η αμοιβή του ιδίου ανέρχεται σε $375.000 ανά επεισόδιο.

- Τα ρατσιστικά σχόλια του Trump έχουν πολλές φορές απασχολήσει τα media. Ένα εξ αυτών, για τους Μεξικανους μετανάστες, του στερεί στις 29 Ιουνίου, τη θέση του στην εκπομπή, καθώς το NBC ανακοίνωσε ότι λύνει κάθε επιχειρηματικό δεσμό μαζί του.

- Ωστόσο η συμμετοχή του στο διάσημο reality, του χαρίζει το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk Of Fame, το 2007.

- "Αξίζω $10 δισεκατομμύρια", δηλώνει κάποια στιγμή σε συνέντευξή του στο CNN. 

- Δεν πίνει ποτέ αλκοόλ, λόγω του "μαθήματος" (όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος) που πήρε από τον αδερφό του, ο οποίος πέθανε εξαιτίας του αλκοολισμού.

- "Όλα στη ζωή είναι θέμα τύχης", έχει παραδεχτεί.

- Μεταξύ άλλων είχε κάποτε τη δική του αεροπορική εταιρία, που (φυσικά έφερε το όνομά του).

- Το 1990 κάνει cameo εμφάνιση στην ταινία "Ghosts Can't Do It", για την οποία θα κερδίσει αργότερα το βραβείο Razzie, ως Χειρότερος Ηθοποιός σε Δεύτερο ρόλο.

- Έχει τα δικαιώματα του διαγωνισμού Miss USA και Miss Universe από το 1996.

- "Η εκλογή του Barack Obama ήταν μια παρωδία και απάτη", έχει δηλώσει για την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ. 

- Ο πατέρας του, όταν ο νεαρός Τrump ξεκίνησε να δουλεύει μαζί του, είχε πει "Ό,τι πιάνει στα χέρια του, γίνεται χρυσός". True Story.

- Έχει δικό του επιτραπέζιο, που φέρει το όνομα “Trump the Game". Κυκλοφόρησε το 1988 και απαιτεί από τους παίκτες να κάνουν επενδύσεις (real estate) αποφεύγοντας την χρεοκοπία.

- Φημολογείται ότι κάπου στα 90's έβγαινε με την Anne Nicole Smith.

Μια ζωή γεμάτη ίντριγκες, δολάρια, επιτυχίες, αποτυχίες. Αλλά πάντα με το απαραίτητο glamour. Ο Donald Trump έχει απασχολήσει τα media από τις επιχειρηματικές του κινήσεις, μέχρι τους κατά καιρούς έρωτές του, τις προκλητικές ατάκες του (βλέπε τις τελευταίες ρατσιστικές), το ατίθασο και κακοβαμμένο του μαλλί αλλά και την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία των ΗΠΑ, με το μότο "Aς ξανακάνουμε την Αμερική σπουδαία". Μια ζωή που θα γινόταν μια υπέροχη σαπουνόπερα με αρκετό σασπένς.

Αντί επιλόγου, η κοσμοθεωρία του, όπως ο ίδιος την έχει εκφράσει "As long as you are going to be thinking anyway, think big".     

Tags: