Tom Ford: Ο sexy προβοκάτορας του στιλ έχει γενέθλια και κλείνει τα 54!

Η ζωή, οι ατάκες και τα fun facts του designer που ποθήσαμε!
Tom Ford: Ο sexy προβοκάτορας του στιλ έχει γενέθλια και κλείνει τα 54!



Χαρισματικός, εμμονικός, σοκαριστικά ειλικρινής, sex symbol και μούσα του εαυτού του! Κλασική περίπτωση ψώνιου, αλλά από τις καλές - αυτές με αιτιολογία! Βλέπεις, όταν ο Tom Ford γεννήθηκε, όλες οι Μοίρες και η θεά Τύχη του άνοιξαν πόρτα για τη επιτυχία. Έτσι, το #FollowMe γιορτάζει τα γενέθλια του πιο sexy σχεδιαστή της βιομηχανίας της μόδας με ένα μικρό αφιέρωμα στον πιο ταλαντούχο δικτάτορα του στιλ!

Who’s who…

O Tom Ford γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 27 Αυγούστου του 1961, στο Τέξας. Ανήκει σε αυτήν τη θαυμαστή κατηγορία ανθρώπων που ό,τι κι αν βάλει στο μυαλό του το πετυχαίνει.

Πρώην απόφοιτος της αρχιτεκτονικής με χόμπι τη μόδα κι ελάχιστη εμπειρία πάνω στο αντικείμενο, ο Ford είναι διάσημος καθώς έσωσε τον οίκο του Gucci από τον αφανισμό το 1994 (όπου παρέμεινε για μια δεκαετία), μεταμορφώνοντας τον σε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμιστές του χώρου.

Πλέον υπερήφανος ιδιοκτήτης της δικής του φίρμας μόδας, έχει χαράξει νέα μονοπάτια στο στιλ υιοθετώντας ένα κομψό καινοτόμο ύφος, που αμέτρητες διασημότητες σπεύδουν να αποθεώσουν κάθε σεζόν.

Αλλά εκτός αυτού, έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα εξίσου καλά, όπως είναι η φωτογραφία και το σινεμά. Επίδοξος σκηνοθέτης, από τότε που έπαιρνε μέρος σε διαφημίσεις πριν από πολλά χρόνια, είναι πλέον το αφεντικό στη δική του εταιρεία παραγωγής και προτεινόμενος για Όσκαρ σκηνοθέτης στην ταινία του ‘A Single Man’.

Με τον κινηματογράφο και τη μόδα ως τις κύριες σταθερές του, ο Tom Ford αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές κι επιδραστικές προσωπικότητες της ποπ κουλτούρας σήμερα.

Η εκκεντρική γιαγιά μούσα

Στην εφηβεία του, μετακομίζουν οικογενειακώς στην Santa Fe, όπου έμενε η γιαγιά του. Στο προσωπό της ο Tom Ford βρήκε ένα μεγάλο σύμμαχο και την έμπνευση όπως έχει δηλώσει.

«Η γιαγιά Ruth ήταν μια ενεργητική, larger–than–life κυρία. Είχε φανταχτερά καπέλα, ογκώδη χτενίσματα, ψεύτικες βλεφαρίδες και μεγάλα σκουλαρίκια από πρες παπιέ. Ήταν το στιλ του ανθρώπου που σου έλεγε ‘Σου αρέσει αυτό, αγάπη μου; Πήγαινε, λοιπόν, και πάρε δέκα’. Ήταν τόσο υπερβολική και ανοιχτή με έναν τρόπο ζωής πολύ πιο glamorous από των γονιών μου-απλά ήθελε να διασκεδάζει» είπε ο Ford για εκείνη στον συγγραφέα του βιβλίου House of Gucci που είχε επιμεληθεί.

Ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που πήρε από τη γιαγιά Ruth ήταν η σημασία της έκφρασης. Όπως είχε εξομολογηθεί στο περιοδικό Texas Monthly το στιλ της γιαγιάς του τον είχε επηρεάσει στις συλλογές του «Τα πρότυπα ομορφιάς που λαμβάνεις κατά την παιδική σου ηλικία παραμένουν αναλλοίωτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου».

Ο Andy Warhol, το Studio 54 & οι διαφημίσεις

Μετά το λύκειο, ο Tom Ford έφυγε στην Νέα Υόρκη, όπου άλλαξε τρία πανεπιστήμια μέχρι να καταλήξει στο διάσημο Parsons College από το οποίο αποφοίτησε. Εκεί, όλη του η ζωή άλλαξε όταν γνώρισε τον Andy Warhol σε ένα πάρτι που τον μύησε στη μαγική νυχτερινή ζωή του Studio 54. Ο Ford έγινε θαμώνας κι έτσι άρχισε να χάνει μαθήματα λόγω των ξενυχτιών.

