Η Elizabeth Taylor καθιερώθηκε ως το απόλυτο σύμβολο σεξ, όταν το 1963 πρωταγωνίστησε στο ιστορικό δράμα εποχής Cleopatra, ενσαρκώνοντας την τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα VII με τη θρυλική σεξουαλικότητα, τα καπρίτσια και μια ζωή γεμάτη ανατροπές, προδοσίες και πάθη. Όπως, άλλωστε και της Liz Taylor, τόσο στη μεγάλη οθόνη όσο και πίσω από τα γυρίσματα της κλασικής πλέον ταινίας.
Έτσι, με αφορμή το θάνατο της original…Κλεοπάτρας που οι ιστορικοί θεωρούν ότι συνέβη αυτές τις καυτές μέρες του καλοκαιριού το 30π.Χ., το #FollowMe θυμάται άγνωστα στοιχεία και fun facts της μεγαλειώδης παραγωγής που έβαλε την ιστορία της σε κάθε σπίτι!
- Λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό, η Cleopatra είναι μια από τις ακριβότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Αρχικά το ταπεινό budget ήταν 2 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τελικά εκτοξεύτηκε στα 44 εκατομμύρια. Δηλαδή, στο αστρονομικό ποσό των 335 εκατομμυρίων δολαρίων με σημερινά δεδομένα. Μόνο το budget για τα κοστούμια της ήταν 194.800 δολάρια, που αντιστοιχούν σε 1.500.000 δολάρια σήμερα.
- Ένας από τους λόγους που η ταινία έχει χαρακτεί στη μνήμη μας είναι το ειδύλλιο που αναπτύχθηκε μεταξύ της Elizabeth Taylor και του Richard Burton τόσο στην οθόνη όσο κι εκτός οθόνης. Είχαν γνωριστεί 10 χρόνια νωρίτερα, και η ίδια τότε τον είχε χαρακτηρίσει «αγροίκο και κάφρο». Άλλαξε, όμως, στάση όταν στα γυρίσματα είχε ένα μικροατυχηματάκι και εκείνη προσφέρθηκε από μόνη της να τον φροντίσει και να του κάνει τσάι!
- Αρχικά η ταινία προοριζόταν να έχει και συνέχεια. Η πρώτη θα ήταν το «Cesar and Cleopatra» και μετά η «Antony and Cleopatra». Τελικά, συμπτύχθηκαν σε μια γιατί το στούντιο ήθελε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τη δημοσιότητα του ειδυλλίου Taylor-Burton.
- Η Elizabeth Taylor ήταν η πρώτη ηθοποιός που η αμοιβή της ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια, ποσό ανήκουστο για την εποχή. Τελικά, η ταινία της απέφερε 7 εκατομμύρια δολάρια (51 εκατομμύρια σε σημερινά λεφτά) όσο κι αν το συμβόλαιο της εγγυούνταν 50.000 δολάρια την εβδομάδα σε περίπτωση που τα γυρίσματα διαρκούσαν πάνω από 16 εβδομάδες (που φυσικά συνέβη) συν το 10% των καθαρών κερδών της ταινίας.
- Πριν πάρει τον ρόλο η Taylor, τα κινηματογραφικά στούντιο είχαν σκεφτεί για Κλεοπάτρα τις Sophia Loren, Joan Collins και Dorothy Dandridge.
- Στο ξεκίνημα των γυρισμάτων, η Taylor παραλίγο να πεθάνει από πνευμονία. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε τραχειοτομή για αν σωθεί η ζωή της. Τα σημάδια των τομών είναι εμφανή σε αρκετές σκηνές της ταινίας. Η παραγωγή έπρεπε να μεταφερθεί από το Λονδίνο στη Ρώμη καθώς ο βρετανικός καιρός δεν βοηθούσε στην ανάρρωση της.
- Για να κρατήσουν την Taylor ικανοποιημένη, η παραγωγή της 20th Century Fox είχε δώσει εντολή να έρχεται ντελίβερι αεροπορικά το αγαπημένο της πιάτο chili από το εστιατόριο Chasen’s του Beverly Hills στη Ρώμη. Αυτό θα πει από την παραγωγή στην κατανάλωση!
- Εκτός τα 26 χιλιάδες κοστούμια που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της ταινίας, απαιτήθηκε η κατασκευή 79 σετ σκηνικών, προκαλώντας έλλειψη κατασκευαστικών υλικών στην Ιταλία. Σημειωτέον, πολλά από τα σκηνικά που είχαν φτιαχτεί στο Λονδίνο δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στη Ρώμη, κι εκεί χρειάστηκε να ξαναφτιαχτούν όλα από την αρχή. Ναι, πολλά έγιναν δύο φορές.
