Οscar de la Renta: Ο θρυλικός σχεδιαστής που λάτρευε τις γυναίκες!

Το στιλ, τα αποφθέγματα, οι μούσες και τα φορέματα που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία της μόδας!
Οscar de la Renta: Ο θρυλικός σχεδιαστής που λάτρευε τις γυναίκες!



Μοναδικός, αξεπέραστος, φινετσάτος, χαρισματικός, ξεχωριστός… Όσες λέξεις κι αν προσπαθήσεις να επιστρατεύσεις για να περιγράψεις τα έργα και τις ημέρες του ταλαντούχου κύριου de la Renta, δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Ο Oscar de la Renta, που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 22 Ιουλίου 1932, ήταν ένας από τους τοπ πέντε designers της υψηλής ραπτικής, που λάτρεψε τις γυναίκες περισσότερο από όσο τον λάτρεψαν εκείνες. Ως αντάλλαγμα, τον αποθέωσαν. Κι εκείνος τις έκανε να νιώθουν μοναδικές, σαν σύγχρονες Σταχτοπούτες.

Παρόλο, που τον περασμένο Οκτώβριο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών από καρκίνο με τον οποίο είχε διαγνωσθεί το 2006, το εικονικό στιλ του οίκου του, τα αποφθέγματα, οι μούσες και τα φορέματα του συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία.

Σχεδιαστική ταυτότητα

Από μικρή ηλικία ακόμα η καλλιτεχνική φύση του είναι αδύνατο να χαλιναγωγηθεί. Μόλις τελειώνει το σχολείο, πάει στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου το ταλέντο του θα του αποφέρει σύντομα τα πρώτα κέρδη σκιτσάροντας ρούχα για περιοδικά κι εφημερίδες. Το πρώτο του φόρεμα το ράβει σε ηλικία 19 ετών όταν η σύζυγός του Πρέσβη της Αμερικής στην Ισπανία, Francesca Lodge, του ζητάει να σχεδιάσει ένα για την κόρη του (φωτογραφία κάτω).

Ξεκινώντας από την Elizabeth Arden, η συμβολή του είναι καθοριστική στην εξέλιξη μεγάλων οίκων υψηλής ραπτικής όπως οι Balenciaga, Lanvin και Balmain, κι ο Oscar de la Renta γίνεται διάσημος στο ευρύ κοινό όταν τη δεκαετία του 60 ντύνει τη Jackie Kennedy και ιδρύει το δικό του label.

Η Anna Wintour εξυμνεί το στιλ του χαρακτηρίζοντας τον ως τον «γαλαζοαίματο» της αμερικανικής βιομηχανίας μόδας, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί άλλο τέτοιο ταλέντο με το δικό του χάρισμα.

Ο de la Renta προσαρμόζεται στα στιλ κάθε εποχής και δεκαετίας, αναπροσδιορίζοντας τα. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται οι πρώτες κυρίες της Αμερικής, τον τρόπο που εμφανίζονται οι μεγάλες σταρ στο κόκκινο χαλί, καθώς και τον ορισμό του καλού ντυσίματος.

Στις κολεξιόν του πάντα κυριαρχούν τα χρώματα, ο όγκος κι ο πλουραλισμός των πολυτελών υλικών. Κάνει το  σατέν, το μετάξι, την οργάντζα, το δέρμα, τις δαντέλες και τα τούλια σύμμαχο κάθε γυναίκας, αναδεικνύοντας τη θηλυκότητα κι αγκαλιάζοντας την sexy πλευρά της.  

Ενώ, κάποιοι σχεδιαστές χρησιμοποιούν το σώμα μιας γυναίκας ως ένα καμβά για να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από τη μόδα, κι άλλοι απολαμβάνουν να τις ντύνουν κολακευτικά, διαχρονικά κι άκρως θηλυκά. Ο De la Renta ισορροπούσε δεξιοτεχνικά ανάμεσα στα δύο, με το πάθος του να έχει συλλάβει την ουσία της σύγχρονης θηλυκότητας στα σχέδια του.

Μούσες

Η Jackie Kennedy ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που τον εμπιστεύτηκαν, κάνοντας την αρχή για μια πληθώρα άλλων διάσημων και πλούσιων να τον ακολουθούν ευλαβικά. Ανατρέποντας πάντα τους όρους του παιχνιδιού της μόδας, ενώ παράλληλα ήταν ο μεγάλος ρυθμιστής, για πέντε δεκαετίες δεν θα υπάρξει γυναίκα που θα θεωρείται ότι έχει φτάσει στην κορυφή της καταξίωσης και δεν θα έχει φορέσει φόρεμα, νυφικό ή prêt-a-porter κομμάτι του.

(Με την Audrey Hepburn το 1988)

Γίνεται ο αγαπημένος των πρώτων κυριών της Αμερικής -Jackie Kennedy, Nancy Reagan, Hillary Clinton και Laura Bush- αλλά και μεγάλων σταρ, starlet, βαθύπλουτων κυριών, jetsetters και μανιακών fashionistas σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

(Με τη Nancy Reagan το 1988)

Eνδεικτικά, θα ντύσει τις Audrey Hepburn, Cameron Diaz, Nicole Kidman, Oprah Winfrey, Kristen Stewart, Penelope Cruz, Jessica Chastain και Kate Bosworth, με την επιτομή, αν όχι τον ορισμό, του haute couture.

To όνομά του έφτασε να είναι συνώνυμο με την υψηλή ραπτική που ένα ολόκληρο επεισόδιο του “Sex and the City” ήταν βασισμένο στο μίντι κόκκινο φόρεμα που η Carrie Bradshaw επρόκειτο να λάβει ως δώρο από τον σύντροφο της, Aleksandr Petrovsky.