Σημειωτέον τότε ξεκίνησε η εμμονή του με τη συλλογή έργων τέχνης. Είναι ερασιτέχνης συλλέκτης των δημιουργιών του Warhol. Μάλιστα αργότερα πούλησε το πορτραίτο του καλλιτέχνη για 32 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το είχε αγοράσει στα 15 εκατομμύρια.

Εκείνη η περίοδος έμελλε να είναι σημαδιακή για την μετέπειτα πορεία του νεαρού τότε Tom. Παραδέχθηκε στον εαυτό του ότι ήταν gay και ανακάλυψε το πάθος του για τη μόδα.

Ενώ, ακόμη λίγο μετά όταν δούλευε ως μοντέλο για να εξασφαλίσει τα προς το ζην κι έφτασε στο σημείο να βλέπει τον εαυτό του σε 12 διαφορετικές διαφημίσεις on air, συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να του λένε τι να κάνει και να τον σκηνοθετούν. Ήθελε εκείνος να είναι ο σκηνοθέτης του οράματος του.

Μαγνητισμός

Ο Tom Ford είναι gay, αλλά γνωρίζει τις γυναίκες πολύ καλά. Έχοντας σχεδιάσει δεκάδες επιτυχημένες συλλογές γι αυτές, εκείνες λατρεύουν το μάτσο στιλ του, τις τρίχες στο στήθος του και την σαγηνευτική του αύρα.

Λένε ότι την πρώτη φορά που συνάντησε την Gwyneth Paltrow της είπε ότι θέλει να κάνει τα παιδιά του. Ενώ, δεκάδες άλλες διάσημες, όπως οι Jennifer Lopez, Gwen Stefani, Madonna, είναι από τις πιο τακτικές του πελάτισσες και φλερτ του.

Από την άλλη, κόλασε με το γυμνό του εξώφυλλο με τις  Scarlett Johansson και Keira Knightley στο εξώφυλλο του Vanity Fair το 2006. Ναι, ο Tom Ford ξέρει πολύ καλά να εκμεταλλεύται τη δύναμη της σεξουαλικότητας και την έχει ανάγει σε αναπόσπαστο στοιχείο της σχεδιαστικής του ταυτότητας. Σκέψου λίγο τα διαφημιστικά του και τα fashion movie του. Απλά μια ανατριχίλα!

Τώρα για όλα αυτά τι λέει ο σύζυγός του, Richard Buckley, δεν μπορούμε να ξέρουμε, αλλά από ότι φαίνεται από τη στάση του σίγουρα δεν έχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε του είναι πολύ πιστός

Ο Ford και ο Buckley, δημοσιογράφος και πρώην αρχισυντάκτης της ανδρικής έκδοσης της Vogue, είναι ζευγάρι από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν το 1986. Παντρεύτηκαν πριν ένα περίπου χρόνο κι έχουν ένα τρίχρονο γιο.

