Το φρικαλέο μυστικό των Kennedy: Έκαναν λοβοτομή στη διανοητικά ανάπηρη κόρη τους

Η ιστορία της Rosemary Kennedy θα σε συγκλονίσει.
Το φρικαλέο μυστικό των Kennedy: Έκαναν λοβοτομή στη διανοητικά ανάπηρη κόρη τους



Γεννήθηκε με νοητική υστέρηση, έμεινε κρυμμένη σε μία σειρά από οικοτροφεία και υπέστη λοβοτομή στην ηλικία των 23 από τον πατέρα της. Ο λόγος για την Rosemary Kennedy, την μεγάλη κόρη της οικογένειας των Kenney, η ζωή της οποίας παρέμενε ένα αίνιγμα. 

Αυτό το αίνιγμα προσπαθούν να φωτίσουν δύο βιβλία που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, το «The Missing Kennedy» της Elizabeth Koehler Pentacoff και το «Larson’s Rosemary: The Hidden Kennedy Daughter» της Kate Clifford. 

Στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού People, μάλιστα, δημοσιεύονται τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα βιβλία.

Τι μάθαμε, λοιπόν, από τα δημοσιεύματα;

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1918 όταν η Rose Kennedy βρισκόταν ετοιμόγεννη στο σπίτι της στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης παρουσία μίας μόνο νοσοκόμας. Ο γιατρός που θα ξεγεννούσε την Rose είχε αργήσει και η νοσοκόμα αποφάσισε να καθυστερήσει τη γέννα αναγκάζοντάς την να κρατήσει κλειστά τα πόδια της και να σταματήσει να σπρώχνει. 
Έτσι, το μωρό έμεινε εγκλωβισμένο μέσα στην κοιλιά της για δύο ώρες με αποτέλεσμα να γεννηθεί με μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο πιθανότατα λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Μεγαλώνοντας, οι γονείς της κατάλαβαν ότι η κινητική και νοητική ανάπτυξη της Rosemary υστερούσε σχέση με τα άλλα παιδιά. 

Η Rosemary είχε περιορισμένες ικανότητες στη γραφή, τα αθλήματα και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Όταν πήγε στο σχολείο, οι ειδικοί της είπαν ότι η κόρη της ήταν «καθυστερημένη» ένας όρος που λανθασμένα χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια για να περιγράψει τα άτομα με νοητικές δυσκολίες. 

Η οικογένεια Kennedy έβαλε τα δυνατά της για να κρατήσει κρυφή την κατάσταση της κόρης της, αλλά όσο εκείνη ωρίμαζε, αυτό γινόταν ακόμα πιο δύσκολο.  

Στην ηλικία των 11, η Rosemary πήγε στο πρώτο οικοτροφείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει τις σπουδές της. 

Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, έγραφε στον πατέρα της σπαραξικάρδια γράμματα ευχαριστώντας τον που ήρθε να την δει και παρακαλώντας τον να έρχεται συχνότερα επειδή νιώθει μοναξιά. 

Όταν η Rosemary έγινε 19 χρονών, ο πατέρας της έγινε πρέσβης των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία. H οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο, η Rosemary πήγε σε θρησκευτικό σχολείο αλλά και έβαλε βάρος, γεγονός που ο αυστηρός πατέρας της θεωρούσε απαράδεκτο. 

Όταν όμως πέρασε τα 20 εξελίχθηκε σε μία ελκυστική και σέξι γυναίκα με αποτέλεσμα οι γονείς της να πιστεύουν ότι είναι ανεξέλεγκτη και ότι σύντομα θα έμενε έγκυος, κάτι που θα προκαλούσε ζημιά στο όνομα της οικογένειας. 

Έτσι, ο Kennedy αποφάσισε να προχωρήσει σε μία πειραματική επέμβαση στον εγκέφαλο, κάτι που σήμερα είναι γνωστό ως λοβοτομή. Παρά τις αντιδράσεις της γυναίκας του και της κόρης του Kathleen, η οποία δήλωνε ότι δεν συμφωνούσε με την απόφαση, ο αυταρχικός Kennedy προχώρησε την επέμβαση χωρίς τη συναίνεσή τους. 

Σε βιβλίο που εξέδωσε το 2014 ο ανιψιός της Rosemary, περιγράφει την φρικιαστική διαδικασία που πέρασε η Rosemary. Συγκεκριμένα, οι χειρούργοι έκοβαν τον εγκέφαλο ενώ ο ασθενής είχε τις αισθήσεις του και σταματούσαν μόνο όταν δεν μπορούσε να επικοινωνήσει πια. Η λοβοτομή κατέστρεψε την Rosemary. 

Δεν μπορούσε να μιλήσει και έχασε την αυτονομία της για το υπόλοιπο της ζωής της. 

Ο Joseph Kennedy ήταν γεμάτος ενοχές και αρνούνταν να την επισκεφτεί, ενώ η γυναίκα του Rose αργότερα υποστήριζε ότι δεν ήξερε για τη λοβοτομή της κόρης της για 20 χρόνια. 

Όμως, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο Joseph το 1961, η γυναίκα του τελικά ταξίδεψε μέχρι το Wisconsin για να επισκεφτεί την κόρη της για πρώτη φορά από τότε που έγινε η επέμβαση. Όταν η Rosemary είδε τη μητέρα της, λύγισε, άρχισε να ουρλιάζει και να τη βαράει στο στήθος, ενώ την συνόδευαν δύο μοναχές.  Τα αδέρφια της Rosemary δεν γνώριζαν τα πάντα για την περίπτωσή της. 

Η κατάστασή της βελτιώθηκε το 1970 και οι συγγενείς άρχισαν να την καλούν στα σπίτια τους. Οι γλωσσικές της δεξιότητες ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, όμως απολάμβανε τις βόλτες, την κολύμβηση και τα χαρτιά. 

Η Rose Kennedy κράτησε κρυφή τη λοβοτομή της κόρης της μέχρι το θάνατό της το 1995. Το 1972, είχε πει στον βιογράφο της ότι η Rosemary έχασε το μυαλό της εξαιτίας «ενός ατυχήματος». 

H Rosemary Kennedy πέθανε φυσικά στις 7 Ιανουαρίου του 2005, στην ηλικία των 86 σε ίδρυμα για ΑμεΑ στο Wisconsin, όπου ζούσε τα τελευταία 50 χρόνια. 

Πάρε μαθήματα στιλ από την Jackie Kennedy Onassis κάνοντας κλικ ΕΔΩ