Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Γιατί δεν με αφήσατε να πεθάνω;

28χρόνια πριν, ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς του κόσμου δέχτηκε δολοφονική επίθεση.



Πάνε 28 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση που τον κράτησε καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του. 

Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1990, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος βρισκόταν σε προεκλογική εκδήλωση στο Όπενάου, κοντά στο Φράιμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Λίγο μετά τη λήξη της και ενώ συνομιλούσε με ψηφοφόρους, παρουσιάστηκε ένας 37χρονος άντρας, ο Ντίτερ Κάουφμαν ο οποίος έβγαλε από το δερμάτινο μπουφάν του ένα περίστροφο τύπου Smith &Wesson.  Τον πλησίασε και του έριξε τρεις σφαίρες, τραυματίζοντας παράλληλα και το σωματοφύλακά του. 

Ο μόλις 48 χρονών πολιτικός πυροβολήθηκε στο πρόσωπο (εξού και η ουλή στο μάγουλο) και στη σπονδυλική του στήλη, ενώ η ζωή του βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση. «Δεν αισθάνομαι το πόδι μου» ψιθύρισε εκείνη τη στιγμή σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.  

Οι γιατροί τον έσωσαν και μετά από πέντε ώρες όμως διαπίστωσαν ότι θα έμενε ανάπηρος. Όταν συνήλθε από το τεχνητό κώμα κατάλαβε πολύ γρήγορα την κατάστασή του.  «Γιατί δεν με αφήσατε να πεθάνω;» ρώτησε την κόρη του. 

Ο δράστης που τον πυροβόλησε, ήταν βοηθός τοπογράφου, γιος δημάρχου και στο παρελθόν είχε πρόβλημα εξαρτήσεων.  Διαγνώστηκε με ψυχικά προβλήματα και σχιζοφρένεια βαριάς μορφής και κλείστηκε σε ψυχιατρείο μέχρι το φθινόπωρο του 2004. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών του προκαλούσαν πόνους και γι’ αυτό στράφηκε εναντίον του Υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, επί εφτά ολόκληρα χρόνια έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο ενώ είχε κινηθεί και νομικά. 

Λέγεται ότι το 1995 έγραψε ένα γράμμα απολογίας στον Σόιμπλε αναφέροντας ότι δεν μπορούσε να καταλάβει πώς έκανε ένα τέτοιο πράγμα.

Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο, ο υποψήφιος για την καγκελαρία του σοδιαλδημοκρατικού κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν, είχε δεχτεί επίθεση με μαχαίρι από μία γυναίκα.

Το 1991 ο Σόιμπλε είχε καταφέρει να αποδεχτεί την κατάστασή του και επέστρεψε στην πολιτική ως πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Αγνόησε τις συμβουλές της οικογένειάς του που φοβούμενοι για τη ζωή του ήθελαν να αποσυρθεί από την πολιτική. 

Στις 12 Οκτωβρίου του 1995 συγχώρεσε δημόσια τον δράστη που τον καταδίκασε να κινείται με αμαξίδιο.  Σήμερα, κατέληξε, στα 75 του χρόνια να θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς παγκοσμίως.  

*Στη φωτογραφία με την σύζυγό του Ίνγκεμποργκ, 

Δες ΕΔΩ πώς ήταν οι πολιτικοί στα νιάτα τους.