Ατάκες - Δηλώσεις

  • «Κάνω μπάνιο 5 φορές την ημέρα. Όταν είμαι αγχωμένος και στέλνω mail και δεν ξέρω τι να κάνω, κάνω αφρόλουτρα. Πλέον τα έχω περιορίσει στα 2».
  • «Δεν μου αρέσουν τα ντουζ. Γιατί να κάνεις κάτι όρθιος ενώ μπορείς να το κάνεις ξαπλωμένος;».
  • «Είμαι τελειομανής. Το εγώ είναι σημαντικό σε αυτή τη δουλειά. Γίνεσαι σχεδιαστής για να λες στους άλλους ‘Έτσι πρέπει να ντύνεσαι, έτσι πρέπει να είναι το σπίτι σου, έτσι θα έπρεπε να είναι ο κόσμος’».
  • Για τον σύζυγό του έχει πει «Είχα πάει σε μια επίδειξη μόδας, κι εκεί ένας άντρας με ασημένια μαλλιά με κάρφωνε μέσα στα μάτια με το διαπεραστικό γαλάζιο βλέμμα του. Με τρόμαξε γιατί εκείνη τη στιγμή είδα κι ήξερα ποιο θα είναι το μέλλον μου».
  • Για τις καταχρήσεις «Όταν τέλειωνε η πορεία μου στον Gucci, έπινα υπερβολικά πολύ, δεν είχα ζωή, δεν ήμουν καλά».
  • Η χειρότερη στιγμή του ήταν όταν έφυγε από τον Gucci το 2004 «Μέσα σε μια νύχτα ένιωθα ότι πλέον δεν είχα μια ταυτότητα».
  • «Σαν σχεδιαστής, πάντα γνώριζα ότι δεν ήμουν καλλιτέχνης, γιατί δημιουργούσα πράγματα που προοριζόταν να πουληθούν, να διαφημιστούν, να χρησιμοποιηθούν και τελικά να πεταχτούν στα σκουπίδια».
  • Για τις δημιουργίες του «Ηδονισμός. Σέξι, αισθησιακά, γάμησε με ρούχα»
  • «Ποιο είναι το πρόβλημα με τις τσούλες; Αν ήμουν γυναίκα, κι εγώ θα έκανα το ίδιο. Αν σου αρέσει να είσαι τσούλα, τότε ποιο το πρόβλημα; Γιατί θεωρούμε ότι το να είσαι τσούλα είναι κακό; Είναι απλά μια μορφή ελευθερίας».
  • Μυστικό αποπλάνησης: «Αν ήμουν straight και προσπαθούσα να σαγηνεύσω μια γυναίκα, θα μπορούσα απλά θα στεκόμουν όρθιος όταν επέστρεφε στο τραπέζι από το μπάνιο. Πιάνει! Κάθε φορά που το κάνω! Έτσι μας έμαθαν οι μητέρες μας!».
  • «Ένα πέος μας προκαλεί. Η πλήρης αποκάλυψη του γυμνού αντρικού μορίου μας φρικάρει. Ίσως περισσότερο τους άντρες από ότι τις γυναίκες. Οι άντρες σκέφτονται ‘Θεέ μου, αυτό είναι μεγαλύτερο από το δικό μου;’».
  • Το κλειδί για μια μακροχρόνια σχέση «Επίλεξε κάποιον που να το αξίζει αρχικά, και μετά μείνε μαζί του».
  • Συμβουλή στιλ προς άνδρες «Ένας άνδρας ποτέ δεν πρέπει να φοράει κοντά παντελόνια στην πόλη. Οι σαγιονάρες και τα σορτσάκια στην πόλη είναι απαράδεκτα. Ανήκουν στην παραλία ή στο γήπεδο τέννις».

Ήξερες ότι

  • Όταν ήταν μικρός κι έλειπαν οι γονείς του, μετακινούσε τα έπιπλα στο σπίτι κι άλλαζε τη διακόσμηση με τη βοήθεια των αδερφών του.
  • Τα αγαπημένα του κατοικίδια είναι τα fox terriers – έχουν εμφανιστεί τόσο σε επιδείξεις του όσο και στην ταινία του A Single Man.
  • Λατρεύει τη Βρετανία κι έχει όνειρο να μεγαλώσει εκεί τα παιδιά του.
  • Στα 70s είχε μαλλιά μέχρι τον ώμο, φορούσε παντελόνια καμπάνα και μπλουζάκια με παγιέτες.
  • Σιχαίνεται τα κοντά παντελόνια βερμούδες. Έχει στείλει υπάλληλο του στο σπίτι να αλλάξει.
  • Α και χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «σιχαίνομαι».
  • Δεν επιτρέπει να υπάρχουν iPads όταν δειπνούν οικογενειακά.
  • Στα 14 του τον είχαν πάει στα επείγοντα, γιατί έβαλε αγγούρια στα μάτια του για να ξεπρηστούν. Έτσι, έμαθε ότι είναι αλλεργικός στο συγκεκριμένο λαχανικό.
  • Επιμένει οι υπάλληλοι του να διατηρούν τα γραφεία τους τόσο τέλεια διακοσμημένα και τακτοποιημένα που ανά πάσα στιγμή να μπορούν να φωτογραφηθούν.
  • Περπατάει γυμνός στο σπίτι του, δεν φοράει εσώρουχα, το πρωί κάνει μόνος του ένα τεράστιο παγωμένο καφέ που απολαμβάνει ενώ κάνει αφρόλουτρο.
  • Του αρέσει να του απευθύνονται ως Mr. Ford. Σε καμία περίπτωση Τom σκέτο.
  • Είναι σταθερός στο μέγεθος των ρούχων του. Φοράει νούμερο 48, και πάντα προβάρει πρώτα ο ίδιος τα νέα δείγματα.
  • Υποστηρίζει ότι είναι εσωστρεφής κι όλο το glamour είναι για το φαίνεσθαι!

Για περισσότερα προϊόντα και πληροφορίες γι αυτά, μπες στο επίσημο site του Tom Ford. Εγγυημένα θα κολλήσεις με τα κομμάτια από τις νέες συλλογές που παρουσίασε το χειμώνα στο Los Angeles, αλλά κι αυτά που θα περουσιάσει τον επόμενο καιρό!