Είναι Μάιος του 1968 και ο John Lennon αποφασίζει να χωρίσει τη σύζυγό του Cynthia. Έχει μόλις ερωτευθεί την Yoko Ono. Η απόφασή του αυτή δεν επηρεάζει μόνο την επί 10 χρόνια σύντροφό του, αλλά και τον γιο τους Julian.
Ο Paul McCartney, έχοντας πολύ καλές σχέσεις με τη Cynthia, αποφασίζει να την επισκεφθεί στο σπίτι της στο Kenwood. Ανήσυχος για το πως έχει πάρει την είδηση του χωρισμού ο μικρός Jullian, στη διαδρομή, γράφει σε ένα τετράδιο λίγα λόγια συνοδευόμενα από μια μελωδία. Ο τίτλος είναι "Ηey Jules" και ο σκοπός των αραδιασμένων λέξεων είναι να εμψυχωθεί ο πληγωμένος Julian.
"Το τραγούδι ξεκίνησε με την ατάκα "Hey Jules, don't make it bad, take a sad song and make it better", θέλοντας να του πω να πάρει αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής του και να την κάνει καλύτερη. Ήξερα ότι δεν θα είναι εύκολο για αυτόν. Πάντα για τα παιδιά είναι δύσκολοι οι χωρισμοί", δηλώνει μια τριακονταετία μετά ο Paul McCartney σε συνέντευξή του.
Γιατί όμως το Jules έγινε Jude; "Η αρχική ιδέα είχε τον τίτλο "Hey Jules" και την είχα σχεδόν έτοιμη μέχρι να φτάσω εκεί… Στη συνέχεια, το άλλαξα σε Jude. Ακουγόταν καλύτερο". Η Cynthia ανακαλώντας εκείνο το απόγευμα που ο Paul τραγούδησε για πρώτη φορά αυτή την τεράστια (μελλοντικά) επιτυχία των Beatles, στον πληγωμένο γιο της, συγκινείται. "Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ενδιαφέρον και τη φροντίδα που έδειξε τότε ο Paul για τους δυο μας".
Το "Hey Jude" πριν μπει στο στούντιο, τραγουδιέται από τον McCartney σε φίλους και γνωστούς, σε σπουδαίους μουσικούς αλλά και ερασιτέχνες του χώρου. Σε μουσικά στούντιο και τοπικές pub. Οι εντυπώσεις είναι κάτι περισσότερο από θετικές και η ηχογράφηση και κυκλοφορία του, είναι μονόδρομος.
Το αισιόδοξο "Hey Jude" κυκλοφορεί τελικά στις 26 Αυγούστου 1968, παιγμένο (τότε) μόνο με τη φωνή του McCartney και τη συνοδεία πιάνου. Τα "Σκαθάρια" πιστεύουν τόσο σε αυτό το κομμάτι, που είναι και το πρώτο single που εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με τη δισκογραφική Apple Records. Με διάρκεια που ξεπερνά τα επτά λεπτά, αποτελεί το μεγαλύτερο (σε διάρκεια πάντα) single που άγγιξε ποτέ το Νο1 των βρετανικών chart.
Στην άλλη μεριά του ωκεανού, μιλώντας για το κοινό της Αμερικής, το "Hey Jude" τιμάται στην πρώτη θέση για εννιά συνεχόμενες εβδομάδες. Το single πούλησε περίπου οκτώ εκατομμύρια κόπιες παγκοσμίως και θεωρήθηκε από μουσικά περιοδικά, κριτικούς και κοινό, ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια όλων των εποχών.
ΥΓ: Ο John Lennon σε συνέντευξή του το 1980, παρά την εξήγηση του Paul, δηλώνει ότι ακόμα πιστεύει πως πριν 12 χρόνια το τραγούδι είχε γραφτεί για εκείνον και τη Yoko. "Ξέρω ότι ακούγομαι σαν αυτούς τους fan που ερμηνεύουν κατά βούληση, αλλά μπορείς να ακούσεις ότι αυτό το τραγούδι είναι για μένα. Το "Hey Jude" μάλιστα μου ακούγεται περισσότερο σαν "Hey John", παροτρύνοντάς με υποσυνείδητα να "ζήσω" τον έρωτά μου με την Yoko".
Εδώ ο John έπεσε έξω.