- Η θεαματική σκηνή της εισόδου της Κλεοπάτρας στη Ρώμη, που για την ολοκλήρωση απαιτήθηκαν χιλιάδες κομπάρσοι, έπρεπε να ξαναγυριστεί γιατί ένας φαινόταν στην οθόνη να πουλάει παγωτό!
- Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Αίγυπτο, της απαγορευόταν η είσοδος σε πολλά μέρη λατρείας λόγω διαφορετικής θρησκείας. Το 1959 ασπάστηκε τον Εβραϊσμό, λίγο πριν τον γάμο της με τον Eddie Fisher.
- Τι κι αν η Κλεοπάτρα ήταν η ταινία με τα μεγαλύτερα κέρδη για το 1963, το τεράστιο budget της χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να βγάλει τα λεφτά της.
- Η 20th Century Fox σχεδόν χρεοκόπησε. Το στούντιο αναγκάστηκε να παύσει τη λειτουργία του για 6 μήνες αφήνοντας 2.000 ανθρώπους άνεργους. Η ταινία που έσωσε την 20th Century Fox από το σφράγισμα ήταν η κυκλοφορία της ταινίας «Η Μελωδία της Ευτυχίας» το…1965.
- Η κάπα της Taylor από χρυσό 24 καρατίων ήταν σχεδιασμένη όπως τα φτερά ενός φοίνικα, κι ήταν περίτεχνα ραμμένη με λεπτές λωρίδες χρυσού δέρματος και διακοσμημένη με χιλιάδες πούλιες, παγιέτες και χάντρες. Η θρυλική πλέον κάπα πωλήθηκε το 2012 σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 59.375 λιρών. Μέχρι τότε ήταν φυλαγμένη σε μια ντουλάπα από κέδρο τυλιγμένη προσεκτικά σε ρυζόχαρτο.
- Η ταινία ήταν υπερπαραγωγή από κάθε άποψη. Ακόμα κι ενδυματολογικά. Συνολικά ράφτηκαν πάνω από 26.000 κοστούμια, ενώ η ίδια η Taylor άλλαξε 65 φορές -ρεκόρ για την εποχή εκείνη- ανεβάζοντας κατακόρυφα το budget παραγωγής.
- Η ενδυματολόγος Renie Conley κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Σχεδιασμού Κουστουμιών το 1963 για τα συγκλονιστικά φορέματα της Taylor, που δεν είχαν καμία ιστορική ακρίβεια, αλλά τόνιζαν την ομορφιά και τη σεξουαλικότητα της ηθοποιού.
- Ενδυματολογικά η ταινία έγινε ορόσημο στο χώρο της μόδας, κάνοντας διάσημα τα δαχτυλίδια με φίδια, τα γεωμετρικά κουρέματα, τα μάξι φορέματα, αλλά και το μακιγιάζ των ματιών της Κλεοπάτρας. Ενδεικτικά, η Revlon είχε κυκλοφορήσει διαφήμιση που λάνσαρε το στιλ “Sphinx Eyes”.
- Ο στρατός των…κομπάρσων μόνο χρειάστηκε 8.000 ζευγάρια παπουτσιών, ενώ οι μπότες που φορούσε ο Richard Burton ήταν αυτές που είχαν ξεμείνει από την προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια να γυριστεί η ταινία.
- Οι γυναίκες guest παραπονιούνταν για τα υπερβολικά κολλητά κι αποκαλυπτικά κουστούμια τους, γιατί έλεγαν ότι προκαλούσαν τους άνδρες συναδέλφους τους με αποτέλεσμα διάφορα χεράκια να περιπλανιούνται αδιάκριτα. Τελικά η παραγωγή αναγκάστηκε να προσλάβει ειδικό φρουρό για να προστατεύει τις κοπέλες!
Bonus… Ήξερες ότι…
Η Elizabeth Taylor κυκλοφόρησε σε κούκλα Barbie ως Κλεοπάτρα, και πλέον εννοείται ότι είναι συλλεκτική.
Ακόμα κι αν δεν έχεις δει ολόκληρη την ταινίας, μπορείς να πάρεις μια μικρή γεύση από το μεγαλείο και την πολυδάπανη παραγωγή της Cleopatra, μόνο από το παρακάτω βίντεο:
Αντάξιο μιας πραγματικής βασίλισσας!